mam prosbe czy mozecie mi polecic tytuly ksiazek do cztania po angielsku?
a jak poogladac sobie filmy w wersji oryginalnej jesli sie nie ma kablowki?
barteks [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Sty, 2006 10:16 pm
anna_aga90, napisz na jakim poziomie chcesz te książki. Wiem, że dużo ludzi zaczyna czytanie książek po angielsku od Harrego Pottera A najlepiej to przejść się do Empiku lub księgarni językowej i poprzeglądać sobie różne książki, sprawdzić trudność słownicwa i wybrać tą, która najlepiej będzie Ci pasować.
Co do filmów to możesz wypożyczać je na DVD. Kosztuje to kilka zł i możesz wyłączyć sobie lektora i uruchomić w oryginalnej wersji językowej. Jest też inna metoda, niestety nielegalna z której korzysta dużo osób - divx.
divx - nie musi byc nielegalny
w kazdym razie jesli masz film z netu wtedy mozesz sobie poszukac tez angielskich napisow - latwiej jest zrozumiec co mowia, kiedy tez to widzisz na napisach. Polecam np seriale, jak moj ulubiony - Przyjaciele. Kiedy zaczynasz od seriali masz kilku letorow z ktorych wymowa i sposobem mowienia łatwo jest sie oswoic i dlatego tez latwiej jest ich zrozumiec. Z filmami jest z tego powodu troszke trudniej. Dla widzow zaawansowanych polecam Woody Allena - szczegolnie jesli ktos poszukuje wyszukanego slownictwa
Co do ksiazek - rzeczywiscie Harry Potter jest napisany stosunkowo nietrudnym jezykiem. BTW ostatnio czytalam po polsku i musze stwierdzic ze znalazlam pare wyrazow ktorych nie rozumiem Widac ze Polkowski troche przesadzil, przyjmujac ze to ksiazka dla dzieci.
Tlumaczenia tez sa stosunkowo latwe - np wszelkie Paulo Coehlo itp.
JEsli masz stale lacze to internet jest swietnym zrodlem tekstow do czytania - o tym jest tez osobny watek - poszperaj na forum.
Co do ksiazek ogolnie to moze sprobuj przeczytac cos co lubisz po polsku czytac.
Fajnie, ze podobny wątek został założony bo mialem zapytać o cos podobnego .
Po pierwsze - nie wiecie gdzie mozna sciagnać anglojezyczne napisy do filmów (i tutaj filmy mogą być zarówno polskie bądź zagraniczne - przy czym świetnie by było gdyby w zagranicznych (aktorzy niekoniecznie musza mówić po angielsku) filmach był polski lektor - ostatnio załapałem się właśnie na końcówkę jakiegoś filmu na TVP1 i tam aktorzy mówili w jakimś dizwnym języku, napisy były angielskie i do tego był polski lektor - rewelacyjna metoda nauki moim zdaniem )).
I jeszcze jedno pytanie - Znacie może jakąs ksiązkę z wypracowaniami do angielskiego wraz z tłumaczeniami - przy czym chodzi mi o to zeby tłumaczone były całe zdania, a nie tylko trudniejsze zwroty. Poziom - Upper-Intermediate/FCE . W sumie niekoniecznie muszą to być wypracowania - mogą to być jakieś przetłumaczone artykuły z prasy, internetu .
Quasi jeżeli chodzi Ci o czytanie, gdzie obok masz przetłumaczony cały tekst, to wybierz się do biblioteki, gdzie posiadają literaturę obcojęzyczną. W takich bibliotekach posiadają również wydawnictwa, gdzie na jednej stronie masz tekst w języku Cię interesującym a na drugiej tekst po polsku. Ja w ten sposób czytałam Shakespear'a
Quasi [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006 10:56 am
Dzieki Rudzia za odpowiedź. Pomysł w sumie dobry, ale ja nie lubię pożyczać ksiazke - lubie je mieć na własność .
Ja wczoraj odkryłem przypadkowo, że na starcyh płytach winylowych często jest biografia artysty zarówno po polsku jak i po angielsku .
Jak ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły to piszcie .
barteks [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006 11:36 am
Quasi napisał/a:
gdzie mozna sciagnać anglojezyczne napisy do filmów
Polska stronka to: http://www.napisy.org
Jeśli chodzi o zagraniczne to wpisz w googlach 'subtitles'
barteks2 mam FCE i chciałabym za jakiś czas może zdawać CAE i na tym poziomie szukam książek
barteks [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006 1:36 pm
Jak wcześniej wspomniałem wg mnie najlepsza metoda to pójść do księgarni i tam poszukać książek, które będą Ci odpowiadały. Czasami w księgarniach internetowych można rpzeczytać fragment książki, więc to też jest jakiś sposób.
ja zawsze sciagam napisy z www.napisy.info i tam do wiekszosci filmow sa tez w wersji angielskiej
[ Dodano: Wto 24 Sty, 2006 ]
Cytat:
a czy może znacie jakieś linki gdzie można poczytać online? chodzi głównie o nowości a nie klasykę (np. Paulo Coehlo, Harry Potter)?
co do nowych ksiazek to objete sa prawami autorskimi wiec takich stron nie ma, ale wiem ze mozna znalezc wersje pdf w internecie, nikt ci nie poda do tych stron linka poniewaz jest to nielegalne i z tego tez pwoodu czesto te strony sie zmieniaja.
W necie za to mzoesz czytac wszeslkie newsy, blogi itp co tylko chcesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum