Wysłany: Nie 12 Wrz, 2004 10:20 pm Podręczniki do FCE
W tym temacie mozna zamieszczać wasze opinie i doswiadczenia dotyczace podreczników do egzaminu FCE. Oto podreczniki ktore ja znam i ktore moge polecic :
Gramatyka
"Gramar and Vocabulary for First Certificate" - Luke Prodromou Wyd. Longman
Ksiażka z pelnym zakresem gramatyki i cwiczeniami przygotowujacymi do USe of English. Dodatkowo ciekawie opracowany dzial Słwonictwa z podzialem na tematy.
"First Certificate Language Practice" - Michael Vince Wyd. Macmillan
Mlodsza siostra kultowej Advanced Language Practice do CAE i CPE. Ksiazka w ktorej gramatyka wytlumaczona jest prostym jezykiem z cwiczeniami ktore nie sa nudne i nie przytlaczaja. Doskonaly jako self study
Podręcznik kursowy
"Objective First Certificate" Annette Capel and Wendy Sharp Wyd. Cambridge University Press Bardzo wszechstronna pozycja, najlepiej do korzystania wraz z kasetami. JEst tez na rynku wersja self study z kluczem i przykladowymi odpowiedziami nawet do prac pisemnych.
"First Certificate Gold" Richard Acklam, Sally Burgess Wyd. Longman - co do tego podrecznika mam mieszane uczucia, wiem ze jest dosc popularny jednak wsrod osob ktore z niego korzystaly czesto kojarzy sie z chaosem. Nie ma klucza dlatego nie zbyt przydatny do samodzielnej nauki.
Co do podręcznika kursowego czekam na wasze opinie. Jest tak wiele pozycji na rynku ze trudno ejst wybrac cos dobrego, dlatego kazda dobra rada bedzie cenna.
Revan [Usunięty]
Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 12:50 pm
"FC Direct" Mary Spratt, Bob Obee
Uczyłem sie do niej do FCE, zdałem w sesji letniej 2005 na B, ciekawie podzielona, warte uwagi Languge Check z Teacher's Book.
"Practice Exam Papers 3" Virginia Evans- 10 testów, w każdym Reading, Writing&Use of English, dodatkowo Suplmentary Materials->150 transformacji, 5 dodatkowych use'ów, 4 readingi, error correction, multiplay choice cloze. Polecam przerobienie tych testów, na pewno ma to duży wpływ na oswojenie się z techniką rozwiązywania testów.
W sumie to wszystko, ew. warta uwagi jest "FCE Listening and Speaking Skills", również V. Evans, 8 listeningów i dużo materiałów do Speaking'u, razem z ćwiczeniami na vocabulary.
Podaję to, z czego na się przygotowywałem. Osobiście uważam, że książki są niezłe.
No Murphy to jest klasyka do gramatyki, ja jednak ostatnio polubilam tez gramatyke Grammarway'a z reszta siegnelam do niej za wasza namowa
Jezeli chodzi o ksiazki do CAE to ja moge jeszcze polecic
CAE Reading Skills - Diana Pye i Simon Greenall
Effective Reading - Simon Greenall
A i ciekawe readingi ma tez The Cambrigde CAE COURSEBOOK by Mary Spratt & Lynda.B. Taylor
A do writingu ostatnio odkryłam fajna ksiazke do CAE Upstream Oglonie nic ciekawego poza writingiem w niej nie ma, ale to jedno jest tam jasno wytlumaczone, podane jest słownictwo do kazdego typu writingu.
Polecam
_________________ My way of life is English lifestyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum