Wysłany: Nie 05 Mar, 2006 11:32 am Business English
Zastanawiam się własnie nad zdawaniem jakiegoś egzaminu z Business English- na razie znalazłam 2 typy - LCCI I BEC. Co do ceny Beca to zapewne znajde ją na stronce British Council i zapewne bedzie ona zblizona do innych ich egzaminów. Niestety nie udało mi się znaleźć ceny LCCI. CZy ktos moze wie ile ona wynosi? Oraz trudniejsze pytanie- czy w trójmieście jest ośrodek gdzie mogłabym to zdawać ( albo gdzie szukac informacji na ten temat? ) .
Kolejne pytanie- ile sie czeka na wyniki z egzaminu LCCI i i kiedy mozna do niego podchodzić?
Nie chce mi się załadować stronka dotyczaca tych egzaminów stąd moje pytania.
Dla tych którzy juz zdawali - który egzamin polecacie, który jest bardziej znany, przydatniejszy?
PS.Mi w danej chwili certyfikat jest potrzebny do zwolnienia/zaliczenia lektoratu ( na zajęciach jest baardzo duzo osób, poziom dość niski i nawet nie wiem czy mnie tam jakos zmieszcza, więc wolałabym douczyć się sama i mieć dobrą ocenkę za sam papierek).
Ja zdawałam Business English LCCI level 2. Egzamin ten poradzili mi sami brytyjczycy, ale jak o zwykle bywa, co osoba to inna opinia. Nie jestem z trójmiasta, więc jest mi ciężko doradzić, gdzie możesz się zgłosić. Ja zrobiłam to następująco: dzwoniłam po wszelkich szkołach językowych i dowiadywałam się czy prowadzą kurs przygotowawczy do tego egzaminu i czy mają uprawnienia na przeprowadzenie tego egzaminu. Kurs zrobiłam w trzy miesiące i tydzień później już zdawałam egzamin. Na wyniki czekałam około 2 miesięcy.
noellee [Usunięty]
Wysłany: Nie 05 Mar, 2006 8:59 pm
Dzieki za odpowiedz, a jak oceniacie, który egzamin lepiej zdawać BEC czy LCCI ?
LCCI -poziom 2- jaki to jest w ogóle poziom? Bliżej CAE, czy juz CPe- wiem inne słownictwo tylko z jednego działu, ale patrząc na długość tekstów, poziom speakingu itd.
W LCCi są trzy poziomy. Poziom drugi odpowiada mniej więcej FCE.
Poziom pierwszy jest to tylko pisanie listów i nie ma części ustnej.
Poziom drugi to pisanie listów, ogłoszeń, memo, raportów, notatek, itp oraz część ustna, czyli ustosunkowanie się do jakiegoś problemu.
Poziom trzeci to tylko część ustna i tu już się przydaje również szeroka wiedza z ogólnie pojętej ekonomii.
Ja zdawałam poziom drugi bo zależało mi, żeby mieć dokument stwierdzający znajomość tematu zarówno w piśmie jak i w mowie.
Co ciekawe można otrzymać na nim tylko trzy oceny: failed, pass lub pass with distinction
co sądzicie o książce "English For Business Studies" / autor: Ian MacKenzie
- wyd. Cambridge University Press
wygląda na bardzo zaawansowaną. czy można ją dostać w naszych księgarniach?
_________________ pozdrawiam,
smartie ... :-)
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Mar, 2006 9:48 pm
smartie, książka dosyć ciekawa, dużo readingów i różnego rodzaju ćwiczeń (głównie słownictwo). Książka jest podzielona na 28 rozdziałów m.in. management, production, banking, advertising, itp.
smartie, książka dosyć ciekawa, dużo readingów i różnego rodzaju ćwiczeń (głównie słownictwo). Książka jest podzielona na 28 rozdziałów m.in. management, production, banking, advertising, itp.
dzięki Bartek :-) znalazłam ją również w księgarni Kapitałka po promocyjnej cenie. przeglądałam ją jakiś czas temu i podobała mi się ze względu na zaawansowane słownictwo biznesowe. pracuję w dużej korporacji (specjalizuję się w HR) i kontaktuję się z osobami w centrali, z którymi rozmawiam dość często na tematy z zakresu zarządzania, motywowania, wynagrodzeń, etc. ważne dla mnie jest to by nazwywać rzeczy po imieniu. książka wydaje się więc odpowiednia ...
Witam!
Zdawałem dzisiaj BEC Higher i jestem skołowany... nie wiedzieć czemu listening był diablo trudny - o wiele trudniejszy niż listening na CPE! do tego niezbyt dobra jakość nagrania (lub niewłaściwy magnetofon), zła akustyka sali no i dupa blada. Inne części były gdzieś na poziomie CAE czyli chyba prawidłowo...
Swoją drogą listening na CPE był na poziomie FCE w czerwcu tego roku. Sala się śmiała. Czy wy też macie wrażenie, że "coś" się dzieje z poziomem egzaminów Cambridge czy to tylko jakieś moje dziwne odczucia? Bo wydają mi się coraz bardziej niemiarodajne. Hmm.
_________________ To travel hopefully is better than to arrive
Dlatego też polecam podchodzenie do egzaminów LCCI. Zainteresowanych odsyłam do strony http://www.lcci.org.pl/main.html , bo jak widzę od czasu kiedy ja zdawałam wiele się zmieniło
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2008 11:40 am Świetne szkolenie:)
Heja wszystkim czy ktoś z Was idzie na studia związane z finansami lub ekonomią, bo ja właśnie idę i tam zapisałem sie już na poziom intermediate z angola. Zapisałem sie także na kurs angielskiego dla finansistów i księgowych w centrum szkoleniowym fundacji rozwoju rachunkowości w Katosach. Polecili mi ten kurs moi znajomi. Słyszałem, że jest świetna atmosfera i można później o wiele spokojniej zdać egzaminy finansowe. Kobitka która to prowadzi stosuje nowe techniki uczenia, jako jedna z niewielu w naszym regionie.
Zresztą tu macie linka www.frr.pl zakładka Katowice:P Fajnie by było się spotkać na kursie:P CIAo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum