Wysłany: Nie 28 Lis, 2004 12:55 pm Pogoda - słwonictwo i ćwiczenia tematyczne
W tej częsci forum bedziecie mogli znależć śłownictwo i cwiczenia podzielone na kategorie temetyczne. zapraszam do rozwiązywania ćwiczeń i umieszczania własnych. Zaczynamy od ulubionego temetu rozmów Brytyjczyków - pogody
Prognoza pogody dla UK - www.bbc.co.uk/weather
UK Weather
Rain mostly in eastern England with a chilly northerly breeze. Some sunny spells elsewhere.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 10 Gru, 2004 4:33 pm
Uwaga, dziś dodaliśmy nową kategorię w naszej grze w wisielca. Możecie tam zajrzeć i przećwiczyć słowka, które Ila zaproponowała powyżej:
http://www.anglista.org/forum/wisielec.php
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005 9:26 am
witam..czytam od niedawna to forum..jestem na samym poczatku tej drogi do nauki j.angielskiego..chodze do liceum zaocznego ..i przyznam sie ..mam juz 51 lat..:oops::cry:..czy zdolam skonczyc te szkole.??zobaczymy..po tylu latach przerwy w nauce. ..bedzieee baaaaaardzo ciazkooo..wiem..ale....pozdrawiam wszystkich anglistow...:P:P
:roll: :roll: :roll: ........:D:D:D
Dzieki Oleczko..ja tez mam cicha nadzieje ,ze sobie poradze..:))
Nie wiem czy dobrze robie--ale zaczelam pracowac z ''fiszkami''...:oops:..sama sobie zrobilam..:))..:oops:
Ja też wierzę, że sobie poradzisz. Jeśli chodzi o fiszki, to dobrze robisz. Te kupne są ładniejsze, ale robiąc własne uczysz się już w czasie ich tworzenia. Poza tym uczysz się dzieki temu słów i wyrażeń, które już są Ci potrzebne. Ucząc się z gotowych, możesz na te potrzebne do najbliższej lekcji trafić dopiero za kilka miesięcy.
Jestem zwolennikiem nauki z programami komputerowymi, najchętniej uczę sie z SuperMemo, ale tu też uważam, że własne bazy są lepsze od gotowych.
_________________ BJK
mariola [Usunięty]
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2005 4:27 pm
:lol: :lol::lol::lol::lol::lol:
O rany,jak sie ciesze.")) mam pomoc ..!!..dzieki wam serdeczne..!..staram sie jak moge zeby sobie dac rade.:))..ale wasze wsparcie jest super.!! młodzi--dinozaurom --pomagaja..jeszcze bardziej chce mi sie uczyc..!! :lol::lol:
mariola najwazniejsze ze masz checi i samozaparcie:) a wsparciem to my zawsze sluzymy wlasnie poszukaj sobie u nas tematy o roznych kursach komputerowych i programach takich jak super memo, byc moze cos ci sie spodoba, nasz ekspert czyli bejotka duzo o tym pisal:), albo zajrzyj do czesci, w ktorej anglista wyjasnia gramatyke, napisz nam tez czego oczekujesz i nie zapomnij podzielic sie swoimi sukcesami - nic bardziej nie motywuje do nauki
pozdrawiam
Mariolu milo patrzec ze ktos ma tyle chceci do nauki co ty. Nie musisz sie martwic, na pewno dasz rade, moge ci zdradzic pewnien sekret. Z eszlym roku uczyam 6 osoba grupe doroslych i musze cie powiedziec ze po 9 miesiacach nauki naprawde potrafili sie juz niezle komunikowac i z gramatyka tez u nich nie bylo tak zle Cala grupa byli na prawde swietni, ale jak zapytac kazdego z osobna, to tez swiecili przykladem:)
Do nauki jezyka trzeba mniec checi...
A co do tego co pisala ILa o programach to naprawde warto sie temu przyjrzec z bliska.
Ja calkiem niedawno odkryam supermemo i teraz nie tylko ja sobie powtarzam gramatyke i slowka, ale i moi uczniowie naprawde swietna pomoc. Polecam
_________________ My way of life is English lifestyle
mariola [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Paź, 2005 10:22 pm
:)
Bawie sie teraz metoda Callana..podoba mi sie to..udalo mi sie zaliczyc 1 lekcje.. :lol: :lol:
Dzieki wszystkim za wsparcie..:))..staram sie ..choc moj mozg juz tak nie pracuje intensywnie..:oops:..ale narazie sie nie poddaje.. :roll: :roll: ..
A moze ktos z was zna jakis sposob--leki wspierajace poprawe pamieci--koncentracji..?? tylko nie do ''cpania''..hiihhi..:))
Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie za mnie kciuczki..:))
:D:)
Bawie sie teraz metoda Callana..podoba mi sie to..udalo mi sie zaliczyc 1 lekcje.. :lol: :lol:
A to ciekawe! Bawisz sie sama czy na kursie? Jakoś nie wierzę w samodzielną naukę metodą Callana.
mariola napisał/a:
A moze ktos z was zna jakis sposob--leki wspierajace poprawe pamieci--koncentracji..?? )
Jedyną taką metodą jest nauka wspomagana programem SuperMemo. Ten program to tzw "TRENAŻER PAMIĘCI". Trzeba jednak go wypróbować. Radziłbym Ci kupić "Rozmówki angielskie w miesiąc" za 20 zł. Mozesz je dostać w kioskach, salonach Empiku i supermarketach. Jesli tam nie znajdzisz skorzystaj z adresu http://www.supermemo.net.pl/index.net
_________________ BJK
Ostatnio zmieniony przez bejotka Nie 02 Paź, 2005 10:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
mariola [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Paź, 2005 6:35 pm
Metoda Callana..:)..samodzielnie...program pokazuje mi slowka np..po angielsku--a ja je tlumacze na polski--i odwrotnie.. i udaje mi sie..zapamietuje i poznaje znaczenie i pisownie...pewnie ze nie wszystkie od razu zapamietam..ale jak na moje mozliwosci..mam juz pewna satysfakcje..:)..to mi pomaga ,bo u mnie w szkole p.profesor prowadzi wyklad jakby wszyscy juz umieli anglika przynajmniej w formie sredniej..:cry:..
Dlaczego to nazywasz metodą Callana? Metoda Callana wymaga żywych nauczycieli najlepiej native'ów. Jak wcześniej wspomniałem mogą Ci pomóc programy, które działaja mniej więcej tak jak opisałaś. Napisz jak nazywa się ten, którego używasz.
Moim zdaniem najlepszy jest SuperMemo, warto także korzystać z programów Profesor Henry Słownictwo i eTeacher. SuperMemo i eTeacher pozwalają w łatwy sposób tworzyć własne pliki ćwiczeniowe w Profesorze jest to trochę trudniejsze.
SuperMemo i Profesor są programami, które zakładają naukę z dużymi plikami słownictwa w dość długim okresie czasu, eTeacher jest najużyteczniejsz w sytuacji, gdy musisz na jutro, najpóźniej za tydzień 100-200 słowek.
_________________ BJK
Ostatnio zmieniony przez bejotka Nie 09 Paź, 2005 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz
mariola [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 7:07 pm
witam...
Callan Serwis <eklo@lh.pl>
wlasnie tam sie zarejestrowalam..profesora ..mam..tez korzystam..:lol:
ale musze przyznac ,ze ta metoda--ktora przedstawilam..najlatwiej mi sie pracuje..:)
majac na wzgledzie moj wiek..:oops:..i bardzo dluga przerwe w nauce..pomalutku pre do przodu.. :wink: ..dziekuje za wsparcie i kazda pomoc biore pod uwage..:P..umiem juz abecadlo..licze do 50-ciu..umiem juz odmiany...i jeszcze troszke innych rzeczy..dla mnie jest to ogromny wysilek..ale mam nadzieje ze podolam ..napewno nie na super..ale egzaminki moze uda mi sie zaliczac...:lol:..przedemna cale 3 lata..!!..o rany.!!...:cry: :roll: :roll: ...haha..:lol:
pozdrawiam wszystkich serdecznie..!!
Nie wiem czy masz rację. Nie ma metody nauki tak samo dobrej dla wszystkich. Ja lubię programy wspomagające naukę języków. Dzięki nim, mam wrażenie, że mam własne domowe laboratorium językowe. Mam też mnóstwo książek i kaset, dzięki internetowi mogę, jak Ty katować się audycjami BBC. Gorzej by było z TV. Rodzina ma inne zainteresowania w tej dziedzinie, ale mnie to nie przeszkadza. Ja mam www.bbbc.pl i www.anglista.org.
Nie ważna jest metoda, wszystko zależy od motywacji, konsekwencji i silnej woli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum