Wysłany: Pią 24 Lut, 2006 9:15 pm Jak uczyć się słownictwa (na maturę)?
jestem w II klasie LO i za rok maturka...
chciałabym napisać ją na poziomie rozsz. ale jak narazie to dla mnie trochę "czarna magia" gdyż poziom mojej klasy jest bardzo niski... kupiłam sobie informator i gdy przejrzałam tematy do matury to szczerze mówiąc troche się przeraziłam...
mam pytanie jak się uczyć np. słownictwa? kuć wszystkie słówka z różnych repetytoriów tematycznych czy to nie ma sensu?
Ciężko jest tak zupełnie bez jakiegoś planu "zakuwać". Ja zawsze wypisywałam objaśnienia słówek po angielsku, bo dzięki temu od razu widać różnice jaka jest pomiędzy nimi, np.: voyage (a long journey, especially by ship) a cruise (a journey on a large ship for pleasure, during which you visit several places)
Wysłany: Sob 25 Lut, 2006 5:23 am Re: Jak uczyć się słownictwa (na maturę)?
kinga napisał/a:
... mam pytanie jak się uczyć np. słownictwa? kuć wszystkie słówka z różnych repetytoriów tematycznych czy to nie ma sensu?
Bardzo dobrze, że chcesz korzystać z repetytoriów tematycznych, ale powinnaś to robić z głową. Bardzo dobrej rady udzieliła Ci Rudzia. Takie sięganie do słowników angielskich pozwala szybko wyrobić nawyk myślenia po angielsku. Ja mam trochę inną propozycję ale niesprzeczna z propozycją Rudzi.
Po pierwsze skorzystaj z programu SuperMemo. W dziale Programy na tej stronie można znaleźć jego bezpłatną wersję SM98. A może masz już jego wersję komercyjną? W tym samym dziale możesz pobrać bazy Repetytorium i Słówka. Zawierają one krótką instrukcję ich rozwijania oraz niezbędne szablony. Jesli ta instrukcja wyda Ci się niewystarczająca, to na stronie www.zlotemysli.pl jest bezpłatny ebook SuperMemo napisany przez Pawła Wimmera. Poleceam go. Lepszej instrukcji obsługi SuperMemo nie napisano jeszcze.
Po drugie, jeśli lubisz naukę z SuperMemo, korzystaj z niego i twórz własne bazy. Przy czym nie powinny to być bazy typu słówko angielskie - słówko polskie, tylko takie słówko angielskie, przykład jego użycia - słowko (znaczenie polskie), tłumaczenie przykładu.
Możesz taką bazę rozwijać korzystając z Repetytorium leksykalnego Donaty Olejnik, ale możesz też korzystać z dowolnego innego repetytorium np. Oxfordu.
Tworząc własne bazy warto wpisywać do nich słowka z tekstów, nie ze słowników umieszczonych na końcu (Word Bank w Repetytorium Oxfordu).
Oto przykład:
Oxford Repetytorium str 95.
At the southern end of Waterloo Bridge in London, by the banks of the River Thames, stand the Royal National Theatre, the National film theatre and the Royal Festival Hall.
załóżmy, że chcesz wprowadzić do bazy słowo southern
Tworzysz element bazy następująco
A: southern (pytanie)
Przykład angielski: At the southern end of Waterloo Bridge in London, by the banks of the River Thames, stand the Royal National Theatre, the National film theatre and the Royal Festival Hall.
Q: południowy (sourthern means in or from the south of a region, state or country)
Przykład po polsku: Na południowym końcu mostu Waterlo w Londynie nad Tamizą znajdują się ...
Baza Repetytorim leksykalne zawiera szablony, pozwalające zapisywać własnie takie elementy.
Jesli swoją bazę będziesz tworzyła na podstawie tekstów zawartych w repetytoriach lub dowolnych ksiązkach czy magazynach prasowych, będzie ona zawierała przede wszystkim słownictwo niezbędne do zrozumienia treści, to nie będą wydumane słówka, które nie beda Ci potrzebne na maturze. Łatwiej tez bedzie Ci je zapamiętać ponieważ bedą kojarzyć Ci się z konkretna treścia.
Jesli nie uzywasz SM ucz sie podobnie tworząc np fiszki zawierajace słówka z przykładami, lub listy słówek. Każda metoda nauki słowek jest dobra, pod warunkiem, że uczysz się słówek, które są Ci potrzebne do zrozumienia danego tekstu.
I'll cross my finegers for you.
_________________ BJK
kinga [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Lut, 2006 8:23 pm
nie mam tych programów gdyz mam ograniczony dostęp do Internetu i komputera wogóle
a co do repetytoriów to mam pytanie:
mam obecie takie różowe z wyd. WAGROS tematyczno leksylakne część 1.
Poza tym są części 2 i 3 i nie wiem czy je zakupić czy kupić z tego samego wygawnictwa ale "Repetytorium maturalne" nie "Tematyczno - leksykalne"????
chyba że polecacie jakieś inne ??
Aniela [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Lut, 2006 11:20 pm
Wiesz moim zdaniem najlepsza metoda uczenia sie slowek jest robie to z przyjemnoasci masz moze jakies filmy angielskie czy cus a jesli sa to konkretne slowka to powtarzaj je sobie np w mpku czy poneklejaj wszedzie w domku :mrgreen:
nie mam tych programów gdyz mam ograniczony dostęp do Internetu i komputera wogóle
a co do repetytoriów to mam pytanie:
mam obecie takie różowe z wyd. WAGROS tematyczno leksylakne część 1.
Poza tym są części 2 i 3 i nie wiem czy je zakupić czy kupić z tego samego wygawnictwa ale "Repetytorium maturalne" nie "Tematyczno - leksykalne"????
chyba że polecacie jakieś inne ??
Jeśli nie masz stałego dostępu do komputera, to nie będę Cię namawial ani do SuperMemo, ani do żadnego innego programu wspomagającego naukę słownictwa. Pozostaje Ci nauka przy pomocy fiszek. Też możze dać bardzo dobre wyniki. Musisz tylko inteligentnie te fiszki przygotowywać.
Jesli chodzi o Repetytoria wydawnictwa Wagros, to znam trzy pierwsze. Wiem, że wyszły jeszcze conajmniej dwa, to maturalne, o którym wspomniałaś i jakieś dla dorosłych, nie pamiętam tytułu. Trzy pierwsze były opracowane pod kątem "starej matury". Możesz z nich korzystać, ale jesli muśisz kupować, wybierz repetytoria LektorKletta:
Donata Olejnik
Repetytorium leksykalne
Donata Olejnik
Repetytorium gramatyczne
Oba bardzo mi się podobają, ich wadą jednak jest brak załączników dźwiękowych, dlatego może lepiej by było, gdybyś wybrała Repetytorium Oxfordu lub inne wydane przez angielskie wydawnictwa.
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 26 Lut, 2006 9:29 pm
Bardzo dobrze jest też pracować z autentycznymi zestawami maturalnymi z lat ubiegłych. Skoro nie masz dostępu do komputera, można je zdobyć kupując repetytoria Wydawnictwa Szkolnego "Omega". Do repetytoriów dołączone są zawsze płyty lub kasety z nagraniami dźwiękowymi, jest klucz odpowiedzi i transkrypcja tekstów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum