ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Podręczniki do gramatyki angielskiej
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Wto 24 Lut, 2004 10:46 am   Podręczniki do gramatyki angielskiej

Potrzebujesz tradycyjnego, książkowego podręcznika do gramatyki? Może któryś z poniższych?

Podręcznik zawiera proste wyjaśnienie kluczowych zagadnień gramatycznych, wzory ilustrowane prostymi przykładami z tłumaczeniem, liczne powszechnie stosowane zwroty, zasady pisowni i wymowy, różnorodne ćwiczenia i starannie opracowane cykle powtórzeniowe. Materiałowi towarzyszą zabawne ilustracje. Na końcu książki zamieszczono klucz do ćwiczeń.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 11:56 am   

Można dodać jeszcze "Advanced Grammar in Use". M. Hewings

Advanced Grammar In Use

Martin Hewings

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 5:45 pm   

Ja mam granatowego Murphy'ego i jestem bardzo zadowolona, aczkolwiek nowe wydanie jest troche ulepszone... czas chyba isc do ksiegarni

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 6:27 pm   Raymond Murphy

Dla mnie Murphy to podstawa. Z każdym przygotowującym się do matury od lat przerabiamy Murphiego od deski do deski (chociaz nie po kolei, tylko tak, jak nam to pasuje). Rewelacyjna jest też książeczka z ćwiczeniami uzupełniającymi. Wydaje mi się, że nie ma na rynku nic równie obrazowego, z równie życiowymi przykładami i równie wciągającego, mimo że to po prostu gramatyka.
A kupić można klikając w zdjęcie okładki na tej stronie, nie trzeba iść od razu do księgarni ;-)

marvinsz
A Beginner

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 6:37 pm   

A co myślicie o Grammarway'u ? Ja się z niego do matury przygotowywałem, zawiera dość dobrze wytłumaczone podstawy i dość dużą ilość rozmaitych ćwiczeń. IMHO warty polecenia

NadineLove 
A Dedicated User

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 6:50 pm   

Zgadzam sie z Anglista :) do maturki super

A co do Grammarway to nie znam...musze poczytac i wziasc to do reki, bo tak jest trudno oceniac, ale czekam na inne opinie

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 7:53 pm   

Potwierdzam, że książka "English grammar in use" to genialnia książka. Wręcz elementarz dla średniozaawansowanych. Książka bardzo przejrzysta, ciekawe wyjaśnienia. Polecam!

oleczka 
A Dedicated User

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 8:07 pm   

Ja zdecydowanie wolę GRAMMARWAY, Murphy już mi się zdecydowanie przejadł, grammarway'e są obszerniejsze, zawierają więcej różnorodnych ćwiczeń, nie tylko typu fill in the gaps with the correct form, ale tez wiele innych typów, przez co nie jest taka monotonna jak murphy. Grammarway podaje dużo przykładów i wyjątków, wprowadza ciekawe i użyteczne słownictwo (zwłaszcza phrasal verbs), analizuje i wyjaśnia najczęściej popełniane błędy. Zdecydowanie lepsza niż murphy, szczególnie część czwarta, niby upper-intermediate ,a spokojnie nadaje się nawet na poziom fce czy cae. polecam. aha, plusem tez jest cena w zależności od poziomu od 27 do 37 zł, naprawdę warto !
zerknijcie tutaj:

Virginia Evans, Jane Dooley, Grammarway

pzdr:lol:

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 9:37 pm   

Murphy to taka klasyka wsrod ksiazek do gramatyki, grammarway tez mi sie podoba, tylko jesli ktos pracuje z podrecznikami wydanymi przez Express Publishing to tez moze to byc dla niego montonne - te same zdjecia, podone przyklady itd, na wyzszym troszeczke poziomie "Advance Laguage Practice" - Vince'a - tez kultowa ksiazeczka :) A idac dalej "Grammar and Vocabulary for CAE and CPE" - Side and Wellman albo "CPE Use of English" - rozniez przejrzysta z mnostwem przeroznych cwiczen

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 9:45 pm   

ila 25, czy gramatyka Vince'a nadaje się do CAE? Właśnie zamierzam sobie ją kupić... narazie czytam same pozytywne opinie.

PS. Temat sprzed roku, troche udało się rozkręcić 8-)

ilonas 
Moderator

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 10:15 pm   

Tak jak najbardziej Vince - "Advanced Language Practice" jest swietnym uzupełnieniem w nauce do CAE ( jest tez wersja do FCE tylko teraz nie pamietam dokladnego tytułu), znajdzisz tam prosto wytlumaczoną gramatyke, z przykladami a takze slownictwo uporzadkowane tematycznie.
PS Jest tu wiele tematów, które mozna "odgrzac" :) )

Advanced Language Practice

oleczka 
A Dedicated User

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 10:47 pm   

Jeśli chodzi o CAE to Vince jest przydatny bo gros ćwiczeń ma format egzaminacyjny ale Advanced Grammar in Use Hewings'a jest bardziej szczegółowa jeśli chodzi o wyjaśnienia gramatyczne, na tym poziomie wchodzimy już w rejony niuansów językowych i w tym sensie Vince jest zbyt ogólnikowy jak dla mnie. Najlepiej mieć obydwie książki bo dobrze się uzupełniają. A jeszcze lepiej zaopatrzyć się w wersje egzaminacyjne częsci "English in Use" z poprzednich lat.

pzdr:lol:

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2005 ]
Aha a wersja Vince'a na poziomie FCE ma identyczną szatę graficzną tylko okładka jest fioletowa a tytuł "First Certificate Language Practice", to samo wydawnictwo Macmillan. Nawet fajna.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 10:53 pm   

oleczka, tak się składa że mam e-book Hewingsa a Vince'a chce mieć na papierze :wink:

oleczka 
A Dedicated User

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 11:15 pm   

niestety nie dysponuję swoją kopią :) how about allegro ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65270189

dobranoc :?: D

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 11:23 pm   

Tak, korzystam czasem z Allegro, ale narazie szukam TYLKO Vince'a :)

oleczka 
A Dedicated User

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 11:35 pm   

oh yes, sorry for that, I really should be turning in, see how knackered I am ?

Cheers :)

NadineLove 
A Dedicated User

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005 7:06 am   

Vince'a uzywalam i zgadzam sie z opiniami ze do CAE jest swietny, co do jeszcze innej ciekawej pozycji moim zdaniem, uzywanej przez empikowe szkoly jest
The Cambridge CAE Course autorstwa Mary Spratt & Lynda B. Taylor.
Nie mowie ze gramatyka tutaj robi kolosalne wrazenie bo ja i tak do tego uzywam dodatkow natomiast super cwiczy sie strukture kolejnych czesci egzaminow.
Listeningi sa bardzo dobre, readingi tez na dobrymm poziomie, no i testy sa ulozone tak samo jak na egzaminie.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 30 Wrz, 2005 11:33 pm   

Jesli chodzi o Vince'a to nauczyciel juz w szkole sredniej nam mówił, że jak ktoś się wybierze na fil. ang. to będzie spał z tą książką hehe. Musze powiedzieć, że jeszcze nie spie, ale jak tylko ją zakupię to kto wie.....:)

Znacie ktores z tych podręczników? Troche ich jest, bo podaje wszystkie ktore podali mi wykladowcy na uczelni. Jesli znacie ktorys z ponizszych podręczników proszę o opinie :)

.....kurcze, wlasnie zaczalem szukac notes z zapisanymi podr. ale zdaje sie ze go nie wzialem...trudno...dopisze sie do watku za tydzien...

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

ilonas 
Moderator

Wysłany: Sob 01 Paź, 2005 1:09 pm   

napisz tez jak tam na studiach w nowym watku :)

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 9:48 pm   

No to podaje te podręczniki i proszę o ewentualne opinie :)

Jeśli znacie do poszczególnych działów jakieś dobre książki to tez prosiłbym o rekomendację.

Fonetyka:

Peter Roach - English Phonetics & Phonology
Gimson - An Introduction To The Pronunciation Of English
Sobkowiak - English Phonetics For Poles

Wells, Jones - Pronouncing Dictionary ->> orientuje się ktos ile kosztuje w księgarni ten słownik???

PNJA

Jones - Advanced New Cambridge lub New Cambridge Advanced (nie jestem pewny)

Psychologia

To ominę :D

Grammar

Thomson & Martinet - A Practical English Grammar
Paweł Scheffer - Gramatyka Języka Angielskiego W Zdaniach Do Tłumaczenia
Aleksander L.G. - Longman Advanced Grammar
Hugh Gethin - Grammar In Context
:D M. Vince - ALP
V. Evans - Use Of English
Sylvia Chalker - A Student's English Grammar Workbook
Downing, Locke - University Course In English Grammar
John Eastwood - Oxford Practice Grammar
Elżbieta Mańczak-Wochweld - Practical Grammar Of English
David McKeegan - FCE Pass Key

Językoznawstwo
V. Fromkin - An Introduction To Language

Łacina

To także ominę :)

Wsio :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.
Ostatnio zmieniony przez majlo Pon 11 Wrz, 2006 3:51 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu