Wybrałam się dzisaj na konferencje metodyczną prowadzoną przez Jenny Dooley a poświęconą między innymi egzaminowi gimnazjalnemu i postanowiłam się z wami podzielić zdobytą wiedzą na temat publikacji, których jak na lekarstwo, a to naprawdę źle wróży naszym uczniom.
Pierwszą serią jest Access wydawnictwa Express Publishing autorstwa już zwyczajowo Jenny Dooley i Virgini Evans.
Zanim podam szczegóły książki, napiszę Wam jaka jest moja opinia. Mam pierwszą część podręcznika w domu, a miałam okazję zobaczyć jeszcze 2. Powiem tak ksiązka różni sie od Blockbuster'a czy Click on'a jest skonstruowana lepiej pod względem ćwiczenia sprawności językowych i pokrywa się w 90% ze standardami egzaminacyjnymi jeżeli chodzi o leksyke. Dlaczego tylko w 90%? Moim skromnym zdaniem jest w niej za mało ćwiczeń podusmowujących dany zakres słownictwa w unicie. Inna wadą jest też według mnie zbyt mała liczba listeningów typowo egzaminacyjnych. Patrząc na materiał do czytania został dobrze dobrany i wydaje mi się, że nawet przypadnie do gustu uczniom, bo jak wiemy żyjemy w erze mediów:)
Ogólnie zapowiada się nieźle, szkoda tylko, że się tak późno obudzili.
Jeżeli chodzi o szczegóły dotyczące tego podręcznika znajdziecie je TUTAj
Drugą pozycją z której widziałam niestety tylko jeden fragment to Egzamin Gimnazajalny Companion.
Testy wydają się być w zgodzie z tym co przewidują standardy, do tego jest oddzielna książka z zapisem nagrań i kluczem. Problem jest tylko jeden to jak na razie pierwsza tego typu publikacja i zawierac bedzie niestety tylko 5 testów, a to moim zdaniem za mało żeby sprawnie przećwiczyć strategie i techniki egzaminacyjne.
Nadine miałam szczerą chęć wybrania się na tę konferencję, niestety mój dyrektor kręcił nosem, kiedy poprosiłam o zastępstwo, no i nie pojadę... Dzięki, że napisałaś coś na ten temat
Hej! Nie znam tej publikacji dlatego nie mogę się na jej temat wypowiedzieć.
Mogę natomiast powiedzieć o istnieniu jednej z nielicznych książek poświęconych tylko i wyłącznie egzaminowi gimnazjalnemu z języka angielskiego a która nie jest podręcznikiem. No chyba, że się mylę i jest ich caaała masa Potrzebowałem książki na korepetycje i natrafiłem na taką wydawnictwa egis, tj:" Język angielski: Egzamin gimnazjalny COMPANION" z cwiczeniami i przykładowymi zestawami egzaminacyjnymi (chyba z 5 zestawów).
A że mialem możliwośc zamówienia jej za połowę ceny, skorzystałem z niej. Czekam na wysyłkę. Tylko zastanawiam się kiedą ją otrzymam bo w katalogu widnieje, że książka będzie dostępna od maja 2008. Ale na stronie wydawnictwa jest już dostępna więc śmiało można kupować. Jak już ją dostanę, podzielę się uwagami.
Ur welcome:p jeszcze tez dowiedzialam się, że oxford wydał bądź wyda repetytorium ale tak naprawdę nie wiem kiedy i za ile. No i czy warto bedzie kupic bo na oficjalnej stronie nie ma żadnych sample pages wiec nawet nie wiem jak to będzie wyglądać.
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 8:04 am
Nie rzucajcie się na wszystko, co się tylko ukaże na rynku. Nie mówię, że tytuły, które zapowiadacie będą złe, ale ostrzegam, że na pewno pokaże się wiele rzeczy zupełnie nieprzydatnych. Bazujcie na oficjalnych informatorach i biuletynach OKE i CKE i róbcie swoje w oparciu o podręczniki i programy nauczania. Przykładowe zestawy macie chociazby w dostępnym do ściągnięcia z naszego forum informatorze gimnazjalnym:
http://anglista.edu.pl/to...iego-vt2015.htm
Na przykładzie egzaminu maturalnego widać wyraźnie, że na rynku ukazało się mnóstwo publikacji, które zawierają bzdury - zadania niezgodne ze standardami egzaminacyjnymi, źle skonstruowane. Obok ekspertów repetytoria piszą osoby, które nie są egzaminatorami i nie rozumieją kryteriów oceniania. To samo pewnie stanie się przy egzamininie gimnazjalnym - w gąszczu publikacji będa i perełki, i zwykłe śmieci.
Zgadzam się z Toba Marcin i właśnie jestem na etapie wybierania książek do tego egzaminu, głównie chodzi o repetytoria, bo podręcznik juz mam BlockBuster i Click On, chociaz ten caly Access tez nie jest bzdurny...
Moze mi podpowiecie ktore repetytoria wedlug was sa OK. Mam Companiona i powiedzmy ze moze byc, ale szukam czegos lepszego...
_________________ My way of life is English lifestyle
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 19 Sie, 2008 3:21 pm
Obawiam się, że do czystego ćwiczenia strategii komunikacyjnych w tej chwili nie znajdziesz na rynku nic lepszego od Companiona. Chociażby dlatego, że nikt nie jest bliżej tworzącej się dopiero formuły egzaminu, niż jedna z autorek tej książki.
Serdecznie wszystkim polecam - można już kupić od ręki:
Widzę, że biznes egzaminacyjny się rozkręca, a ja przejrzałem sobie program konferencji metodycznych organizowanych przez największe wydawnictwa w Rzeszowie i okazało się, że dla szkół podstawowych nie ma nawet jednej godzinnej sesji. Przychodzi mi chyba czekać, aż komuś wpadnie do głowy robić sprawdzian z języka obcego na koniec podstawówki.
kochani, widzę że wszyscy mamy podobne problemy jeśli chodzi o egzamin gimnazjalny:)))Ja też śledzę wszystko bardzo czujnym okiem, ja w gimnazjum pracuję na książkach wydawnictwa Oxford New Adventures, ich repetytorium Oxford Gimnazjum Expert jest jedynym dopuszczonym przez MEN jak do tej pory, niestety czekam na jego przysłanie do mnie, wtedy skomentuję. Jeśli byliście na jakiejs konferencji metodycznej to napiszcie czy warto na takie konferencje jeździć? Pozdrawiam
ja sie wybieram we wrzesniu na konferencje longmana, ogolnie program jest bardzo szeroki i od poniedzialku juz non stop cos sie dzieje. Ja sie na razie rozgladam.
Marcin co do Companiona to wydaje sie byc najlepszy z tego co na razie widzialam, a nie widzialam jeszcze repetytorium Oxfordu. Co do nagran w companionie to sa rozne i nie wszystkie wedlug mnie sa dobrze dobrane. Jednak trzeba sie liczyc z tym ze ten rok bedzie kluczowy i dopiero przy kolejnym egzaminie pojawia sie lepiej dopracowane pozycje, nie zawierajace bledow i tym podobnych.
Ja dzisaj dostałam Oxford Gimnazjum Expert i powiem, że spodziewałam się czegoś grubszego...po przejrzeniu pobierznym nie będę oceniać jeszcze, powiem tyle, że niektóre ćwiczenia są naprawdę fajne inne nieco gorsze..ale musze go dokładniej przejrzeć.
Maturalne repetytorium jest bardzo dobre, mam nadzieje, ze i z tym tak bedzie, chociaz Companion jest chyba lepszy...ale musze je obie porownac.
Dobrze wiedziec ze zastawy się juz pojawiaja. Po 1 wrzesnia bedzie dostep do materialow z Oxfordu na ich stronie.
czy któs z was mógłby oświecić mnie co do sposobu ściągania róznych fajnych rzeczy z englishtips? albo jestem prawdziwą blondynką albo info na tej stronie jest bardzo słabe. Chodzi mi m.in. o zestawy egzaminacyjne z Challenges dzięki z góry
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to ściągnąć, otworzyć ? Audio już mam, ale nie wiem jak się z powyższym uporać. Tam wszystko po rosyjsku wokół, nie widzę żadnego downlada, ani nic. Tytuły testów wyświetlają się na niebiesko i niby aktywne, ale po kliknięciu (czy poleceniu otwórz) przechodzi do kolejnej strony opisu, ale nie do zwartości. Jak się dobrać do zawartości, co trzeba zrobić? Będę wdzięczna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum