ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
przerażona
Autor Wiadomość
anyanka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005 12:52 am   przerażona

dostałam się w tym roku na anglistykę na uniwerku w moim mieście Białymstoku, na początku strasznie się cieszyłam bo stało się to trochę niespodziewanie, ale teraz zaczynają mnie ogarniac coraz większe wątpliwości czy sobie poradzę, na różnych forach naczytałam się strasznych rzeczy o tym kierunku studiów, że nie posiadając CAE nawet nie ma co próbować tam iść, bo się sobie nie poradzi, ja nie mam ani CAE ani nawet FCE, swoje umiejętności oceniłabym na FCE i to raczej też nie ocenę A, dostałam się z racji tego, ze brana była pod uwagę nowa matura, która poszła mi dość znośnie ale też nie jakoś wspaniale, 99% z podtsawowego poziomu i 87% z rozszerzonego - nie wiem ile z poszczególnych dwóch części :| nie byłam ostatnia na liście ale też nie byłam w czołówce (47 na 64 osoby przyjęte, ale pod koniec było dość ciasno), wiem, że Uniwersytet w Białymstoku to nie jest UJ :P ale mimo wszystko zaczynam się coraz bardziej bać, że nie dotrwam drugiego semestru, powiedzcie mi czy naprawdę anglistyka jest taka straszna jak ją przedstawiają i czy osoba z angielskim opanowanym mniej więcej na poziomie FCE ma w ogóle szanse się utrzymac?

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005 8:43 am   

Japońskie przysłowie mówi: "Na każdej, nawet najdłuższej drodze, trzeba zrobić pierwszy krok." Ty go zrobiłaś. Dostałaś się. Piszesz, że przez przypadek. Nie zgadzam się. Matura poszła Ci bardzo dobrze. Na liście przyjętych nie byłaś pierwsza, ale za Tobą było sporo osób. Za miesiąc będą pierwsze zajęćia, może wydadzą Ci się trudne, ale tak bywa. Mam nadzieję, że za rok bedziesz pocieszała nowych debiutantów.

Powodzenia.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005 12:11 pm   

87 % z rozszerzonej części to znakomity wynik. Dasz radę.

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005 1:01 pm   

Ja tez w tym roku zaczynam filologie angielska z pedagogika wczesnoszkolna i prawde mowiac zeby nie to ze matura rozserzona poszla mi dokladnie tak jak kolezance to pewnie studiowalabym politologie, a tak dzieki temu, ze za mocno sie nie wysiliam studuje w Lodzi to o czym zawsze marzylam i mimo tego co mowi moja lektorka wcale sie nie przerazam, bo bede studiowwc to co zawze chcialam - angielski.
Poza tym uwazam, ze tak naprawde CAE czy nawet CPE nie zawsze musi swiadczyc o dobrej znajomosci jezyka, wiem cos o tym bo znam ludzi ktrzy po CPE nie potrafili pozadnie listu formalnego napisac, co innego sie tyczy mowionego angielskiego bo tutaj rzadko mozna im cos zarzucic...
Takze nie przejmuj sie, na pewno damy rade!! W koncu studia przetrwac musimy :)

pozdrawiam,
NadineLove

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2005 6:35 pm   

anyanka nie martw sie, o ile wezniesz los we wlasne rece od samego poczatku wszystko powinno byc dobrze, ja takze zaczynam fil. ang. pod koniec wrzesnia na PWSZ w Elblagu :) Mam nadzieje ze sobie poradze :-))

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2005 ]
Nie wiem kiedy Wy zaczynacie, ale ja już jestem po 1. tygodniu. Wykładowcy super. Zwlaszcza od fonetyki i językoznawstwa. Dzis troche smsowałem ze swoim kuzynem, ktory ukonczyl te fil. ang. w tej szkole, gdzie ja teraz studiuje. Dodał mi tchu, "latwo się dostać, ale cholernie ciężko utrzymać" heh :) Ale ja się nie załamuję, szczerze mówiąc to zaskakuje mnie poziom ludzi z mojej grupy. chcialbym wiedziec jak jest w innych. moze zabrzmi to nieskromnie ale naprawde widzę różnicę pomiędzy sobą a resztą osób w grupie. nie mowie ze wszyscy nie potrafią niczego, zauwazylem tez ze jest kilka "kumatych" osób. reasumując, mysle ze bedzie dobrze. bynajmniej jestem pozytywnej mysli. mam w sobie duzo motywacji i zapalu, a od tego to chyba nie daleki krok od sukcesu :)

anyanka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 2:32 pm   

majlo napisał/a:
... ja sie własnie boję byc tą resztą grupy nie należąca do tych "kumatych" czyli mówiąc mniej delikatnie, uważaną za tępa :p

Nie bój się. Praktyka wskazuje, że Ci na początku "mało kumaci" lepiej, a często też wcześniej kończą studia.

Czego Tobie i Majlo życzę.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 03 Paź, 2005 5:06 pm   

"Mało kumatych" sprecyzowałbym raczej jako bardziej pracowitych. Tak, ci zawsze łatwiej przechodza przez sesje.

Siebie samego zawsze zaliczałem do przeciętnie utalentowanych, ale, nieskromnie powiem, raczej pracowitych. Rezultat? Przyzwoite stypendium naukowe i myślę, że przyzwoita znajomośc języka.

Na pewno powiedzie się wam na studiach.

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 6:57 pm   

Ken Kaniff napisał/a:
"Mało kumatych" sprecyzowałbym raczej jako bardziej pracowitych. Tak, ci zawsze łatwiej przechodza przez sesje.

.

Ciekawa teoria, ale musisz przyznać, że mogą, i na pewno istnieją warunki od tej tezy. Zresztą wszystko okaże się w ciągu najblizyszch paru miesięcy. Ja na szczęście leniem (jeśli chodzi o angielski) nie jestem. Jesli chodzi o psychikę to tez jest dobrze. Znoszę egzaminy i inne tego typu stresy. Tak jak mówi Ken, powinno się powieść.

P.S. Ktory przedmiot uznalibyście za najtrudniejszy jesli chodzi o filologię ang. ?

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 7:09 pm   

Dla mnie historia języka - masa pamięciówy.

Odpowiedz do tematu