As for it being weird, does it help when you move the subject? -
Having invented many techological instruments years ago, scientists have enabled us to...
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro 20 Gru, 2006 7:28 am
Gdy pisałem mój pierwszy hint miałem na myśli E, ale potem doszedłem do wniosku, że dwa razy Perfect w jednym zdaniu to za dużo i że się obędzie bez utraty czytelności i zrozumienia, o co chodzi.
I'm all confused, too.
Możesz nam podać źródło tego pytania?
Przy tak sformułowanym zdaniu zdecydowałabym się na C, choć nie brzmi to najlepiej.
"Having invented ..." musiałoby być albo na początku zdania albo oddzielone przecinkami.
devil, z podmiotem masz rację, ale nie o podmiot tu chodzi.
Twoje zdanie "His washing the dishes for me means more ..." dotyczy w całości teraźniejszości i jest OK.
Natomiast "years ago" w zdaniu o scientists sugeruje czynność wcześniejszą i imiesłów "having invented" aż się tu prosi, tylko nie w takiej kolejności jak podano.
podobnie podmiotem w omawianym zdaniu jest scientists inventing many...
Not exactly.
In our sentence, scientists is the subject. To make it similar to the sentence you provided, you'd have to change it to:
Scientists' inventing...
Gdyby w tym zdaniu miał być apostrof przy scientists, to inventing jako Gerund byłoby podmiotem i wtedy orzeczenie brzmiałoby "has enabled". Ja rozumiem to inventing jako Participle - Scientists who invented ..
I spoted that my idea wasn't so bad as I thought it was. What do you think about that
Scientists invented many techological instruments years ago that have enabled us to lead our lives much more easily now.
It's one of the answers in the source
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum