ale co masz na mysli?
od podstaw czy juz jestes bardziej zaawansowana? Sama sie uczysz, czy w szkole? Chodzi ci o znaki fonetyczne i to jak je wymawiamy? Sprecyzuj swoje pytanie
Ostatnio zmieniony przez ilonas Pon 04 Paź, 2004 7:37 pm, w całości zmieniany 1 raz
Czesc mam teraz fonetyke na studiach i moj nauczyceil keidy wszedl do klasy i zaczal do nas mowic to az sprawdzilam nazwisko bo nie bylam pewna czy nie jest nativem I to jest poziom do ktorego chce dazyc tymczasem potrzebuje ksiazek "Sounds English" i kaset. Czy ktos by nie chcial odsprzedac?? I jeszcze jednej ksiazki szukam, niestety nei znam tytulu ani autora bo mam kserowki tylko, ale jest to ksiazka ze szczegolowo objasnionym sposobem wymawiania kazdej gloski, a potem sa zabawne dialogi w ktorych ta gloska dominuje. PEwnie osoby ktore w tym "siedza" zaraz skojarza o co mi chodzi
jezeli jestes na filologii to ta ksiazka to "How now brown cow", nie do zdobycia, bo sie jej juz od dawna nie produkuje, ale mozna cala od kogos skserowac. Jak jestes z katowic, to ci moge pozyczyc do ksera. Chyba ci o ta chodzi, bo tam sie omawia kazdy dziwiek a potem sa smieszne dialogi z jeszcze smiejszniejszymi ilustracjami. Pozdrawiam
[ Dodano: Nie 16 Sty, 2005 ]
tam dzwiek mialo pisac oczywiscie:) bez skojarzen:D
Dzieki Neli juz sobie skserowalam na uczelni - dokladnie "How now brown cow" i Sounds English i kasety i plyty, najgorsze tylko ze do kazdego przerobionego dialogu musze miec transkrypcje ze slownika Wellsa do bardzo duzo roboty - na szczescie dzielimy sie z kolezanka co mi przypomina ze dzis mam dzien z t,d, h
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 10:05 pm
Kurcze przydałaby się ta książka HNBC. Nie słyszałem żeby ktoś z moich okolic ntakową posiadał
Mam małą prośbę. Moglibyście mi pomóc troszkę z transkryocjami. Większość rozszyfrowałem, ale kilka mi zostało (zakreśliłem jedną, która mnie najbardziej intryguje, bo czuje, że znam to słowo, ale nie mogę go rozszyfrować): --> mam nadzieję, że się z tego "rozczytacie"
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Hej! Spróbuje Ci pomóc ale zastrzegam że z transkrypcji nigdy orłem nie bylem:)
1.chap-facet, gość
2.thorough-dokladny,szczególowy
3.beige-kolor beżowy
4.WHAT A HELL IT IS:)
5.WHAT A HELL IT IS:)
6.To ostatnie słowo to bodajże czasownik ''own"
_________________ "Be a first rate version of yourself,not a second rate version of someone else"
Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 12:54 am
rudzia napisał/a:
Cytat:
5.WHAT A HELL IT IS:)
ja stawiam na owl - sowa
Niestety to nie sowa
Mariusz, thorough na pewno jest dobrze. Jesli chodzi o ostatnie słowo to nie jest to 'own'. Jesteś pewny co do tego 'chap'?? Bo to się pisze w transkrypcji przez 'ash' a nie przez długie "e" tak jak w 'cat' lub 'bad'.
Dodam reszte transkrypcji, które musialem rozszyfrować. Tak dla rozrywki. Może komuś będzie się chcialo pokombinować.
Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 10:08 am
Ken Kaniff napisał/a:
- loath
No wlasnie to słówko też ma inną transkrypcję. Na końcu pisze się przez to zakreślone kółko, tak jak w 'thin'. NO ale zostawie to, bo nikt już chyba na nic nie wpadnie.
A co do 'own'. Ken, to raczej nie jest 'own', bo to słówko w transk. piszę się na początku przez krótkie "e" +un.
Thank You very much 4 your help
P.S. Phonetics is gonna be my favourite course as well, I suppose
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 4:41 pm
Majlo
Am Eng - Najpierw dzwięk 'o', krótkie 'u' i 'n'.
Br E - byłoby to 'shwa', krótkie 'u' i 'n'. Niektóre słowniki stosuja 'shwa' zamiast, nie wiem, jak to npisać, tego odwróconego do góry nogami 'v'. Tak, jak w Twoim jpgu.
Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę logicznie wyjasnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum