Hej, wszystkim! Nadesz³y wakacje, a ja obieca³am podszkoliæ siê w wyra¿eniach potocznych. Czy znacie mo¿e jaka¶ fajn± ksi±¿kê ze slangiem/wyra¿eniami potocznymi lub s³ownik slangu? Niestety, nie bêdê mia³a w wakacje neta, wiêc wszelkie "s³uchanki" odpadaj±:( Spróbuje ogl±daæ filmy z napisami, ale nie wiem, czy to wystarczy... Ps. Nie chce ju¿ byæ d³u¿ej zaskakiwana jakimi¶ niecenzurowalnymi zwrotami, i nie wiedzieæ 'o co kaman', a na anglistyce niestety takiego s³ownika nie ucz±:P
Zaproszone osoby: 1 Pomóg³: 65 razy Posty: 861 Sk±d: the boonies
Wys³any: Sob 28 Cze, 2008 7:11 am
Ja nigdy nie by³em w posiadaniu takich s³owników, ani te¿ o takich nie s³ysza³em, ale jestem pewny, ¿e istniej±. Pewnie znajdziesz je w pierwszej lepszej ksiêgarni internetowej.
A je¶li chodzi o potoczne s³ownictwo to chyba najlepiej wyjdziesz je¶li zaczniesz w³a¶nie ogl±dac filmy, jakie¶ seriale etc. Ja np. ostatnio nauczy³em siê naprawdê wiele potocznych s³ówek, idiomów itd. przypominaj±c sobie stare odcinki Beverly Hills. Ta metoda jest chyba najlepsza.
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum