Jeśli nie podajesz określenia czasu (kiedy słyszałeś) to poprawniejszy jest Present Perfect - I've heard. I heard nie jest błędem, wiele osób tak mówi, ale w takim kontekście nie jest to najlepszy wybór
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Sro 27 Sie, 2008 12:38 pm
Jak już Gamma powiedziała wiele osób mówi coś takiego w Past Simple bez określenia czasu. Ja może tylko dodam, że takie konstrukcje są głównie używane przez użytkowników amerykańskiej odmiany języka angielskiego. Ogólnie rzecz biorąc, Amerykanie dużo częściej porzucają Present Perfect Simple na rzecz Past Simple. Jednak, jak widzę, Ty jesteś z UK, więc tę informację potraktuj jako ciekawostkę. :-)
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Jak już Gamma powiedziała wiele osób mówi coś takiego w Past Simple bez określenia czasu. Ja może tylko dodam, że takie konstrukcje są głównie używane przez użytkowników amerykańskiej odmiany języka angielskiego. Ogólnie rzecz biorąc, Amerykanie dużo częściej porzucają Present Perfect Simple na rzecz Past Simple. Jednak, jak widzę, Ty jesteś z UK, więc tę informację potraktuj jako ciekawostkę. :-)
dzięki za odp. W sumie utwierdziłem się tylko w swoim przekonaniu (byłem na 95% przekonany ze to powinno brzmieć w present perfect) ale to dobrze wiedzieć iż ta druga wersja (past simple) jest bardziej "zamerykanizowana"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum