wzkladowcy za to placa + poczatek kursu wiec co ma mowic, potem przy moze mowic inaczej...
Hint: strona bierna Zapłaciłem już za całość kursu, więc nie musi się już tak podlizywać
PS. Zacząłem intensywnie korzystać z ptogramu Prof. Henry. Dzisiaj nauczyłem się 70 słówek :lol:
też uczę na kursach cae ale nigdy nie mówię nikomu, że zda na 100 %, po próbnym egzaminie i kilkumiesięcznej pracy jestem w stanie ocenić czyjeś szanse ale nie mogę utwierdzać kogoś w pewności, że zda bo to jest wypadkową wielu czynników, dla przykładu podam, iż uczyłam dziewczynę, która spędziła wiele lat w anglojęzycznym kraju, miała b. szeroki zasób słownictwa, oczywiście płynność, łatwość, a przede wszystkim naturalność (collocations, registeretc.) wypowiedzi ustnej i pisemnej, oczywiście akcent nie do odróżnienia od native-speakera, a jednak zdała egzamin na ocenę najniższą, a tymczasem osoby od niej o wiele słabsze pod względem językowym zdało lepiej
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 10:56 pm
Profesor Henry 5.0 Słownictwo 3&4 (poziom FCE & CAE)
"Advanced Language Practice" - w domu
"Objective CAE" SB + WB - kurs (Empik)
Narazie to tyle Nauke zacząłem dopiero w październiku, więc to dopiero początek. Jeśli zaopatrzę się w coś nowego to dam znać
No przy kazdym tescie ... rozejrzyj sie dobrze, ja dawno nie robilam, ale jak ostatnio tam robilam cwiczenia to klucze byly z boku, albo na dole w odzielnym oknie
_________________ My way of life is English lifestyle
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Pon 31 Paź, 2005 4:49 pm
Troszke się pospieszyłem z tym pytaniem, bo ja tylko ściagałem wersje do druku, na których rzeczywiści kluczy nie ma, w przeciwieństwie do wersji on-line Dzieki Nadine
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
W tym roku w czerwcu zdałam CAE na A i myślę o CPE w czerwcu 2006 lub (wersja mniej optymistyczna, za to bardziej realna) w grudniu 2006. Na razie robie solidną powtórkę gramatyki i duzo czytam. Zastanawiam się też nad jakimś podręcznikiem do self-study, ale wczorajsza wizyta w księgarni mnie zniechęciła, bo żadna z dostępnych tam książek mi się nie spodobała.
xyzoo [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Lis, 2005 4:44 pm
Ja chciałbym zdać CPE w czerwcu... 2007. Na razie uczę się na kursie i w domu, czytam książki i artykuły z sieci, słucham BBC i takie tam... :wink:
Korzystałam z Objective CAE i materiałów do FCE, których wcześniej nie chciało mi się przerabiać :-). Bardzo dużo również czytałam gazet typu The Economist, New York Times itp oraz tekstów akademickich. Z gramatyki przeglądałam M. Swan "Practical English Usage". I zrobiłam około 30 testów.
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Sob 26 Lis, 2005 6:57 pm
Czy zna ktoś może jeszcze jakąś stronkę z testami na FCE? Z flo-joe wszystko już wykorzystałem. Będę wdzięczny jeśli ktoś zapoda swoje "znajome" stronki Dziekiz gory.
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Ja zdałem FCE w Czerwcu na B, korzystałem z "FC Direct", "Practise Tests for FCE" oraz "Listening&Speaking Skills for FCE"- V. Evans w mojej ukochanej szkole językowej Opłaciło się, napisałem na kursie również 7 próbnych, oryginalnych testów z poprzednich lat, z każdego takiego egzaminu miałem test i to się opłaciło. Kiedys był to problem, lecz teraz testy z poprzednich lat są w książce "Cambridge First Certificate 6", lub 7, pamiętam że widziałem testy 2000-2002 w EMPIKU, właśnie wtej książeczce.
Teraz przygotowuję się do CAE. Moją silną stroną jest English in Use, z ostatniego probnego dostałem 71% (test z June 2000), więc myślę że jest coraz lepiej. Jeżeli chodzi o Reading, to problemów nie mam, ale bardzo boję się Listeningu. Dla mnie to jest naprawdę loteria Na FCE miałem Listening na "Good", ale boję się że teraz będzie gorzej . Przed FCE nie bałem się writing'u-pani dyrektor mojej szkoły językowej, która przygotowywała naszą grupę ma doświadczenie i obiektywnie oceniała moje wypracowania. Niestety na FCE najgorzej napisałem właśnie writing Obawiam się, że jest to związane z tym, że napisałem trochę za dużo
Na kursie korzystam z "CAE Objective" SB+WB, robimy różne testy, "Successful Writing" V. Evans i myślę że jest coraz lepiej. W domu dużo czytam, staram się oglądać filmy bez napisów, w oryginalnej wersji. Co mogę zrobić, aby polepszyć Listening i Writing?:(
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Sty, 2006 6:54 pm
Revan napisał/a:
...ale bardzo boję się Listeningu. Dla mnie to jest naprawdę loteria
Dla mnie tak samo. Czasami zdarzają się takie zadania, w których nierozumiem prawie nic BBC czy CNN w porównaniu do tego to pestka
Ostatnio zmieniony przez barteks Pon 02 Sty, 2006 6:07 pm, w całości zmieniany 3 razy
Revan [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Sty, 2006 5:27 pm
Zostało mi już 6.5 miesiąca do egzaminu, trochę zaczynam się bać, że nie wprawię się w te listeningi Czas chyba również robić powtórki...;) Ila25, jakie książki z TESTAMI do CAE polecasz?
Ja miałem zamiar zdawać egzamin w tej samej sesji co ty, czyli czerwiec 2006. Ale ostatnio zastanawiam się nad przełożeniem tego na grudzień 2006, ponieważ na wakacje może uda mi się wyjechać do UK na 3 miesiące a wtedy wiadomo można podszlifować listening i speaking
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum