ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Matura próbna czerwiec 2004
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator

Zaproszone osoby: 25
Wysłany: Sro 09 Cze, 2004 6:25 pm   Matura próbna czerwiec 2004

I jak Wam się podobała próbna matura?
Teraz, gdy mogę już swobodnie o niej pogadać, chciałbym się z Wami podzielić kilkoma uwagami.
Bardzo trudne dla naszych uczniów okazało się drugie zadanie arkusza rozumienia ze słuchu. Wydaje mi się, że przyczyna była tutaj nie w poziomie leksykalnym tekstu czy jakimkolwiek innym zagadnieniu językowym, ale w nietypowym poleceniu.
Uczniowie mieli odpowiedzieć na pytanie, czy dana informacja znajduje się w tekście, czy nie, a nie czy jest prawdziwa albo nie prawdziwa. Przez to uczniowie gubili się w chronologii informacji, bo gdy z uporem czekali na usłyszenie informacji, której w tekście nie ma, po dystraktorach nagle orientowali się, że tekst jest już gdzieś dwie, trzy informacje dalej.
Poza tym mi osobiście się bardzo podobało.
Oczywiście w krótszej formie użytkowej widziałem kilka prac, w których uczniowie zaczynali słowami: "I am writing this letter...", co dyskwalifikowało ich pracę, gdyż zgodnie z poleceniem mieli napisać pocztówkę.
W dłuższej formie użytkowej pokazano mi pracę, w której ktoś przeprasza znajomego, że długo nie pisał, ale następnie pyta się go o to, co porabia inny znajomy, czyli osoba trzecia. To ciekawe, ale tu akurat należy odpowiedź uznać.
Kilka zabawnych sformułowań:
I want sorry you for not writing...
I'm sorry for writing long but I had no time
I'll phone you if I come back (optymista w kartce z jednodniowej wycieczki klasowej)
When I finish school, I am going to the cinema to see this new movie because I like it very much (dalekosiężne plany życiowe)
Najbardziej podobało mi się zadanie 6, to z wspomnieniami o lekturze "The Princess Bride".

Kate
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Cze, 2004 9:43 am   ...

Witam, no ja też pisałam tą probna mature .. qrcze to 2 zaanie bylo troche skomplikowane, ale jakos sie zrobiło hehehe..., chociaz nie jestem pewna czy mam tam dobrze ale to sie okaze.
Fajne były natomiast te teksty następne... to juz nie było takie trudne...
Wypowiedzi pisemne na pcozątku zdawały mi sie troszke trudne a le potem jak sie rozpisałam to prawie mi miejsca zabrakło hahahaha :) ( żartuje) ;)

Ogolnie było fajnie, podobało mi się :)

marcin 
Administrator

Wysłany: Czw 10 Cze, 2004 10:53 am   

O ile jeszcze pamiętasz treść zadania, brakowało informacji na temat dodatkowych imprez organizowanych na zamku, ceny biletów oraz miejsca, gdzie można kupić zdjęcia zamku. Pozostałe informacje były.

Kate
[Usunięty]

Wysłany: Pią 11 Cze, 2004 10:42 am   

No wlasnie ... troche trudno było to wyłapać... dziewczyna mowila tak szybko ze ... no ale ... zobaczymy .. ciekawe kiedy będą wyniki ?? Wiesz może ?? :)

marcin 
Administrator

Wysłany: Pią 11 Cze, 2004 11:44 am   Wyniki próbnej matury

To zależy od szkoły.
To niby próbna nowa matura, ale jest oceniana wewnętrznie, przez profesorów u Ciebie w szkole. W ten sposób także ci z nauczycieli, którzy nie ukończyli kursów egzaminatora maturalnego, mają możliwość zapoznania się ze sposobem oceniania nowej matury pisemnej.
Do OKE idą tylko prace uczniów z numerem 1 i z środka dziennika.
Jesteś z Lublina, więc polecam stronę naszej OKE: http://www.oke.krakow.pl
Nasza OKE obejmuje zasięgiem województwo małopolskie, podkarpackie i lubelskie właśnie.

Odpowiedz do tematu