ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Słowniki
Autor Wiadomość
MadzikJ
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005 2:48 pm   Słowniki

jestem studentka 1sego roku anglistyki i mam problem bo nie wiem z jakiego slownika korzystac: Oxford, PWN i jeszcze tyle innych wydawnictw i jeszcze wiecej pozycji, pomozcie!!!! Cena nie gra roli!!! Slyszalam ze dobry jest ten nowy PWN Oxford wielki slownik ang- pol i pol- ang ale prosze o radę!!!

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2005 3:03 am   

Jeśli jesteś studentką anglistyki, to najbardziej odpowiednimi słownikami powinny być dla Ciebie, właśnie ten Angielsko-polski i polsko-angielski OXFORD PWN i angielsko-angielski Longman Contemporary English lub NODE (New Oxford Dictionary of English).

Wskazane są też mniejsze, które zawsze możesz mieć przy sobie np. "Longman Podręczny Słownik angielsko-polski polsko angielski" lub podobny Langenscheidta.

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 1:25 am   

ja do wypowiedzi bejotki dodam jeszcze tylko tyle, że jeśli chodzi o słowniki w wersji multimedialnej to ja polecam słownik pol-ang i ang-pol collinsa oraz ang-ang slownik Pardon (najnowsza wersja 3.0) Pozdro
P.S. a gdzie studiujesz ta anglistyke?

bejotka
Moderator

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 6:19 am   

Zawsze gdy czytam post, którego autor poleca słownik Collinsa, zastanawiam się o jaki słownik chodzi? Jeśli polecasz słownik Collinsa wydany przez YDP, w pełni popieram Cię, jeśli inny, to napisz jaki.

Słownika "Pardon" nie znam. Czy mógłbyś napisać o nim parę słów więcej?

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 8:10 am   

Hm, też pierwszy raz w życiu usłyszałem o słowniku Pardon. Ale po chwili googlania okazało się, że jest to darmowy program, który możemy umieścić w naszym dziale z programami.
W związku z tym w tej chwili Pardon jest już dostępny do ściągnięcia w dziale "Programy" (menu u góry strony).

majlo 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 11:03 am   

Tak bejotka, chodzi mi o słownik wydany przez YDP, używam go już od dawna i jestem z niego dość zadowolony. Natomiast, co do Pardona. Używam go już od jakichś 3 lat. Oprocz zwykłego słownika, posiada równiez wbudowaną bazę kilku słowników internetowych, właczając w to HyperDictionary, w którym do szukanego słowa uzyskujemy rónież jego synonimy. Bardzo przydatny słownik :) Zresztą ściagnijcie go to zobaczycie :)

MadzikJ
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 11:47 am   

Studiuje w Siedlcach, na Akademii Podlaskiej! Dzieki bardzo za podpowiedzi! Pozdrawiam:D

[ Dodano: Pon 19 Wrz, 2005 ]
Z tego co pamietam to Ty majlo tez studjujesz angielski?? Pozdrawiam

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 6:53 pm   

bejotka napisał/a:
Jeśli jesteś studentką anglistyki, to najbardziej odpowiednimi słownikami powinny być dla Ciebie, właśnie ten Angielsko-polski i polsko-angielski OXFORD PWN i angielsko-angielski Longman Contemporary English lub NODE (New Oxford Dictionary of English).

I ditto that.

majlo 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005 10:25 pm   

MadzikJ napisał/a:
Z tego co pamietam to Ty majlo tez studjujesz angielski?? Pozdrawiam

Tak :) A wlasciwie to dopiero zaczynam. 26. wrzesnia zaczynam zajęcia na PWSZ w Elblągu :) Pzdr

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 ]
W tym tygodniu była u mnie w szkole prezentacja przeprowadzona przez, chyba, pracowników jedynej elbląskiej księgarni językowej. Spodobał mi się słownik Oxford Advanced Learner's Dictionary (chyba poprawnie to napisałem). Znacie ten słownik? Pracowaliście kiedyś na nim? Jeśli możecie cokolwiek o nim powiedzieć to bardzo proszę zróbcie to :) Aha, i czy cena 71 zł to cena odpowiednia? Chodzi mi przede wszystkim o to czy nie wygórowana :) Dzieki z gory.

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 14 Paź, 2005 4:22 pm   

W tym tygodniu była u mnie w szkole prezentacja przeprowadzona przez, chyba, pracowników jedynej elbląskiej księgarni językowej. Spodobał mi się słownik Oxford Advanced Learner's Dictionary (chyba poprawnie to napisałem). Znacie ten słownik? Pracowaliście kiedyś na nim? Jeśli możecie cokolwiek o nim powiedzieć to bardzo proszę zróbcie to :) Aha, i czy cena 71 zł to cena odpowiednia? Chodzi mi przede wszystkim o to czy nie wygórowana :) Dzieki z gory.

rudzia 
An Enthusiast

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Pią 14 Paź, 2005 5:30 pm   

Ja od kilku lat pracuję na International Dictionary of English wydawnictwa Oxford i nie zamienię go na inny :lol:

Mariusz K. 
Administrator

Wysłany: Pon 17 Paź, 2005 3:40 pm   słownik

majlo napisał/a:
Spodobał mi się słownik Oxford Advanced Learner's Dictionary (chyba poprawnie to napisałem). Znacie ten słownik? Pracowaliście kiedyś na nim? Jeśli możecie cokolwiek o nim powiedzieć to bardzo proszę zróbcie to :) Aha, i czy cena 71 zł to cena odpowiednia? Chodzi mi przede wszystkim o to czy nie wygórowana :) Dzieki z gory.

Trzymam przed sobą katalog wydawnictwa Oxford na 2005 rok który dostałem na ostatnim warsztacie metodycznym. Muszę Ci powiedzieć że mnie również zainteresował ten słownik.Obecnie korzystam (i w sumie jestem zadowolony) z "Longman's Dictionary of Contemporary English".Jednakże uważam ze "co dwa świetne słowniki to nie jeden".:)

Poniżej podam co napisano w powyższym katalogu:

OXFORD ADVANCED LEARNER'S DICTIONARY (New edition)

"Największy słownik ELT na świecie:
-183 500 brytyjskich i amerykańskich wyrazów,wyrażeń i znaczeń,plus 85 000 przykładów ich użycia!Na towarzyszącym słownikowi Compass CD-ROMie:200 000 dodatkowych przykładów!!!

"Co nowego":
-2 000 mowych wyrazów i znaczeń: offshoring,life coach,sex up...
-ponad 500 wyrazów z takich odmian angielskiego jak:australijski,nowozelandzki,kanadyjski,południowoafrykański...
-Oxford 3000:lista najbardziej przydatnych słów języka angielskiego.
-Znacznie więcej miejsca poświęconego synonimow i antonimom.

Do tego oczywiście dochodzą kolorowe "wkładki" ilustrujące grupy tematyczne wyrazów, np.music,extreme sports, a także (ciekawie to nazwali) "2 600 haseł kulturowych", np.Peter Pan,Fort Nox,Walter Mitty.

Niestety nie mialem okazji trzymać go w rękach ale wydaję mi się poważną propozycją wydawniczą.Innymi słowy,wydaje się że warto:)

"I'd always be beside You, to watch the day and night"
http://nasza-klasa.pl/profile/1935760
http://winogronko.fotosik.pl

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 21 Paź, 2005 6:58 pm   

W czwartek kupiłem sobie ten słownik i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony :) O jego zaletach możnaby długo mówić, ale największym walorem, wg mnie, jest prostota użycia, ogromna baza haseł i świetny dodatek w postaci płytki, na której znajduje się m.in. słownik kulturalny USA i UK. Jesli ktos rozważa zakup słownika to bardzo polecam OALD :)

rudzia 
An Enthusiast

Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 12:05 am   

Jakbyś mógł jeszcze zdradzić ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć, to byłabym wdzięczna. Nie przeżyję wówczas szoku w księgarni :)

majlo 
Administrator

Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 12:09 am   

Normalnie kosztuje 99 zł, ale ja jako student miałem 20% zniżki. Na Allegro można kupić za ok. 85-86 zł.

rudzia 
An Enthusiast

Wysłany: Sob 22 Paź, 2005 12:17 am   

Wielkie dzięki :D

majlo 
Administrator

Wysłany: Czw 22 Gru, 2005 10:21 pm   

Czy ktoś wie gdzie można kupić najnowsze wydanie słownika Webstera? Chodzi mi o te, które zawiera 450 000 haseł. Na allegro jeszcze sie z takim nie spotkałem. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Czw 22 Gru, 2005 10:37 pm   

Jeśli chodzi o słowniki komputerowe to używam dwóch: Cambridge Advanced Learner's Dictionary (monolingual) i Wielki Słownik Pol-Ang, Ang-Pol Techlandu. Jestem z nich bardzo zadowolony :)

majlo 
Administrator

Wysłany: Pią 30 Gru, 2005 10:26 pm   

Polecam Wam słownik współczesnego języka angielskiego wydawnictwa Longman. Nie będę Wam opisywał tej pozycji, macie tu ( www.republika.pl/majlo20/screeny.rar ) parę screenów. Oglądając je możecie się przekonać o sile tego słownika. :)

bejotka
Moderator

Wysłany: Sob 14 Sty, 2006 9:59 pm   

majlo napisał/a:
Czy ktoś wie gdzie można kupić najnowsze wydanie słownika Webstera? Chodzi mi o te, które zawiera 450 000 haseł. Na allegro jeszcze sie z takim nie spotkałem.

Ja to kupiłem w księgarni Galerii Centrum w Warszawie, ale to było kilka lat temu. Warto jednak pytac o to w ksiegarniach lingwistycznych w miastach wojewódzkich.

Odpowiedz do tematu