Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 7:56 pm use of the article
Ponieważ w innym wątku rozwinął się problem z articles (przedimkami) dlatego postanowiłam sprawdzić siebie, a zarazem każdy z was może sprawdzić swoje siły
Oto tekst do ktorego nalezy wstawić : a/an; the lub -
Odpowiedzi mozna wpisac pod tekstem a ja pozniej podam te z klucza i podam autora i tytuł ksiazki
If somebody finds, say, 1)____ rabbit that's been run over and has 2)____ broken leg, 3) ___ last thing one should do is take it to 4) ____ vet and waste 5) ____ money on trying to pin it together and then put it in 6) ____ cage. 7)_____ kindest thing to do is knock it on 8) ____ head. Now that would horrify 9)______ avarage town dweller, but what we're trying to do is preserve 10) ___ genuine rural habitats. I'm afraid the trouble is, and it may seem unkind to say it in this way, but 11) ___ certain people are merely over-sentimental about 12) ____ animals, and it really tells you more about 13) ____ people concerned than it does about 14) ___ well-being of wildlife.
Ja zrobilam,niestety, 2 błedy
barteks [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 8:31 pm
1) a
2) a
3) the
4) a
5) -
6) a
7) the
8) the
9) an
10) -
11) -
12) -
13) the
14) -
ok here come answers
1) a
2) a
3) the
4) a\the
5) -
6) a
7) the
8) the
9) the
10) -
11) -
12) -
13) the
14) the
czyli gratuluje bartkowi
ja mialam bledy w 9 i 14; w 9 pomyslam ze skoro average to an, i wlasciwie czy ktos moglby mi wyjasnic dlaczego tam jest the??
a w 14 nie wstawilam nic bo stwierdzilam ze well-being jest abstarkcyjnym rzeczownikiem, wiec znow kto moglby mi wyjasnic dlaczego jest the ??
A ksiazka z ktorej to cwiczenie zostalo przepisane to: "Proficiency PassKey Workbook" Nick KEnny Wyd. Macmillan Heinemann
[ Dodano: Nie 23 Paź, 2005 ]
aha co do 14 to juz wiem bo jest of the well-being of wildlife
a poza tym znalazlam jeszzce cos takiego:
the is used before adjectives denoting an abstarct quality (singular), the absurd = that which is absurd
The absurd in literature is becomming more and more popular.
barteks [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 10:14 am
ila25 napisał/a:
ja mialam bledy w 9 i 14; w 9 pomyslam ze skoro average to an, i wlasciwie czy ktos moglby mi wyjasnic dlaczego tam jest the??
a w 14 nie wstawilam nic bo stwierdzilam ze well-being jest abstarkcyjnym rzeczownikiem, wiec znow kto moglby mi wyjasnic dlaczego jest the ??(...)
ila25, czy my myślimy tak samo? Miałem takie same błędy i takie same wątpliwości :lol:
1.a
2.a
3. the
4. the
5. the ( a tutaj nic nie powinno byc)
6. a
7. the
8. the
9. a (apownno byc'the')
10. a ( nic nie pownno byc)
11 -
12. -
14.the
15. the
No niestety z tym probemy byly, sa i beda... no chyba ze ktos mi wleje to zastosowanie do glowy.
_________________ My way of life is English lifestyle
trudno powiedziec cyz to wyczucie czy wlasciwie juz oddawna przecwiczone schematy, przeciez po latach nauki jest sie tak oczytanym i osluchanym ze pewne sprawy wchodza w krew po prostu
ps. literki mi sie zle wyswietlaja w okinku odpowiedyi zamist z mam y i odwrotnie
nie to nie to bo wszedzie moge pisac normalnie tylko czasem na tej stronie przy odpowiedzi tak sie dzieje albo jak wklejalam nowy post ze slangiem, musialam pisac w notatniku
No i wyszło szydło z worka. Nadine nie masz się czym aż tak przejmować. Ja wypadłam najgorzej. 6 błędów. I muszę powiedzieć, że robiłam te ćwiczenie na dwa podejścia. Za pierwszym razem wpisałam po prostu to co mi "słuchowo" najbardziej pasowało i zrobiłabym 3 błędy w 8, 9 i 14. Potem zaczęłam się nad ćwiczeniem zastanawiać i co? Zupełna porażka
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 11:41 am
ila25 napisał/a:
nie to nie to bo wszedzie moge pisac normalnie tylko czasem na tej stronie przy odpowiedzi tak sie dzieje albo jak wklejalam nowy post ze slangiem, musialam pisac w notatniku
mnie wczoraj w nocy tak sie zdarzyło. pierwszy raz zreszta. jak zwykle w takich sytuacjach pomógł restart.
ciekawe czemu tak sie dzieje. prawdopodobnie musielismy wcisnac jakas kombinacje klawiszy, ktora to spowodowała.
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 6:21 pm
Przyznam się szczerze, że to, o czym piszecie, jest dla mnie całkowitą zagadką.
A w ogóle polecam używanie Linuksa. A jak nie to przynajmniej Firefoxa albo Opery.
a ja spróbowałam i udało mi się bezbłędnie :mrgreen:
Cytat:
a w 14 nie wstawilam nic bo stwierdzilam ze well-being jest abstarkcyjnym rzeczownikiem, wiec znow kto moglby mi wyjasnic dlaczego jest the ??
no i to jest właśnie to oczym pisałam w innym wątku, niby są reguły ale od nich mnostwo wyjątków więc tak naprawdę to tylko native-speaker może być pewny na 100 % rzeczowniki abstrakcyjne niby zero article ale jak jest po nich jakas fraza definiująca je to już niby określone
zgadzam się tez z ila ze to juz kwestia oczytania i osłuchania się bo trudno za każdym razem mówiąc czy pisząc powtarzać reguły zwłaszcza że w tym wypadku jest mnóstwo wyjątków
może to coś jak wymienianie gatunków np. The tiger lives in Africa (the plus rzeczownik w l. poj. jako określenie całej grupy tych osobników a nie jednego konkretnego) czyli nie chodzi tu o wymienianie jednego z wielu- an average town dweller- ani o jednego określonego tylko całej grupy tych ludzi ??
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 9:32 pm
Ja myślę, że ten average town dweller to taka słaba strona tego ćwiczenia. Tu moim zdaniem czy damy a czy the to będzie ok, bo w drugim przypadku będzie to właśnie generalizowanie, tak jak w zdaniu: The whale is a big animal.
Co do czternastego nie rozpatrywałbym tego w oderwaniu od całej frazy. Przecież well-being of wild life to już bardzo konkretne pojęcie, a nie abstrakcyjny rzeczownik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum