Wysłany: Nie 12 Wrz, 2004 10:54 pm Podręczniki do CAE
Podreczniki przedstawione ponizej to takie ktore znam i ktore wyprobowalam, albo samodzielnie albo uczac kogos.
Podreczniki do gramatyki - Czyli część Use of English
*****"Advanced Language Practice" Michael Vince Wyd. MAcmillan
Bardzo lubie te ksiazke. Gramatyka jest w niej wyjasniona w bardzo przystepny sposob, mozna znalezc odpowiedzi na wiele watpliwosci jezykowych zrodzonych w pracy z innymi podrecznikami. Vince systematyzuje wiedze. Do tego jest w niej mnostwo cwiczen, ktore stopniowo przeksztalcaja sie z latwiejszych w trudniejsze,a co za tym idzie nei przytlaczaja. I czesc slwonictwa - bardzo ciekawa, z podzialem na tematy. Oczywiscie polecam wersje z kluczem.
***"Grammar and Vocabulary for Cambridge Advanced and Proficiency" Richard Side and Guy Wellman Wyd. Longman
Dobra ksiazka, chco w zaleznosci od dzialu moze sie wydawac smiesznie latwa lub przytlaczajaco trudna. Ciekawie opisana gramtyka i cwiczenia jakby prosto wziete z USE of English CAE lub CPE. KAzdy dzial to gramatyka i slownictwo. Po kazdym unicie Exam Parctice podsumowujacy postępy ucznia.
Podrecznik kursowy
**CAE Study Pack Wyd. Oxford
Dobrze zorganizowany podrecznik. Dolaczone sa do niego plyty CD a na nich przykladowe Listeningi i Speakingi! Ale glownie ksiazka skupia sie na Readingu i USe of English. Podzielona na dzialy zwiazane z roznymi tematami. Na pewno nie wystarczy jako przygotowanie do egzaminu, ale moze pomoc usytematyzowac wiedze. Ma jednak duza wade jej cena jest wysoka.
****Objective CAE Wyd Cambridge University Press
Dobry podrecznik, ciekawe i stusunkowo trudne listeningi. Wysoki poziom slownictwa, ciekawie opracowana, interesujace cwiczenia i readingi. Wymaga uzupelnienia ksiazka do gramatyki. Ogolnie ksiazka na wysokim poziomie, najlepiej w wersji Self Study.
** "Advanced Gold" Richard Acklam Wyd. Longman
PEwnie mozna sie z niej czegos nauczyc, ale odnosi sie raczej wrazenie ze uczy sie uczy i nic.... Zbyt chaotyczna ksiazka i nie wyobrazam sobie zeby komus wystarczyla jako przygotowanie do CAE. JEst do niej tez Exam MAximiser z plyta CD. Wg mnienie ciekawa pozycja ale bardzo popularna dlatego czekam na inne opinie.
Writing
****CAE Writing Skills Felicity O'Dell Wyd. Cambridge
Ksiazka przybliza wszytskie mozliwe do spotkania na CAE formy writingow - letters, articles, reports, reviews, brochures itp. Szzcegolnie przydatna dla samoukow, ktorym nie ma kto wytlumaczyc jak to wszystko sie pisze. Wiele rad dotyczacych kazdej formy wypowiedzi pisemnej, przydatne slownictwo, cwiczenia skupiajace sie szczegolowo na wymaganym register. Naprawde solidnie opracowana ksiazka.
Narazie to tyle ale postaram sie uzupelniac ten watek. I czekam na wasze opienie.
tak znam Objective CAE - jest opisana wyzej. Jest to bardzo dobra ksiazka rozwija wszystkie sprawnosci jezykowe, wiadomo do Use of English musisz sie dodatkowo przygotowac, jednak tutaj znajdziesz tez writing i duzo cwiczen tzw "ogolnorozwojowych" a szczegolnie slownictwo, collocations, phrasal verbs itp. poza tym sa tam tez przykladowe zestawy testów.
Natomisat Advanced English CAE - wydaje mis ie ze tez kiedys mialam w rece i czytalampozytywne opinie na temat tej ksiazki, jednak w tej chwili nie pamietam dokladnie,
zreszta zasada jest taka - im wiecej przerobis ztym lepiej dla ciebie
mialam w rekach ale nigdy z niej nie korzystalam wiec trudnos ie wypowiadac
Bartek przygotowujesz sie do jakiegos egzaminu? Czy masz juz cos za soba? Podziel sie z nami swoim doswiadzceniem
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 4:17 pm
W tym roku zdawałem starą maturę z angielskiego. Ocena: 5 (93/100pkt). Od października będę przygotowywał się do CAE (sesja: czerwiec 2006). Prawdopodobnie zapiszę się do jakiejś szkoły językowej w Zielonej Górze.
Moi wykladowcy ktorzy jak na razie powiedzieli nam jakie kupic ksiazki wybrali nam :
Fast Track to CAE (wykład: Integrated skills 1)
Focus on Advanced English to CAE Sue O'connenell (wykład: Integrated skills 2)
Phonetics : Ship or Sheep Ann Baker
Practinal English Grammar:
Alexnader, L.G - Longman English Grammar (1988 Longman)
Vince, M - Advanced Language Practise (1994, Heinemann)
Swan, M - Practical English Usage (1980 & 1995 Oxford) i to polecal gość najbardziej!!
Thomson, A.J. & Martinet, A.V - A practical English Grammar (1986 Oxford)
Hewings, M - Advanced Grammar in Use, (1999 Cambrigde)
Leech G, Svartvik J - A Communicative Grammar of English (1975 Longman)
Quirk, R 7 Greenbaum, S - A University Grammar of English (1973 Longman)
Biber, D et al - Longman Grammar of Spoken and Written English (1999 Longman)
I decided to buy:
Swan, M - Practical English Usage
Hewings, M - Advanced Grammar in Use
Biber, D et al - Longman Grammar of Spoken and Written English
What do you think about these books?
Ciekawa jestem waszych opini o tych ksiazkach... bo ja ich nie znam
_________________ My way of life is English lifestyle
barteks [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Gru, 2005 7:47 pm
NadineLove napisał/a:
I decided to buy:
Swan, M - Practical English Usage
Hewings, M - Advanced Grammar in Use
Możesz napisać, co sądzisz o w/w książkach? Wiem, że Hewings to 'kontynuacja' Murphy'iego, który bardzo mi się podobał. Nie znam jednak tej drugiej książki, ale słyszałem już jak kilka osób o niej mówiło. Zastanawiam się nad kupnem obu.
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Sob 17 Gru, 2005 5:00 pm
barteks2, jeśli się nadal zastanawiasz nad kupnem Advanced Grammar in Use by M. Hewings to już tego nie rób tylko idź do sklepu i ją kup Właśnie skończyłem przeglądać tę książkę w formacie *.pdf i muszę przyznać, że już zacząłem się rozglądać za tą pozycją na Allegro. Niestety na razie nie ma żadnych ofert. Jeśli w najbliższym czasie nic się nie pojawi to kupię sobie w księgarni językowej. Może nawet wyjdzie taniej niż na Allegro.
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
majlo, masz całą książkę w pdf-ie czy tylko kilka przykładowych stron? Cena na Allegro 50zł, w Empiku 55zł (wersja bez CD).
Tak w ogóle to co jest na CD?
Wysłany: Sob 17 Gru, 2005 7:03 pm
Tak mam całą. Na allegro dziś sprawdzałem, co prawda była za 50 zł tak jak mówisz, tylko to była jakaś zielona. Nie wiem czy jest to nowsze czy starsze wydanie. Jeśli chodzi o CD to nie wiem co na nim jest.
barteks2 nie za bardzo. Przyznaję się bez bicia, że płytkę pożyczyłam a nie pamiętam, co na niej było. Nie chcę zmyślać. Wiem tylko, że z niej nie korzystałam. Przepraszam, że nie mogę Ci pomóc
aga78 [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 7:58 pm
Na płycie są dodatkowe ćwiczenia do poszczególnych rozdziałów, najciekawszą atrakcją jest nagrana wymowa wszystkich zdań z ćwiczeń plus możliwość nagrania siebie. Dodatkowo jest opcja tłumaczenia nieznanych słówek, krótka definicja (oczywiście po angielsku) pokazuje się po kliknięciu na nieznany wyraz.
Istnieje możliwość kupienia samego programu, widziałam w Empiku - cena około 40 zł.
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 8:58 pm
aga78 napisał/a:
Istnieje możliwość kupienia samego programu, widziałam w Empiku - cena około 40 zł.
Hmm, to zbytnio się nie opłaca. Książka z CD kosztuje ok. 60zł.
Wysłany: Sro 21 Gru, 2005 6:11 pm
Własnie chciałem napisać co jest na CD. Kupiłem tę zieloną wersję w Elblągu w księgarni językowej. Nie wiem czy mają cenę zawyżoną, ale zgodnie z tym, co napisał bartek to mają. U nich kosztuje 68 zł (wersja z CD). Ale na szczescie i tak zaplaciłem z 15% zniżką.:)
Sama książka jest bardzo dobra. Podoba mi się. Jest dużo rozdziałów i dużo ćwiczeń. Na pewno godna polecenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum