ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
emaile
Autor Wiadomość
linnaa 
A Freshman

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 2:15 pm   emaile

Hej, pisze prace magisterska na temat języka e-maili i związku z tym mam ogromna prośbę, jeślibyście mogli mi udostępnić Wasze maile (oczywiście za zgodą autorów) to byłabym baaaardzo wdzięczna:) Muszą to być maile napisane przez native speakerów (najlepiej Brytyjczyków), potrzebne bedą mi tez dane takie jak: płeć, wiek i imię. Naprawde licze na Wasza pomoc, jeżeli jakas dobra osoba jest chętna mi pomoc i przyczynić sie do rozwoju nauki:) to mój adres to linnaa22@interia.pl Dzieki z góry

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 5:15 pm   

Hm. A nie sądzisz, ze można by lekko przeformułować temat, by mówił on o komunikacji elektronicznej niekoniecznie personalnej, email, ale np. tak, byś mogła użyć Usenetu? Posty do grup dyskusyjnych to praktycznie jak emaile.
Źródła byłyby w tym momencie nieograniczone, a przecież język jest tu podobny - akronimy, emotikony, cytowanie, skróty myślowe i zapisu... Pisałabyś praktycznie o tym samym, a materiał badawczy na wyciągnięcie reki.

linnaa 
A Freshman

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 11:26 pm   

Hmmm podoba mi się ten pomysł:) Tylko jest taki mały problem, ze w większości tych grup ludzie podpisują sie tam różnymi dziwnymi nickami i trudno jest stwierdzić płeć, a analiza różnic miedzy językiem kobiet i mężczyzn będzie jednym z aspektów moich badań. Chociaż pewnie będę musiała rzeczywiście sie zastanowić nad ta zmianą bo muszę mieć tych maili tak ze 100, a coś czuje, że nie uda mi sie tyle zgromadzić:/

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 11:30 pm   

Myślę, że zebranie kilkuset obszernych postów do grup dyskusyjnych od osób, których płeć, przynajmniej deklarowaną, da się ustalić na jakieś podstawie, nie powinno Ci zająć więcej, niż kilka dni. I to przy bardzo starannej lekturze i selekcji postów.

linnaa 
A Freshman

Wysłany: Sro 26 Mar, 2008 11:40 am   

Witam ponownie, prawdopodobnie bede zmuszona zmienic temat pracy, ale mojemu promotorowi nie podoba sie za bardzo pomysł z tymi grupami dyskusyjnymi, gdyz nie zawsze dla osób piszących tam angielski jest ich pierwszym jezykiem. Tak wiec jestem w kropce. Myślałam zeby zbadac np. blogi mezczyzn i kobiet, ale za bardzo nie wiem od jakiej strony do tego podejsc. Jesli ktos ma jakies pomysły co mogłabym zaanalizowac zamiast emaili/forów internetowych to bede wdzieczna za kazda pomoc.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 26 Mar, 2008 6:36 pm   

Hm. Nie chce być natrętny, ale gdyby wybrać specyficzny krąg grup dyskusyjnych, np. lokalne grupy dyskusyjne z Wielkiej Brytanii, to mielibyśmy do czynienia z językiem dość reprezentatywnym.
W każdym razie w tej chwili nie mam innego pomysłu.

Odpowiedz do tematu