ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czym mam jakieś szanse by zostać anglistą ?
Autor Wiadomość
natalia1500
[Usunięty]

Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 1:59 pm   Czym mam jakieś szanse by zostać anglistą ?

Witam, mam 16 lat i w tym roku zaczynam naukę w liceum... Bardzo chciałabym zostać anglistką, ale nie wiem, czy to w ogóle będzie możliwe. Mieszkam w małej miejscowości i właściwie nie miałam wielkiego wyboru z profilem, wybrałam mat-fiz... wiem, że to nie ułatwia mi sprawy, ale .... no... :P . Kilka lat uczyłam się angielskiego prywatnie, ale zrezygnowałam... teraz mam zamiar zacząć znowu chodzić na jakieś dodatkowe lekcje... ale nie wiem czy mi to wytarczy żeby później iść na anglistyke... Ja w ogóle nie mam o tym pojęcia... czy jacyś studenci mogliby mi wytłumaczyć, co musze umieć żeby dostać się na takie studia ?? Czy to, że wybrałam profil mat-fiz też mnie dyskfalifikuje, prosze o odp... Dodam, że uczę się bardzo dobrze... zawsze mam świadectwo z paskiem... :) Błagam o pomoć...

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 2:31 pm   

Witaj natalio na forum :)
Nie zniechęcaj się tym, że trafiłaś do klasy o profilu matematyczno-fizycznym. To wcale nie przekreśla Twoich szans. Znam jednego bardzo dobrego anglistę, który również chodził do klasy o takim profilu. Ja sam chodziłem do klasy o profilu informatyczno-ekonomicznym, a jestem studentem anglistyki; pomimo tego, iż od razu po maturze nie udało mi się dostać na ten wymarzony kierunek.
Obawiam się, że nikt nie będzie Ci w stanie dać recepty na to, jak zostać anglistką. Piszesz, że jesteś z małego miasta, więc pewnie masz ograniczone możliwości. Jeśli nie ma u Ciebie w mieście żadnych dobrych szkół językowych, to jedyne wyjście to nauka samemu. Wg mnie przy odpowiednim podejściu może być ona równie efektywna jak nauka w szkole językowej. Masz dostęp do Internetu, a to też duży plus. Ciężko mi jest udzielić Ci jakiejś konkretnej rady. Ogólnie mówiąc, musisz dużo uczyć się na swoją rękę. Na naszym forum na pewno zawsze znajdziesz pomoc jeśli chodzi o język angielski. Być może zadziałasz na mnie inspirująco i w końcu wezmę się za Moodle'a :)
Kiedy ja kończyłem liceum poziom wymagany na dostanie się na anglistykę to coś pomiędzy FCE a CAE, ze wskazaniem na to drugie. Jak to jest dzisiaj to szczerze mówiac nie do końca się orientuje. Kilka osób na forum mogłoby powiedzieć coś więcej na ten temat i mam nadzieję, że powiedzą :)
Przejrzyj nasze forum, znajdziesz tu naprawdę wiele informacji nt. angielskiego. Ucz się dużo słownictwa. Nie poddawaj się, a na pewno dopniesz swego.
W razie czego możesz zagadać na PW albo na komunikator :)
Pozdrawiam :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 3:26 pm   

No proszę.
To według statystyk Majlo i moich to wręcz świetny wybór z tym profilem Ja też ukończyłem liceum w klasie o profilu matematyczno-fizycznym. Nie miałem angielskiego ani w podstawówce, ani w liceum, uczyłem się właściwie sam, chociaż chodziłem też na kurs w kilkudziesięcioosobowej grupie prowadzonej przez panią doktor chemii.
Jednym słowem nie załamuj się i powodzenia!!!

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 3:36 pm   

Ja w podstawówce też nie miałem angielskiego tylko niemiecki. W liceum w 1. klasie na 1. semestr ledwie wyciągnąłem na 3 :D Nie cierpiałem tego przedmiotu. Jednak od drugiego semestru do końca liceum miałem już same 5 mówiąc nieskromnie :)

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

natalia1500
[Usunięty]

Wysłany: Czw 24 Sie, 2006 6:08 pm   

Kurcze... Majlo i Marcin strasznie Wam dziękuję... zmotywowaliście mnie do tego, żeby porządnie wziąść się za ten angielski... Przeczytałam Wasze odpowiedzi i mi ulżyło, bo naprawde nie miałam pojęcia jak to wygląda... :* :* :* No cóż pozostaje mi tylko uczyć się, uczyć się i uczyć się... Naprawde lubie angielski i chciałabym to studiować, ale przede mną jeszcze długa droga... Będę często zaglądać na to forum i cóż... 3majcie kciuki :) Jeszcze raz dzięki :* :* :*

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Nie 27 Sie, 2006 9:10 pm   

Natalia1500, ja zacząłem się uczyć angielskiego w wieku 19 lat. Wszystko w Twoich rękach.

Kasia1987
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006 9:56 am   

angielskiego zaczelam sie uczyc majac 9 lat i byly to zajecia prywatne, w domu. O poziomie nauczania jezyka w szkole nie wspomne bo nie ma o czym-nic sie z tego nie nauczylam...potem bylo FCE, zdane dzieki mojemu wspanialemu korepetyrowi na ocene A a potem pilne uczenie sie do matury 2006...i...wprawdzie ine w pierwszym rnaborze ale w drugim, ale jestem na anglistyce na Uni Wroclawskim na dziennych studiach!
jezeli sie postarasz i przylozysz to naprawde dasz rade! korepetycje pomagaja duzo, ale ja np. przez caly rok przed matura mialam ich zupelnie inna forme, z inna osoba i bazowalam bardzo na wlasnej mobilizacji! trzymam kciuki i wierze sze sie uda liczy sie tylko ciezka i sumienna praca!!:)

Lukasz1981
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006 1:40 pm   

:super: nic do dodać nic ująć :) ciężka oraca oraz zaangazowanie :) a przede wszytskim miłość do języka ktory winien być pasja sa kluczem do sukcesu:) pozdrawiam:) :super:

Odpowiedz do tematu