ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Ankieta-Jakich słowników używacie?
Autor Wiadomość
asiak15
A Freshman

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 10:49 am   Ankieta-Jakich słowników używacie?

Zwracam się do was z prośbą o wypełnienie ankiety. Nie wiem tylko czy uda mi się odpowiednio wkleić link, ale w razie czego zajrzyjcie na www.ankietka.pl i odszukajcie ankiety jak w temacie. Z góry serdeczne dzięki.Pzdr http://www.ankietka.pl/an...w-uzywacie.html

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 11:19 am   

Proszę bardzo wypełniłam

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 12:27 pm   

Me too :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

motylek8 
A Beginner

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 1:05 pm   

Done:)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 4:48 pm   

Chciałem, ale ankieta jest niekompatybilna z moimi nawykami i nie uwzględnia multisłowników internetowych, których używam najczęściej.

asiak15
A Freshman

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 4:59 pm   

Dziękuję serdecznie.Jestem wam bardzo wdzięczna.A tak nawiasem mówiąc- w jaki sposób próbujecie zaangażować innych(czyt.uczniów) do używania słowników.Czy dobrym pomysłem byłoby na przykład zostawić ich z nowym słownictwem i niech sami szukają (a co?!) czy lepiej,podawać znaczenia słów.Jak myślicie?

motylek8 
A Beginner

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 5:28 pm   

Ja zawsze w 5 klasie (pods) poświęcam 1-2 lekcje na pracę ze słownikiem, bo dzieci w tym wieku nie całkiem potrafią z nich korzystać. Najpierw im tłumaczę na czym cała 'zabawa' polega, a potem daje im kilka słów, a nawet zdań do tłumaczenia.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 6:28 pm   

W szkole średniej to bardzo ważne, żeby nauczyć ich korzystania ze słownika, bo robią to bardzo nieudolnie i często ze szkodą dla siebie. Dlatego poświęcamy duzo czasu na:
- ćwiczenie umiejętności unikania korzystania ze słownika (powiedz to inaczej, przy pomocy wyrazów, które znasz)
- ćwiczenie umiejętności korzystania ze słownika z uwzględnieniem kontekstu oraz wykorzystania dodatkowych informacji o hasłach słownika
- tworzenie słownikow tematycznych pod kątem standardów leksykalnych egzaminu maturalnego.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 6:30 pm   

marcin napisał/a:
Chciałem, ale ankieta jest niekompatybilna z moimi nawykami i nie uwzględnia multisłowników internetowych, których używam najczęściej.

Marcin, zdradzisz z jakich dokładnie to słowników korzystasz? Z chęcią się zapoznam, zwłaszcza że jeszcze nie miałem okazji korzystac z multisłowników.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 6:33 pm   

Chociazby te w prawym panelu nawigacyjnym naszego forum?
www.onelook.com
www.ling.pl
Przekonałem się, że właściwie nie ma już sensu korzystać z innych. Do tego samego wniosku doszedł bodajże OUP, który ma zamiar zaprzestać wydawania słowników papierowych (gdzieś czytałem newsa, tylko nie pamiętam, czy o OUP czy o Cambridge).
No i Google. Ciekawe, co na to tłumacze zawodowi. Czy Wy nadal używacie papierowych słowników?

motylek8 
A Beginner

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 8:13 pm   

Ja co prawda nie jestem tłumaczem, ale przyznam, że czasami chętnie sięgam po słowniki 'papierowe' - to chyba tęsknota za czasami studenckimi :zawstydzony:

Camila
A Beginner

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 8:51 pm   

Ja odkąd posiadam internet to słowniki online są mi niezbędne, a papierowe leżą na półce i rzadko do nich zaglądam.
Korzystam z :
www.ling.pl
www.oup.com/elt/catalogue...es/oald7/?cc=pl - mój ulubiony
http://dictionary.cambridge.org/
http://www.thefreedictionary.com/

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 8:58 pm   

Dla mnie słowniki papierowe spełniają już tylko funkcje kolekcyjne. Jestem przekonany, że nawet zawodowi tłumacze korzystają ze słowników internetowych.

asiak15
A Freshman

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008 10:07 am   

Marcin a może teraz ankieta jest bardziej kompatybilna z twoimi upodobaniami?Czytając wasze wpisy stwierdziłam, że faktycznie ją okroiłam.Więc sorka za zamieszanie i zapraszam jeszcze raz. Pzdr. http://www.ankietka.pl/an...w-uzywacie.html

beryl 
A Dedicated User

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008 9:38 pm   

No dobra tez zrobilem.. bo lubie slowniki, mam jednego nawet z Noki :)

Wymyslil juz ktos slownik slangu w wersji CD, ktory aktualizowalby sie codziennie, tak jak program antyvirusowy? hmmm? :) To bylby przelom :)

Rakelnahe 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008 8:34 pm   

Jako tłumacz mogę powiedzieć, że papierowe słowniki ogólne szybko odchodzą w niepamięć. Jest natomiast dużo małych słowników branżowych, które istnieją tylko w wydaniu papierowym - zwłaszcza te wydane 5 czy więcej lat temu.

Muszę się jednak przyznać, że nadal mam bardzo stare papierowe wydanie Stanisławskiego - i przydaje się! Do marketingu i tłumaczeń literackich jak znalazł :)

beryl 
A Dedicated User

Wysłany: Nie 08 Cze, 2008 9:42 pm   

Nie moge sie niestety zgodzic z tym, ze slownik Stanislawskiego ma obecnie jakakolwiek racje bytu. Tego slownika uzywalo sie w czasach, gdy nie bylo tych slownikow, ktore sa obecnie....

Oczywiscie, w kazdym slowniku sa wpadki, PWN Oxford tez ma ich za duzo, ale w Stanislawskim, przynajmniej w tych pierwszych wydaniach, pojawialy sie słowa typu : televisor i nostrification. Sam go nie posiadam na szczescie wiec przykladów wiecej z glowy nie pamietam.....

Do marketingu ? NIE!

Rakelnahe 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 09 Cze, 2008 1:01 pm   

Beryl, nie twierdzę, że można na nim bazować tłumaczenie, ani też go nie polecam nikomu, kto kupuje nowy słownik. Mówię tylko, że można tam czasem znaleźć ciekawe wyrażenia, których nie spotkasz w innych słownikach (chodzi mi o te literackie, nie te błędne...).

To prawda, że są błędy, dlatego nie używam go do sprawdzania słów, których nie znam, a raczej gdy brakuje mi pomysłu na jakieś wyrażenie. Służy mi bardziej jako inspiracja niż cokolwiek innego :)

beryl 
A Dedicated User

Wysłany: Wto 10 Cze, 2008 7:46 pm   

Makes sense....fair enough :)

Odpowiedz do tematu