Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon 14 Sie, 2006 2:46 pm Matura dla oszusta
Dziennik donosi o paradoksie promowania oszustów przez amnestię maturalną.
Świadectwa dojrzałości dostaną także uczniowie, którzy nie zdali testu z języka obcego, a na dodatek oblali, bo ściągali. Chodzi tu o uczniów, którzy nie zorientowali się, że mają rozdane testy równoległe i odpisywali odpowiedzi od kolegów i koleżanek mających inne wersje arkusza.
http://fakty.interia.pl/f...F3w,781242,2943
Wysłany: Sob 19 Sie, 2006 9:56 am kiedy unieważnienie matury z języka?
pytanie do osób, które pracowały przy poprawianiu matur - czy zdarzyły się Wam podejrzane prace (chodzi o ściąganie odpowiedzi testowych lub wypracowań) i co się z nimi dalej działo? pytam, ponieważ w kraju podobno unieważniono dużo matur właśnie przez angielski, natomiast nasza weryfikatorka otrzymała informację podczas sprawdzania, że same odpowiedzi testowe z innej grupy to NIE jest podstawa do unieważnienia
Wysłany: Sob 19 Sie, 2006 2:10 pm
Egzaminator i weryfikator nie zajmują się w ogóle zadaniami testowymi, które są sprawdzane w skanerowni.
Jeśli egzaminator podejrzewa - mając przecież całą kopertę prac z jednej sali - że w zadaniach otwartych jest coś mogącego świadczyć o istnieniu podstaw do unieważnienia, wypełnia stosowny wniosek. Jeśli przewodniczący zespołu egzaminatorów i koordynator poprą ten wniosek, praca trafia do dyrektora OKE i to on podejmuje decyzję o ewentualnym unieważnieniu.
Wysłany: Sob 19 Sie, 2006 10:58 pm
hmm, z tego wynika, że różne okręgi różnie pracują...po pierwsze, my (podlegamy pod komisję w Jaworznie) poprawialiśmy również zadania testowe i sumowaliśmy wszystkie punkty, po drugie nie dostawaliśmy koperty z jednej sali, tylko prace z całej jednej szkoły układaliśmy peselami (!), więc nie sposób byłoby stwierdzić kto pisał w z kim i w której sali
Odrzucając te niecenzuralne komentarze na temat naszego kochanego pana ministra, które cisną mi się na jęzor, powiedziałbym jedynie, że desperacko szuka poklasku i poparcia, wiedząc, że ten pan dotąd prezentował bardzo restrykcyjne podejście do przepisów prawa.
Teraz jako członek gabinetu, a jednocześnie polityk na "wylotce" próbuje poprawiać sobie wizerunek.
Szkoda, że psując jednocześnie jedną z najważniejszych dziedzin w państwie.
...może gdybyśmy potrafili, tak jak lekarze, walczyć ramię w ramię, to....
ale dość polityki, bo jeszcze ktoś poomyśli, że się jakiś troll z młodzieżówki SLD zarejestrował
Wysłany: Nie 20 Sie, 2006 9:31 am
foofoo napisał/a:
hmm, z tego wynika, że różne okręgi różnie pracują...
Słyszałem, że są takie różnice. Ale nie myślałem, że aż takie.
Chociaż zastanawiałem się nad tym, czy ktoś czasem nie zlicza testowych, skoro na karcie odpowiedzi była ta ręczna suma kontrolna, zupełnie bez sensownego zastosowania w przypadku sprawdzania skanerowego.
Optymizm jedynie może nas uratować, choć prawdę mówiąc coraz o niego trudniej, szczególnie, że jeden z małych wymyślił dla RG opiekunkę - jakąś aktywistkę z Radia (bynajmniej nie chodzi o Trójkę, czy inny RMF)
Jakiś gabinet cieni dla nie-PiSowskich ministrów.
Smutne jest to, ze jakikolwiek by nie pojawił sie temat na tego typu forum, jeśli dotyka jakiś złych spraw, czy problemów oświaty, zawsze pewnie będzie komentowany w kontekście poczynań Romka.
Nawet przedłużenie wakacji do 04.09 nie cieszy
[ Dodano: Pon 21 Sie, 2006 9:41 pm ]
Pokrzepiające wieści...niestety z odległego Meksyku
Jestem ciekawy czy u nas kiedykolwiek do tego dojdzie. Mam nadzieję, że polscy nauczyciele nie będą musieli uciekać się do takich skrajności. No ale to tylko nadzieja...
Jestem ciekawy czy u nas kiedykolwiek do tego dojdzie.
brak "lekarskiej" solidarności, no i ....... "nie podoba ci się coś? - na twoje miejsce czeka 5 innych osób"....taki straszak często na ludzi działa
[ Dodano: Wto 22 Sie, 2006 9:02 am ]
Wracając do tematu, może zrobimy jakąś listę argumentów pt "Dlaczego warto uczyć się angielskiego w LO?"
matura traci (już straciła?) wagę, masowe niedopuszczanie do egzaminu / zostawianie na drugi rok w klasach młodszych jest rozwiązaniem dość radykalnym, no i w sumie niefajnym.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum