Wysłany: Sro 24 Sie, 2005 10:48 am Question Tags:( POMOCY!!!!
:(mam pytanie jak w "Question Tagach" będzie poprawnie??? :
1). WE MUST HELP HIM/ musn't we? czy WE MUST HELP HIM/ don't we? i jeśli to drugie to dlaczego?
2).albo she musn't be late / must J??? czy doesn't she? ????
3). a np. co z "may"??? przykładowe zdanie: You may speak to him/ czy będzie: may notyou???bo to trochę nie pasuje...:(
4). i jeszce jedno: You have'nt been here... / have you? czy have you been? :cry
5). i jeszce takie pytanko: bo np jeśli jest can to się potem zamienia na can't (np.You can speak German /can't you) albo odwrotnie jeśli jest can't to zamienia sie na can a co będzie z could ???(tak samo???) a co z should ????tez normalnie z shoul na shouldn't albo z shouldn't na should???
6)> i OTATNIE...czy to jest dobrze---> YOU"VE GOT A CAMERA/ haven't you?? a to "got" nie ma żadnego wpływu???? i to : She has a cat / hasn't she?
1. We must help him, mustn`t we?
2. She musn't be late, must she?
3. You may speak to him, mayn`t you?
4. You haven't been here, have you?
5. tak - dokładnie będzie tak samo jak z "can"
6. tak - tutaj jest okej
P.S.
Warto tez zauwazyc ze np.
let`s zmienia się w shall np. let`s go there, shall we?
tryb rozkazujący zmienia się w zazwyczaj w will np. Don`t go there!, will you?
no I am nie będzie am not I tylko aren`t I np. I`m one of the most active users in this forum , aren`t I?
Niech ktoś jeszcze rzuci okiem bo może zrobiłem jakieś błędy .
No ja naprawde mowiac nie spotkalan sie ze skrocona forma may not poza tym jakos dziwnie wyglada ta forma, biorac pod uwage dwie samogloski... hmmm zaintrygowales mnie Quasi wiec ide zerknac do Swana i zaraz dodam edit
Edit :
A wiec w Practical English Usage by Micheal Swan jest podana tylko i wylacznie forma may not, nie widze ze zadnym przykladzie mayn't czy jeszcze inaczej pisanej formy skroconej, w gramatyce Cambride tez nic na ten temat nie ma wiec chyba jest zle
poprawna forma wedlug mnie to may not
_________________ My way of life is English lifestyle
1). WE MUST HELP HIM/ musn't we? czy WE MUST HELP HIM/ don't we? i jeśli to drugie to dlaczego? to drugie dlatego, że przeczenie do MUST brzmi DON'T HAVE TO
2).albo she musn't be late / must J??? czy doesn't she? ???? doesn't (patrz punkt wyżej)
3). a np. co z "may"??? przykładowe zdanie: You may speak to him/ czy będzie: may not you???bo to trochę nie pasuje...Sad Raczej MAY YOU NOT
4). i jeszce jedno: You have'nt been here... / have you? czy have you been? :cry Obowiązkowo HAVE YOU, skoro w zadaniu masz czas Present Perfect, to musisz go zachować w question tag
5). i jeszce takie pytanko: bo np jeśli jest can to się potem zamienia na can't (np.You can speak German /can't you) albo odwrotnie jeśli jest can't to zamienia sie na can a co będzie z could ???(tak samo???) a co z should ????tez normalnie z shoul na shouldn't albo z shouldn't na should??? DOKŁADNIE
6)> i OTATNIE...czy to jest dobrze---> YOU"VE GOT A CAMERA/ haven't you?? a to "got" nie ma żadnego wpływu???? i to : She has a cat / hasn't she? zdania, które przytoczyłaś są w czasie Present Sipmle, więc powinno być DON'T YOU i DOESN'T SHE
I read the article on the forum but I will ask my lecturer tomorrow for sure about this topic
Have a nice Sunday to everyone
Edit: 23.11.05
-------------------
So I asked my lecturer about mayn't, and he told me that this form is correct, but only i spoken English! The same thing is connected with mightn't. So in this particular case we can't use short form.
Sorry !
_________________ My way of life is English lifestyle
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Pią 02 Gru, 2005 6:39 pm
NadineLove napisał/a:
So I asked my lecturer about mayn't, and he told me that this form is correct, but only i spoken English! The same thing is connected with mightn't. So in this particular case we can't use short form.
Sorry !
Agree
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
1). WE MUST HELP HIM/ musn't we? czy WE MUST HELP HIM/ don't we? i jeśli to drugie to dlaczego? to drugie dlatego, że przeczenie do MUST brzmi DON'T HAVE TO
coś mi tu nie pasuje...
otóż w książce do gramatyki Siudy (żółta; str. 52) przeczenie do 'must' wygląda 'mustn't' -->
We must leave soon, mustn't we?
więc jak to wygląda naprawdę????
4). i jeszce jedno: You haven't been here... / have you? czy have you been? :cry Obowiązkowo HAVE YOU, skoro w zadaniu masz czas Present Perfect, to musisz go zachować w question tag
a czy have you been nie dotyczy już czsu pr. perfect? czy tutaj jest to zwykły czasownik i go pomijamy?
6)> i OTATNIE...czy to jest dobrze---> YOU"VE GOT A CAMERA/ haven't you?? a to "got" nie ma żadnego wpływu???? i to : She has a cat / hasn't she? zdania, które przytoczyłaś są w czasie Present Sipmle, więc powinno być DON'T YOU i DOESN'T SHE
czy tutaj 'have got' jest jako 'mieć', czy jest tutaj użyty w sensie 'miałem'(Present Perfect'?
Revan [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006 11:33 am
Mnie (i mojemu kumplowi, który własnie obok mnie siedzi ) wydaje się ze jest "We must help him, shall we".
jesli dobrze zrozumialem mojego poprzednika to on twierdzi ze zawsze z twierdzenia robimy przeczenie w kazdym przypadku, otuz wcle nie jest kilka wyjatkow np. I am better at physics, aren't I? i tego jestem pewny n 200%;)
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Czw 02 Mar, 2006 1:56 pm
No właśnie rozszyfrowanie tego, kto był tym poprzednikiem również przysporzyło mi wiele problemów. Do tego stopnia, że tego w ogóle nie rozszyfrowałem hehe
barteks2 napisał/a:
Chyba chodziło tobie o coś innego np.
He hardly passed his exam, did he?
Albo może to:
You're getting married, are you? (oczywiście w odpowiednim kontekście)
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum