Wysłany: Sro 21 Lip, 2004 8:44 pm studia podyplomowe z nauczania j. angielskiego
co sadzicie o tej formie doksztalcania. kiedys studiowalem angola ale przerwalem. teraz aby calkowicie nie zaprzepascic posiadania jakiego koiwiek kwitu z angola zastanawiam sie na podyplomowka z nauczania j. angielskiego. co o tym myslicie. wiem ze w szkole roboty po tych studiach raczej nie znajde (?) bo jakos od 2006 nauczycielem j. obcego moze bys osoba posidajaca min. dyplom licencjata. jak to wasciwie z tym jest.?????
do czego taki papier moze sie przydac??? studia kwalifikacyjne trwaja 3 semestry takze nie wiele..... sam nie wiem. mam certyfikat LCCI EB practical business english.. ale ten paier to mowia tylko w nad klozetem mozna powiesic....
dziekuja za wszelkie odpowiedzi
till next time.....
Wysłany: Czw 22 Lip, 2004 9:37 am Re: studia podyplomowe z nauczania j. angielskiego
lazybones napisał/a:
wiem ze w szkole roboty po tych studiach raczej nie znajde (?) bo jakos od 2006 nauczycielem j. obcego moze bys osoba posidajaca min. dyplom licencjata. jak to wasciwie z tym jest.?????
Maybe this will answer your question--it's somebody else's forum thread:
Kwalifikacje nauczycieli po 2006r
13.06.04 00:05 odpowiedz
Czy ktos moze mi powiedziec jakie zmiany w wymaganiach co do kwalifikacji nauczycieli jezyków obcych nastapia po 2006r? Czy "zestaw" - magister pedagogiki + TOEFL (570pkt) wystarczy uzupelnic kursem metodyczno - dydaktycznym, czy tez, jak slyszalam, to i tak nie bedzie wystarczylo i trzeba miec skonczone studia (przynajmniej licencjat) zgodne z nauczanym przedmiotem?
23.06.04 10:53 odpowiedz
Rozmawialam dzis z dyrektorka szkoly, ktora doskonale orientuje sie w temacie.
Otoz: dyrektor w chwili obecnej nie moze podpisac umowy za czas nieokreslony z osoba, ktora ma tylko certyfikat, nawet CPE + studia metodyczne i mgr z innej dziedziny (ze szkola zwiazane).
Angielskiego moze uczyc tylko ta osoba, ktora ma conajmniej licencjat. W kazdym innym przypadku umowa moze byc podpisana na rok z pozwoleniem kuratora, o co bardzo trudno!
Malo tego! Mgr filologi angielskiej nie moze uczyc jezyka angielskiego w nauczaniu poczatkowym, jesli nie ma ukonczonych studiow "nauczania angielskiego w klasach 0-III", podobnie jak mgr wf nie moze prowadzic gimnastyki korekcyjnej (pomimo iz mial w toku studiow ten przedmiot i egzamin nawet) - musi ukonczyc studia podyplomowe z gimnastyki korekcyjnej!
Tak wiec wszystkie osoby, ktore maja FCE i wyzej, metodyke nauczania jezyka angielskiego i mgr np. z geografii/historii/pedagogiki: zaplanujcie sobie licencjat w KNJO!
01.07.04 08:57 odpowiedz
Dzieki ka5ia za odpowiedz. W takim ukladzie czy osoby juz zatrudnione, moga robic sobie tego licencjata juz pracujac? Zdaje sobie sprawe, ze to wszystko zalezy od dyrektora, chodzi mi o przepisy. Bo wychodzi na to, ze ja studia bede mogla zaczac dopiero za rok, bo najpierw musze zrobic kurs metodyczny - bez niego mnie nie mianuja Wiec w 2006 roku bede dopiero na pierwszym roku...:0
01.07.04 09:09 odpowiedz
Jesli chcesz rozpoczac licencjat, studiow metodycznych robic nie musisz :-) A mianowania bez kwalifikacji i tak nie zrobisz.
Moja przyjaciolka jest mgr rehabilitacji. Zrobila kursy pedagogiczne, studia podyplomowe z metodyki nauczania j. ang i ma CAE na "A". Pracuje od 3 lat i nie moze zamknac stazu i przejsc na kontraktowego.
04.07.04 10:48 odpowiedz
2. Kwalifikacje do nauczania jezyków obcych w szkolach, o których mowa w § 2, z wyjatkiem nauczycielskich kolegiów jezyków obcych, oraz w przedszkolach, szkolach i placówkach wymienionych w § 3 i 4, z zastrzezeniem ust. 4, posiada osoba, która:
1) ma kwalifikacje okreslone w ust. 1 lub
2) legitymuje sie dyplomem ukonczenia studiów wyzszych zawodowych:
a) na kierunku filologia w zakresie danego jezyka obcego lub
b) w specjalnosci danego jezyka obcego lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego jezyka obcego,
a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne, lub
3) legitymuje sie dyplomem ukonczenia nauczycielskiego kolegium jezyków obcych w specjalnosci odpowiadajacej danemu jezykowi obcemu albo
4) legitymuje sie dyplomem ukonczenia studiów magisterskich lub wyzszych zawodowych na dowolnym kierunku (specjalnosci) i swiadectwem panstwowego nauczycielskiego egzaminu z danego jezyka obcego stopnia II lub swiadectwem znajomosci danego jezyka obcego w zakresie zaawansowanym lub bieglym, o którym mowa w zalaczniku do rozporzadzenia, a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne.
3. Kwalifikacje do nauczania jezyków obcych w przedszkolach, szkolach i placówkach, o których mowa w § 4, posiada równiez osoba, która legitymuje sie:
1) dyplomem ukonczenia zakladu ksztalcenia nauczycieli w dowolnej specjalnosci oraz:
a) swiadectwem panstwowego nauczycielskiego egzaminu z danego jezyka obcego stopnia I lub II lub
b) swiadectwem znajomosci danego jezyka obcego w zakresie co najmniej zaawansowanym - wymienionym w zalaczniku do rozporzadzenia i posiada przygotowanie pedagogiczne, lub
2) swiadectwem dojrzalosci i swiadectwem panstwowego nauczycielskiego egzaminu z danego jezyka obcego stopnia I lub II.
4. Kwalifikacje do nauczania jezyków obcych w przedszkolach i klasach I-III szkól podstawowych posiada równiez osoba, która legitymuje sie dyplomem ukonczenia:
1) studiów magisterskich na kierunku pedagogika w zakresie nadajacym kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkól podstawowych lub
2) studiów wyzszych zawodowych:
a) na kierunku pedagogika w zakresie nadajacym kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkól podstawowych lub
b) w specjalnosci nadajacej kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkól podstawowych albo
3) zakladu ksztalcenia nauczycieli w specjalnosci nadajacej kwalifikacje do pracy w przedszkolach lub klasach I-III szkól podstawowych,
a ponadto swiadectwem znajomosci danego jezyka obcego w zakresie co najmniej podstawowym, o którym mowa w zalaczniku do rozporzadzenia, i która ukonczyla studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny, w zakresie wczesnego nauczania danego jezyka obcego.
FCE zdany na B lub A.
***********************************************************************************
05.07.04 21:31 odpowiedz
Jolcik, dzieki za info, ale nie wszystkie z tych punktów beda aktualne po 2006 roku. Ja jestem "uosobieniem" pkt.4 , czyli
"...4) legitymuje sie dyplomem ukonczenia studiów magisterskich lub
>wyzszych zawodowych na dowolnym kierunku (specjalnosci) i swiadectwem
>panstwowego nauczycielskiego egzaminu z danego jezyka obcego stopnia
>II lub swiadectwem znajomosci danego jezyka obcego w zakresie
>zaawansowanym lub bieglym, o którym mowa w zalaczniku do
>rozporzadzenia, a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne..."
I wlasnie wybieram sobie uczelnie, na której rozpoczne studia od samego poczatku, bo to mi juz nie wystarcza.
Ka5ia - i co zrobila Twoja przyjaciólka? Tez "zamarzylo jej sie" zycie studenckie ) Ja sie wlasnie zastanawiam czy jest sens robienia jednoczesnie kursu metodycznego i studiów licencjackich tylko po to, zeby rok wczesniej byc mianowanym....Ufff, ciezko...:((
05.07.04 21:42 odpowiedz
Hej! Jestem w podobnej sytuacji jak Wy. Mgr z przygotowaniem pedagogicznym + Cae "B" + kurs kwalifikacyjno metodyczny dla nauczycieli j. angielskiego.
Chcialabym sie dowiedziec, co takiego ma stac sie w 2006r., ze to co jest juz nie wystarcza? Gdzie mam tego szukac w przepisach?
Z góry dziekuje za podpowiedz.
Pozdrawiam
Joanna
***********************************************************************************
05.07.04 22:24 odpowiedz
Hej Joanna ,
Ja jestem w dokladnie takiej samej sytuacjuii jak Ty .Wlasciwie to przygotowuje sie do Cpe i place ogromne pieniadze -studia -skonaczona pedagogika KO i tak sie zastanawiam czy to ma sens skoro maja wejsc jakies nowe zmiany dzieki którym to wszystko traci sens .Nalezalóby chyba dowiedziec sie wiecej w Kuratorium -oni powinni wiedziec.
Pozdrawiam i zcze wytrwalósci-zapewne przyda sie ona nam......
06.07.04 22:48 odpowiedz
Hej Megia,
Wlasnie wtym caly problem. Ludzie gadaja, dyrektorzy strasza, a w Kuratorium nikt nic nie wie (przynajmniej w Poznaniu, bo tu sie orientowalam) i sie dziwia skad takie plotki. Rozmawialam równiez z Pania Wizytator przy okazji frontalnej wizytacji szkoly - i tez sie zdziwila skad mam takie wiadomosci.
Wiec szukam dalej zródel tych plotek - i nie wiem czy cos w ty, jest, czy ze mnie (i innych w podobnej sytuacji) balona robia i próbuja wyciagnac pieniadze.
Bede wdzieczna za kazde informacje
Pozdrawiam
16.07.04 00:02 odpowiedz
Nauczyciele, którzy byli zatrudnieni na podstawie mianowania przed dniem wejscia w zycie ustawy z dnia 18 lutego 2000 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 19, poz. 239) zgodnie z kwalifikacjami, jednak w tym dniu byli zatrudnieni w szkole na stanowisku, do którego zajmowania nie posiadali wymaganych kwalifikacji, uzyskuja z mocy prawa w dniu wejscia w zycie ustawy stopien nauczyciela mianowanego. W przypadku nieuzupelnienia kwalifikacji stosunek pracy wygasa z dniem 31 sierpnia 2006 r., a w przypadku nauczycieli, którzy do dnia 31 grudnia 2006 r. nabyliby uprawnienia emerytalne, o których mowa w art. 88 ust. 1 i 2 ustawy, o której mowa w art. 3, stosunek pracy wygasa z dniem 31 grudnia 2006 r.
ok dzieki za pomoc.
jak wynika z powyzszego jednak nie warto robic tych studiow podyplomowych.... z nauczania j.angielskiego... moze to i dobrze
pozdrawiam
'załącznik do rozporządzenia, dotyczacy standardów kształcenia nauczycieli na studiach wyższych zawodowych, uzupełniających studiach magisterskich, jednolitych studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych'
'załącznik' is a word document; right click it and 'save target link', or open it with MS Word (the latter takes forever).
alo [Usunięty]
Wysłany: Wto 31 Sty, 2006 11:23 am
A może ktoś wie co w takim przypadku zrobić? Mam ukończoną filologią angielską ze stopniem licencjata, ale magisterskie mam ukonczone na pedagogice o specjalności dydaktyka jezyka obcego. Prosze, poradźcie!!
witam,tez mam podobny problem do Was i nie bardzo wiem co robić moż e kto pomoże???!!! jestem mgr administracji potem z braku pracy skończyłam NKJO z angielskiego ucze 4 lata w szkole .W tej chwili juz podpisałam umowe na czas nieokreślony i zaczynam staż. i tu moje pytanie czy licencjat z angielskiego jest mi potrzebny???(nie planuje studiow uzupełniajacych).Różne opinie sa na ten temat cos podobno ma sie zmienic od 2009......
Alo, masz pełne kwalifikacje do nauczania języka angielskiego, nie musisz nic więcej robić (jeśli nie chcesz ), możesz robić kolejne stopnie awansu.
Kawes - moim zdaniem, bez licencjatu od września 2006 nie masz kwalifikacji (żadne egzaminy z języka już się nie liczą). Upewnij się w swoim organie prowadzącym szkołę (w gminie lub starostwie), czy w ogóle możesz byc zatrudniona bez zezwolenia tegoż organu i czy możesz zaczynać staż (mam wątpliwości, czy ukończenie kolegium bez licencjatu oznacza posiadanie dyplomu wyższych studiów zawodowych). Znam kilka przypadków (na Podkarpaciu właśnie), gdy nauczyciel skończył staż na mianowanego, złożył wniosek i okazywało się, że nie ma kwalifikacji (niestety, nie zawsze mozna zaufać swojemu dyrektorowi). Najlepiej postaraj się zrobić ten licencjat i będziesz miała spokój.
Lukasz1981 [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Sie, 2006 12:24 pm
CO TU DELIBEROWAC minimum cae +metodyczny kurs +mgr i juz uczyc a oto materiał źródłowy:) istniej tendecja --->uczący mgr z przedmiotu wykładanego ale spokojnie to za jakis nieokreslony czas vide angielski
Kwalifikacje nauczycieli języków obcych
Kwalifikacje tej grupy nauczycieli określone zostały w § 11 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r. (Dz. U. Nr 155 poz. 1288 z póź. zm.). Zgodnie z cytowanym rozporządzeniem kwalifikacje do nauczania języków obcych posiada osoba legitymująca się dyplomem ukończenia:
studiów magisterskich na kierunku filologia w specjalności danego języka obcego lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego języka obcego i posiada przygotowanie pedagogiczne,
studiów wyższych zawodowych na kierunku filologia w zakresie danego języka obcego lub w specjalności danego języka obcego lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego języka obcego i posiada przygotowanie pedagogiczne,
studiów magisterskich lub wyższych zawodowych ukończonych w kraju, w którym językiem urzędowym jest dany język obcy i posiada przygotowanie pedagogiczne,
nauczycielskiego kolegium języków obcych w specjalności odpowiadającej danemu językowi obcemu,
studiów magisterskich lub wyższych zawodowych na dowolnym kierunku/specjalności i świadectwem państwowego nauczycielskiego egzaminu z danego języka obcego stopnia II uzyskanego przed Państwową Komisją Egzaminacyjną powołaną na podstawie zarządzenia Nr 33 Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 sierpnia 1990 r. w sprawie egzaminów państwowych z języków obcych (Dz. Urz. MEN Nr 7 poz. 44),
studiów magisterskich lub wyższych zawodowych na dowolnym kierunku/specjalności i świadectwem znajomości danego języka obcego w stopniu zaawansowanym lub biegłym, o którym mowa w załączniku do rozporządzenia, a ponadto posiada przygotowanie pedagogiczne,
osoby, które ukończyły wyższe studia magisterskie lub wyższe studia zawodowe, inne aniżeli odpowiednia filologia obca, w celu potwierdzenia kwalifikacji do nauczania języka angielskiego winny legitymować się jednym z poniżej wymienionych świadectw potwierdzających zaawansowaną lub biegłą znajomość języka:
Certificate in Advanced English (CAE), Cambridge University, ocena A, B lub C,
TOEFL - Test of English as a Foreign Language (z wynikiem 213 - 250 pkt - dawne 550 - 600 pkt z testu, najmniej 4,5 pkt z pracy pisemnej - TWE, i najmniej 50 pkt z egzaminu ustnego TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA,
Certificate of Proficiency in English (CPE), Cambridge University, ocena A, B lub C,
TOEFL - Test of English as a Foreign Language (z wynikiem powyżej 250 pkt, dawne 600 pkt z testu, co najmniej 5 pkt z pracy pisemnej - TWE i powyżej 50 pkt z egzaminu ustnego - TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA,
oraz świadectwem ukończenia studiów podyplomowych lub kursu kwalifikacyjnego metodyczno - pedagogicznego z zakresu nauczania języka angielskiego.
W przypadku języka niemieckiego jedno z niżej wymienionych świadectw potwierdzających zaawansowaną lub biegłą znajomość języka niemieckiego:
Das Kleine Deutsche Sprachdiplom (KDS) - Goethe Institut,
Die Zentrale Oberstufenprüfung (DZO), Goethe Institut, i najmniej 50 pkt z egzaminu ustnego TSE), Educational Testing Service, Princeton, USA,
Das Grosse Deutsche Sprachdiplom (GDS), Goethe Institut,
oraz świadectwem ukończenia studiów podyplomowych lub kursu kwalifikacyjnego metodyczno - pedagogicznego z zakresu nauczania języka niemieckiego.
Aktualnie obowiązujące rozporządzenie, jak również i przepisy wcześniejsze nie przewidywały możliwości uzyskania kwalifikacji do nauczania języka obcego poprzez ukończenie studiów podyplomowych, fakultatywnych lub kursów specjalnych.
Gdańsk, dnia 16 lutego 2005 r.
kawes [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Sie, 2006 5:12 pm
Gaamma i Lukasz dzięki za porady
nawet na stronie kuratorium gdańskiego są wymagania kwalifikacyjne co do nauczania języka obcego na dzień 31.08.2006 (polecam zainteresowanym)no i niby nie mam sie co martwić no ale...różnie to bywa , a niestety nie uzyskałam jeszcze rzetelne odpowiedzi na moje pytanie w żadnym z urzędów(czemu mnie to nie dziwi ) a niby taka prosta sprawa.
Dyplom NKJO jest świadectwem znajomości języka moim skromnym zdaniem w niczym nie ustępuje CAE czyTOFEL zresztą sama nie wiem to nie nna moją głowę
Kawes, Twój przypadek nie dawał mi spokoju, poszukałam w internecie, popytałam mądrzejszych od siebie i okazuje się, że planowane zmiany nie weszły w życie i wciąż obowiązuje rozporządzenie z września 2002 roku, które jest bardzo przystępnie przedstawione na wspomnianej wyżej stronie kuratorium w Gdańsku. Możesz więc spać spokojnie i zaczynać staż. Ale jak wynika z Twojego następnego postu myślisz jednak o licencjacie. Chyba warto zrobić - bedziesz miała o czym pisać w sprawozdaniu ze stażu . Powodzenia!
kawes [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Sie, 2006 7:22 pm
Gamma dzięki że popytałaś ! jak widac różne przypadki chodzą po ludziach :)jakies zmiany maja byc po 2009 ....no rzeczywiście myślę o tym licencjacie tylko kurcze egzamin już jest 08.09!!!!!!!!!! ale chyba spróbuję(chyba ze sie rozmyśle) mam nadzieje ze ktos odpisze na tamtego posta i cos poradzi.Trzymaj kciuki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum