Wysłany: Sro 09 Lis, 2005 12:51 pm Angielski z "Rzeczpospolitą" i Archibaldem
Cytuję:
"Rzeczpospolita" i centrum językowe Archibald rozpoczynają kurs jezykowy. Od dziś co tydzień na łamach "Mojej Kariery" będziemy prezentować kolejne lekcje - tekst, słownik i ćwiczenia - związane z tematyką omawianą w naszym dodatku. Każda lekcja pozwoli sprawdzić postępy w nauce. Kurs jest przeznaczony dla osób średniozaawansowanych. Na najlepszych czekają nagrody. Co kwartał bedzie można wygrac stacjonarny kurs języka angielskiego w Archibaldzie, a także interaktywne kursy internetowe Study Pack. Wszystkie informacje o konkursie dostępne są też na stronie: www.archibald.pl
Koniec cytatu.
Pierwsza lekcja nosi tytuł "When to look for a new job?"
_________________ BJK
barteks [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Lis, 2005 6:25 pm
Ja już się ucieszyłem, że będę miał kolejną dawkę angielskiego, a tu okazuje się, że kurs jest tylko w Rzeczpospolitej w Warszawie Szkoda, bo na uczelni mam darmową gazetę...
Sprawdź na stronie Archibalda. tam mogą byc te same lekcje. Poza tym lekcje te mogą tez być w wydaniach terenowych w innym dniu. 3mam kciuki żeby tak było.
[ Dodano: Czw 17 Lis, 2005 ]
Podaję "wycinki z pierwszych lekcji"
Temat pierwszej lekcji z 9 listopada - “When to look for a new Job?”
Glossary:
to reach a consensus – to make a compromise (osiągnąć consensus)
to take into consideration – to think about something (wziąć coś pod uwagę)
seniority – the length of one's service in one organization (staż pracy)
promotional and developmental opportunities – chances of being promoted amd of learning new things (szanse na awans i rozwój zawodowy)
corporate culture – the culture of an organization (kultura organizacji)
to take somebody on – to employ somebody (zatrudnić kogoś)
career path – developmental opportunities ( ścieżka kariery)
to get concerned – to worry (obawiać się)
disloyal – not loyal (nielojalny)
unpredictable – unstable (nieprzewidywalny)
to hit a glass ceiling – to reach a level where one can no longer progress (natknąć sie na “szklany sufit”)
to get ahead in your career – to make progress in terms of one's career (iść naprzód, rozwijać się)
to acquire new knowledge – to learn (nabyć nową wiedzę)
to apply for (a job) – to request (ubiegać się)
to be in a dead-end – to have no promotional opportunities (być w ślepym zaułku)
to abuse – to use too much (nadużywać)
to be burn-out – not to be able to work because of too much work before (być wypalonym)
Temat drugiej lekcji z 16 listopada - “Professions with perspectives”
Ćwiczenie:
COMPLETE THE GAPS WITH SUITABLE WORDS FROM TODAY'S GLOSSARY
1.It's becoming [ ... ] that she's pregnant, that's already the fifth month. Everybody can see she is going to have a baby.
2.We offer service [ ... ] during one year after you buy our printer.
3.Unfair treatment of the leader caused [ ... ] in the team.
4.I've been thinking of [ ... ] my own company. I have had enough of working for somebody else.
5.I need a very [ ... ] car. I must be sure that it won't break down.
6.My boss is a real [ ... ]. I just can't stand him.
7.I wanted to get my friend a present but nothing [ ... ] my [ ... ] in the shop. I guess I'll have to try again.
8.Unfortunatelly, I don't have the [ ... ] to do more than one thing at the same time.
9.Sorry. I didn't [ ... ] that you were in the line, I didn't mean to push in.
Za ewentualne literówki przepraszam.
_________________ BJK
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Lis, 2005 9:09 pm
Dzięki! Well done Jednak ten dodatek ukazuje się tylko lokalnie w Warszawie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum