Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro 22 Sie, 2007 7:10 pm
A dlaczego uważasz, że jest poprawna? W języku potocznym funkcjonuje wiele form niepoprawnych i często są one tak powszechne, że trafiają do mediów czy do tekstów piosenek. Na przykład polskie "poszłem".
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007 9:51 am He don't want her...
Piosenkę usłyszałam i zobaczyłam w stacji TVN LINGUA w programie "Party to learn", więc zaczęłam się zastanawiać, dlaczego "don't". Nic mi nie przyszło do głowy, więc napisałam tutaj. Czy w teksie światowego artysty uchowaliby się taki błąd? Zastanawiające jest też to ,że lektorka, która prowadziła program, nic o tym nie wspomniała. A dzieciaki siedzą, oglądają i utrwalają sobie takie formy.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 23 Sie, 2007 11:49 am
No niestety, to jest dość powszechnie przyjęta forma potoczna. Powiedzmy sobie szczerze, wystarczy posłuchać dokładnie ścieżki dialogowej jakiegokolwiek filmu, by zauważyć, że te wszystkie prawidłowości gramatyczne i fleksyjne, które znamy, to czysta teoria. Dlatego może i dobrze, że communicative approach gra większą rolę we współczesnym uczeniu i ocenianiu. Tym bardziej, że we współczesnym świecie praktyczna umiejętność posługiwania się językiem ma tak fundamentalne znaczenie. A angielskim posługują się - nawet w Anglii - osoby tak rozmaitych nacji, że nie może to nie wpływać na język.
Fakt, że może nieszczęśliwie trochę dobrali taki tekst do programu o charakterze edukacyjnym. A jak już wybrali, to mogli chociaż skomentować. Chociaż szczerze mówiąc, rzadko mam do czynienia z poprawnym językowo tekstem piosenki, gdy co tydzień wrzucam moim mechanikom piosenkę do Moodla. A czasem wartości językowe i wychowawcze tekstu pozwalają przymknąć oko na takie niedociągnięcia. Ostatni utwór na przykład mamy taki (posłuchaj uważnie tekstu, na pewno zauważysz sporo "kwiatuszków"):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum