Właśnie, dlaczego osoby, które brały udział w kursie i zdały egzamin nie dostały jeszcze żadnej informacji z OKE? Słyszałam, że brakuje jakiegoś rozporządzenia, czy to prawda?
Nie ma rozporządzenia i nie można wydać zaświadczeń. Osoby, ktore zaliczyły szkolenie i egzamin mogą telefonicznie dowiedzieć się, jaki mają numer egzaminatora (przynajmniej tak jest w krakowskiej OKE). W tym roku na egzaminie nie będzie zadań otwartych, więc egzaminatorzy nie będą potrzebni, dlatego nie powołuje się zespołów. Znając swój numer można się zalogować do Moodla i zrobić quiz, żeby nie wypaść z wprawy
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 13 Mar, 2009 3:33 pm
Nie nazwałbym egzaminatorów "niedoszłymi egzaminatorami", PCM. W kursie w Moodlu dla egzaminatorów gimnazjalnych języka obcego Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie jest już kilkaset przeszkolonych osób, które mają uprawnienia, ale - z przyczyn wspomnianych przez przedmówców - numer egzaminatora znają, bo zadzwoniły do Pracowni Szkoleń. Jeśli nawet nie dojdzie do oceniania w tym roku, nie oznacza to przecież rezygnacji z całego egzaminu oraz z organizowania oceniania zadań otwartych w kolejnych latach.
Cytat:
24 kwietnia blisko pół miliona gimnazjalistów po raz pierwszy napisze państwowy egzamin na koniec szkoły z języka obcego. Do tej pory zmagali się tylko z testem humanistycznym i matematyczno-przyrodniczym. Ale wszystko wskazuje, że egzamin będzie formalnością. Jak ustaliła dziś "Polska" Centralna Komisja Egzaminacyjna zdecydowała, że w teście nie pojawią się polecenia samodzielnego pisania krótkich wypracowań czy formułowania kilkuzdaniowych wypowiedzi.
Ponadto w lutowym rozporządzeniu Ministerstwo Edukacji zapisało, że przez trzy lata wyniki egzaminu językowego nie będą uwzględniane przy naborze do liceów i techników.
Krzysztof Jurek, dyrektor Gimnazjum nr 43 w Łodzi, krytykuje decyzje urzędników: - Okrojenie wymagań sprawi, że część językowa egzaminu zamieni się w żart. Po co inwestowaliśmy 15 tys. zł w sprzęt do nagłaśniania sali pod kątem zadań ze słuchu? Przy dwóch, trzech odpowiedziach do wyboru na wynik egzaminu i tak wpłynie szczęście zdającego, a nie wiedza.
Konrad Leszczyński, szef Wydziału Języków Obcych w CKE, tłumaczy: - To, że na egzaminie nie będzie zadań otwartych, nie zwalnia nauczycieli z obowiązku uczenia gimnazjalistów formułowania pisemnych wypowiedzi - podkreśla.
Centralna Komisja Egzaminacyjna już wstrzymała szkolenia egzaminatorów w całym kraju, zaoszczędzi na tym ok. 3 mln zł.
Podczas pilotażowego testu językowego w gimnazjach przeciętny nastolatek z angielskiego uzyskał średnio - zależnie od trudności testowanych zadań - od 26 do 32 pkt na 50 możliwych. Gorzej było z niemieckim, gimnazjaliści uzyskali średnio od 20 do 28 pkt na 50.
A jak zdasz egzamin na prawo jazdy, a nie dostaniesz dokumentu? Ok, zostawmy semantykę Też przeszedłem kurs, ale nie kontaktowałem się jeszcze z OKE. Dzięki za info. Słyszałem natomiast od prowadzących to szkolenie, że egzamin będzie raczej ewoluował w kierunku rezygnacji z zadań otwartych. Moim zdaniem są przesłanki ku temu aby nie robić sobie nadziei na pracę w zespole... Ale ja zawsze byłem pesymistą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum