Podręcznik zawiera proste wyjaśnienie kluczowych zagadnień gramatycznych, wzory ilustrowane prostymi przykładami z tłumaczeniem, liczne powszechnie stosowane zwroty, zasady pisowni i wymowy, różnorodne ćwiczenia i starannie opracowane cykle powtórzeniowe. Materiałowi towarzyszą zabawne ilustracje. Na końcu książki zamieszczono klucz do ćwiczeń.
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 11:56 am
Można dodać jeszcze "Advanced Grammar in Use". M. Hewings
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 6:27 pm Raymond Murphy
Dla mnie Murphy to podstawa. Z każdym przygotowującym się do matury od lat przerabiamy Murphiego od deski do deski (chociaz nie po kolei, tylko tak, jak nam to pasuje). Rewelacyjna jest też książeczka z ćwiczeniami uzupełniającymi. Wydaje mi się, że nie ma na rynku nic równie obrazowego, z równie życiowymi przykładami i równie wciągającego, mimo że to po prostu gramatyka.
A kupić można klikając w zdjęcie okładki na tej stronie, nie trzeba iść od razu do księgarni ;-)
A co myślicie o Grammarway'u ? Ja się z niego do matury przygotowywałem, zawiera dość dobrze wytłumaczone podstawy i dość dużą ilość rozmaitych ćwiczeń. IMHO warty polecenia
A co do Grammarway to nie znam...musze poczytac i wziasc to do reki, bo tak jest trudno oceniac, ale czekam na inne opinie
_________________ My way of life is English lifestyle
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 7:53 pm
Potwierdzam, że książka "English grammar in use" to genialnia książka. Wręcz elementarz dla średniozaawansowanych. Książka bardzo przejrzysta, ciekawe wyjaśnienia. Polecam!
Ja zdecydowanie wolę GRAMMARWAY, Murphy już mi się zdecydowanie przejadł, grammarway'e są obszerniejsze, zawierają więcej różnorodnych ćwiczeń, nie tylko typu fill in the gaps with the correct form, ale tez wiele innych typów, przez co nie jest taka monotonna jak murphy. Grammarway podaje dużo przykładów i wyjątków, wprowadza ciekawe i użyteczne słownictwo (zwłaszcza phrasal verbs), analizuje i wyjaśnia najczęściej popełniane błędy. Zdecydowanie lepsza niż murphy, szczególnie część czwarta, niby upper-intermediate ,a spokojnie nadaje się nawet na poziom fce czy cae. polecam. aha, plusem tez jest cena w zależności od poziomu od 27 do 37 zł, naprawdę warto !
zerknijcie tutaj:
Murphy to taka klasyka wsrod ksiazek do gramatyki, grammarway tez mi sie podoba, tylko jesli ktos pracuje z podrecznikami wydanymi przez Express Publishing to tez moze to byc dla niego montonne - te same zdjecia, podone przyklady itd, na wyzszym troszeczke poziomie "Advance Laguage Practice" - Vince'a - tez kultowa ksiazeczka A idac dalej "Grammar and Vocabulary for CAE and CPE" - Side and Wellman albo "CPE Use of English" - rozniez przejrzysta z mnostwem przeroznych cwiczen
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 9:45 pm
ila 25, czy gramatyka Vince'a nadaje się do CAE? Właśnie zamierzam sobie ją kupić... narazie czytam same pozytywne opinie.
PS. Temat sprzed roku, troche udało się rozkręcić 8-)
Tak jak najbardziej Vince - "Advanced Language Practice" jest swietnym uzupełnieniem w nauce do CAE ( jest tez wersja do FCE tylko teraz nie pamietam dokladnego tytułu), znajdzisz tam prosto wytlumaczoną gramatyke, z przykladami a takze slownictwo uporzadkowane tematycznie.
PS Jest tu wiele tematów, które mozna "odgrzac" )
Jeśli chodzi o CAE to Vince jest przydatny bo gros ćwiczeń ma format egzaminacyjny ale Advanced Grammar in Use Hewings'a jest bardziej szczegółowa jeśli chodzi o wyjaśnienia gramatyczne, na tym poziomie wchodzimy już w rejony niuansów językowych i w tym sensie Vince jest zbyt ogólnikowy jak dla mnie. Najlepiej mieć obydwie książki bo dobrze się uzupełniają. A jeszcze lepiej zaopatrzyć się w wersje egzaminacyjne częsci "English in Use" z poprzednich lat.
pzdr:lol:
[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2005 ]
Aha a wersja Vince'a na poziomie FCE ma identyczną szatę graficzną tylko okładka jest fioletowa a tytuł "First Certificate Language Practice", to samo wydawnictwo Macmillan. Nawet fajna.
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 10:53 pm
oleczka, tak się składa że mam e-book Hewingsa a Vince'a chce mieć na papierze :wink:
Vince'a uzywalam i zgadzam sie z opiniami ze do CAE jest swietny, co do jeszcze innej ciekawej pozycji moim zdaniem, uzywanej przez empikowe szkoly jest
The Cambridge CAE Course autorstwa Mary Spratt & Lynda B. Taylor.
Nie mowie ze gramatyka tutaj robi kolosalne wrazenie bo ja i tak do tego uzywam dodatkow natomiast super cwiczy sie strukture kolejnych czesci egzaminow.
Listeningi sa bardzo dobre, readingi tez na dobrymm poziomie, no i testy sa ulozone tak samo jak na egzaminie.
_________________ My way of life is English lifestyle
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Pią 30 Wrz, 2005 11:33 pm
Jesli chodzi o Vince'a to nauczyciel juz w szkole sredniej nam mówił, że jak ktoś się wybierze na fil. ang. to będzie spał z tą książką hehe. Musze powiedzieć, że jeszcze nie spie, ale jak tylko ją zakupię to kto wie.....:)
Znacie ktores z tych podręczników? Troche ich jest, bo podaje wszystkie ktore podali mi wykladowcy na uczelni. Jesli znacie ktorys z ponizszych podręczników proszę o opinie
.....kurcze, wlasnie zaczalem szukac notes z zapisanymi podr. ale zdaje sie ze go nie wzialem...trudno...dopisze sie do watku za tydzien...
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 9:48 pm
No to podaje te podręczniki i proszę o ewentualne opinie
Jeśli znacie do poszczególnych działów jakieś dobre książki to tez prosiłbym o rekomendację.
Fonetyka:
Peter Roach - English Phonetics & Phonology
Gimson - An Introduction To The Pronunciation Of English
Sobkowiak - English Phonetics For Poles
Wells, Jones - Pronouncing Dictionary ->> orientuje się ktos ile kosztuje w księgarni ten słownik???
PNJA
Jones - Advanced New Cambridge lub New Cambridge Advanced (nie jestem pewny)
Psychologia
To ominę
Grammar
Thomson & Martinet - A Practical English Grammar
Paweł Scheffer - Gramatyka Języka Angielskiego W Zdaniach Do Tłumaczenia
Aleksander L.G. - Longman Advanced Grammar
Hugh Gethin - Grammar In Context
:D M. Vince - ALP
V. Evans - Use Of English
Sylvia Chalker - A Student's English Grammar Workbook
Downing, Locke - University Course In English Grammar
John Eastwood - Oxford Practice Grammar
Elżbieta Mańczak-Wochweld - Practical Grammar Of English
David McKeegan - FCE Pass Key
Językoznawstwo
V. Fromkin - An Introduction To Language
Łacina
To także ominę
Wsio
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum