ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
He don't want her...
Autor Wiadomość
kid 
A Freshman

Wysłany: Sro 22 Sie, 2007 4:25 pm   He don't want her...

Ostatnio w tekście piosenki Robbiego Williamsa zobaczyłam tekst: he don't want her...
Dlaczego ta forma jest poprawna?

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sro 22 Sie, 2007 7:10 pm   

A dlaczego uważasz, że jest poprawna? W języku potocznym funkcjonuje wiele form niepoprawnych i często są one tak powszechne, że trafiają do mediów czy do tekstów piosenek. Na przykład polskie "poszłem".

kid 
A Freshman

Wysłany: Czw 23 Sie, 2007 9:51 am   He don't want her...

Piosenkę usłyszałam i zobaczyłam w stacji TVN LINGUA w programie "Party to learn", więc zaczęłam się zastanawiać, dlaczego "don't". Nic mi nie przyszło do głowy, więc napisałam tutaj. Czy w teksie światowego artysty uchowaliby się taki błąd? Zastanawiające jest też to ,że lektorka, która prowadziła program, nic o tym nie wspomniała. A dzieciaki siedzą, oglądają i utrwalają sobie takie formy.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007 11:49 am   

No niestety, to jest dość powszechnie przyjęta forma potoczna. Powiedzmy sobie szczerze, wystarczy posłuchać dokładnie ścieżki dialogowej jakiegokolwiek filmu, by zauważyć, że te wszystkie prawidłowości gramatyczne i fleksyjne, które znamy, to czysta teoria. Dlatego może i dobrze, że communicative approach gra większą rolę we współczesnym uczeniu i ocenianiu. Tym bardziej, że we współczesnym świecie praktyczna umiejętność posługiwania się językiem ma tak fundamentalne znaczenie. A angielskim posługują się - nawet w Anglii - osoby tak rozmaitych nacji, że nie może to nie wpływać na język.
Fakt, że może nieszczęśliwie trochę dobrali taki tekst do programu o charakterze edukacyjnym. A jak już wybrali, to mogli chociaż skomentować. Chociaż szczerze mówiąc, rzadko mam do czynienia z poprawnym językowo tekstem piosenki, gdy co tydzień wrzucam moim mechanikom piosenkę do Moodla. A czasem wartości językowe i wychowawcze tekstu pozwalają przymknąć oko na takie niedociągnięcia. Ostatni utwór na przykład mamy taki (posłuchaj uważnie tekstu, na pewno zauważysz sporo "kwiatuszków"):

kid 
A Freshman

Wysłany: Nie 26 Sie, 2007 9:41 am   He don't want her...

Dzięki za wyjaśnienia. Rzeczywiście coraz częściej słyszę takie "kwiatuszki", szczególnie w serialach komediowych i piosenkach. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu