Wysłany: Czw 26 Paź, 2006 5:15 pm Mam problem z rozróżnianiem CZASÓW
Mam problem z rozróżnianiem CZASÓW. Czyli. Nie wiem np jak napisać tekst w Past Simple bo kiedy pisze np. Byłem wczoraj w szkole to nie wiem jak mam to napisać bo sie dodaje bezokolicznik +ed lub Was/Were . Moim zdanie zdanie brzmialo by: I was at school lastday. lub inne np. We were liked Thomas. i tego właśnie nie rozróżniam. PLZ HELP .
a_l, przetłumacz oba zdania na j. polski i zobacz, jakie pachołki:
- Wczoraj byłem w szkole (przy okazji, co to jest 'lastday'??)
- Byliśmy lubiliśmy Tomasza.
Jeśli dasz oba czasowniki (być, lubić), będzie kicha. I po polsku, i po angielsku.
Trzeba zdecydować - czy byliście Tomaszem , czy lubiliście Tomasza.
Swoją drogą, nie ma tak, by oba czasowniki stały w Past Simple. Nie da rady powiedzieć: We did made, We did were, We were went etc
Uwaga:
We were moved etc - zabawa się zaczyna przy czasownikach regularnych w stronie biernej.
Wygląda tak, jak gdyby oba czsowniki były w Past Simple (were, moved). Tak jednak nie jest: 'moved' to w rzeczywistości past participle (trzecia forma czasownika), bo tak tworzymy stronę bierną.
Podobnie jest, gdy 'moved' (trzymam się tego przykładu) jest przymiotnikiem. Wtedy szafa gra, bo czasownik w Past Simple jest tylko jeden: were, a zdanie po polsku brzmi: Byliśmy poruszeni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum