Co będzie stanowiło krótką odpowiedź potwierdzającą do zdania 'I have no idea'? Wydawało mi się do wczoraj, że: 'Nor do I' (w myśl analogii z 'I had no luck') a tu spotkałam w podręczniku 'Nor have I' i poczułam się niedouczona. Czy ktoś może mnie wesprzeć logicznym wytłumaczeniem?
Dziękuję
Renata
nowy FORMAT 2 (UNIT 9, EX. 7). Nie odczuwam czasem, a czasem po prostu nie mam czasu, by tym ćwiczeniom się przyglądać bardzo dokładnie, wierząc, że moja znajomość przedmiotu jest wystarczająco dobra, by lekcje poprowadzić bez zbędnych przygotowań. bynajmniej na tym poziomie. I UWAGA!!! Format może zaskoczyć - niezły, ale trochę mnie już uwiera nieprofesjonalizm TB.
Co o Tym sadzisz...
Renata
kea [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 9:26 am
I suppose you must say 'nor do I', because the question would be 'do you have', and negation 'you don't have'. Maybe if the statement was 'I have got no idea', then you'd say 'Nor have I'. I think so, it seems logical.
Normally, we use so/neither + auxiliary verb + subject,
eg. 'I've done that.' 'So have I.'
eg. I shouldn't go now, and neither should you.
BUT: The structure can also be used with non-auxiliary be and have.
eg. 'I wasn't a perfect student in high school.' 'Neither was I.'
eg. 'I have a dog.' 'So have I.'
or - as in your example: 'I have no idea.' 'Nor have I.'
NB. If your clause/sentence has no auxiliary verb (so obviously it has to be an affirmative one!), we use the verb do.
eg. 'He likes to play the piano.' 'So do I.'
eg. 'Mom wanted me not to do that.' 'So did dad.'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum