Wysłany: Pią 29 Gru, 2006 10:00 am American English
he usually relaxes at weekends czy tu nie powinno byc on zamiast at ?
znacie moze jakies ciekawe strony doglebnie wyjasniajace ronice miedzy british a american:) z moich poszukiwan wynika ze sa to tak zgrubsza 2 strony a4 jesli chodzi o gramatyke:) nie liczac koncowe re er i podwajania ll pp itp.
Pozdrawiam:)
czy sa tu osoby ktore wybraly am english na filologi?
Standard American English never takes 'at' with the word 'weekend', it normally takes 'on' but most frequently, as it is with several other expressions, such as Christmas, for example it simply takes 'over'.
As far as US speak very much depends on the dialect and prepositions are a tricky issue as they differ county-wide for instance , a person can be sick to, at, on, form or with their stomach depending on the region/ dialect
Regards,
[ Dodano: Pią 12 Sty, 2007 12:41 am ]
Nawiazujac do dalszej czesci pytania ja wybralem American English na Filologii i mialem z tego tytulu problemy......... od fonetyki (wymowa plus transkrypcja Webstera, poprzez przyimki (prefer over, dependent prepositions(consider sb as a good teacher) itd itp.
Wybralem sam dla siebie tylko dlatego ze tam mieszkalem, teraz mieszkam w Irlandii i jest ciekawie, ale jesli chodzi o jezyk brakuje mi Amerykanow....
'Five after five' is much more common than past
Quarter of also takes till depending on the region.
I used to work in one of the language schools with some Americans. All of them expressed time differently with at least 3 different prepositions and the students were confused
My Master's was on American regional variations and dialects and I must say I'm very much into it.
Oh, yeah I moved out for good, but I' ll be back some day....
_________________ Beryl
Lukasz1981 [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Sty, 2007 6:19 am
Beryl masz moze jakies materialy dotyczące rónic miedzy british i american ? skany? z wykladow cwiczen bede dozgonnie a nawet posmiertnie wdzieczny:) z neta mam sporo cide wikipedia ...alegdybys byl tak szczodry:) (lavish :)byloby siuper:) stuff dotyczacy zarowno fonetyki jak i calej gramy:) lukzbro@o2.pl
Niestety nie posiadam takich rzeczy, bo roznice US/UK ludzie zwykle sprowadzaja do slownictwa i czasem gramatyki (present perfect)..
Ale mam sporo slownikow no i cos tam podlapalem... wiec jak masz jakies konretne pytanie to napisz post albo lepiej maila,chetnie spojrze, a co ciekawsze rzucimy na forum moze to kogos zaintesuje, how's that?
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 19 Sty, 2007 2:46 pm ]
BTW najlepsza ksiazka do zdobycia w polsce odnosnie American English:
* Aspects of American English* by Elizabeth M. Kerr, Ralph M. Aderman
Jak przejrze swoja magisterke to podesle kilka linkow, a moze nawet jakas stronke z D.A.R.E. (Dictionary of American Regional English)
_________________ Beryl
Lukasz1981 [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Sty, 2007 11:13 pm
Gdzie mozna ja dostac w Polsce? czy masz moze e-booka?
Przez przypadek trafiłam w internecie na tą stronkę. Są tam co prawda tylko różnice w słówkach, ale może się przyda ...
A na Wikipedii znalazłam taki artykuł. Może pomoże Ci ukierunkować poszukiwania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum