ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
studiowanie
Autor Wiadomość
zakrencik
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Lip, 2004 7:28 pm   studiowanie

Chce studiowac jezyk obcy. Akurat nie angielski, a hiszpanski. Tak sie zastanawiam jakie sa rodzaje studiow jezykow obcych... Bo ja sie w tym kompletnie nie lapie! I co trzeba zdawac na nowej maturze zeby pojsc na takie wlasnie studia???

[ Dodano: Nie 18 Lip, 2004 ]
sory ze mi sie kilka razy zrobilo ale kompik mi nawala...

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Nie 18 Lip, 2004 9:00 pm   

To akurat dość skomplikowana sprawa.
Czy wystarczy Ci kolegium języka hiszpańskiego, dostępne w prawie każdym dawnym mieście wojewódzkim, czy interesuje Cię magisterska iberystyka, dość ekskluzywny kierunek studiów.
Czy znasz już biegle hiszpański, czy piąte przez dziesiąte.
Czy mieszkasz w wielkim mieście, czy gdzieś na prowincji.
Generalnie możesz podjąć albo trzyletnie studia licencjackie na języku hiszpańskim w trzyletnim kolegium językowym lub szkole wyższej, albo starać się o przyjęcie na pięcioletnie studia magisterskie na iberystyce na uniwersytecie albo jakiejś akademii. Tu bez podania konkretnego miasta trudno mówić o szczegółach.
Każda uczelnia ma własne kryteria przyjęć na tego rodzaju studia, więc najlepiej byłoby po prostu zajrzeć na witryny uczelni, które z względów choćby geograficznych wchodzą w rachubę.
Bez względu na to, co będziesz zdawać na nowej maturze, podejrzewam, że uniwersyteckie studia filologiczne w pierwszych latach obowiązywania nowej matury nie będą jej honorowały i trzeba będzie zdawać egzaminy. Ale tu też odwołać się musisz do kryteriów przyjęć, które Twoja potencjalna uczelnia przyjmie pewnie koło stycznia przyszłego roku.
Nie mniej na pewno skoro chcesz zdawać na studia filologiczne, warto na maturze zdawać język obcy - czy to hiszpański, czy angielski (bo wiele uniwersytetów przyjmuje na iberystykę na podstawie egzaminu z języka obcego dowolnego), żeby nie uczyć się czego innego na maturę, a czego innego na egzamin wstępny.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 9:46 am   Re: studiowanie

zakrencik napisał/a:
I co trzeba zdawac na nowej maturze zeby pojsc na takie wlasnie studia???

Najlepiej odwiedzić witryny uczelni, które bierzesz pod uwagę i przejrzec działy Rekrutacja 2005/2006.

Przykład z Uniw. A.Mickiewicza w Poznaniu:
" Kandydaci, którzy ukończyli szkołę ponadgimnazjalną w 2005 roku w ramach I trybu postępowania rekrutacyjnego, przyjmowani będą na studia na Wydziale Neofilologii według następujących zasad:

Na Filologię hiszpańską

1. ranking świadectw dojrzałości - kandydaci muszą legitymować się następującymi przedmiotami zdanymi na egzaminie maturalnym: język obcy (ustny i pisemny - poziom rozszerzony); język hiszpański (2/5 oceny); języki: francuski, włoski, angielski, niemiecki (1/3 oceny); język polski (ustny i pisemny - poziom rozszerzony; 1/3 oceny).

Jeżeli kandydat nie legitymuje się egzaminem z języka francuskiego, dodatkowo punktowane będą: ocena z języka francuskiego z matury na poziomie podstawowym lub dyplomy: DELECIE, DBS i DSE (5 punktów).
2. rozmowa kwalifikacyjna w języku polskim (od 0 do 10 punktów) z elementami wiedzy o kulturze i literaturze krajów hiszpańskiego obszaru językowego."

Sporo roboty--lepiej już działać. :mrgreen:

zakrencik
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 1:08 pm   

Mieszkam w bydgoszczy ale na studia moge przeciez wyjechac gdzies do innego miasta:) Mam 16 lat wiec jak dojde do matury to juz chyba egzaminow wstepnych nie bedzie:P W szkole ucze sie laciny, angielskiego, niemieckiego i hiszpanskiego ale zamierzam na maturze zdawac angielski (robilam od niechcenia test na stopien znajomosci i wyszlo mi 78%) i hiszpanski (ucze sie dopiero 4 miesiace ale w liceum bede chodzila na dodatkowe zajecie i wezme sobie fakultet czyli kilkanascie jak nie kilkadziesiat h tygodniowo) orocz tego matma i polski. wlasciwie ja nie wiem jak ile przedmiotow sie zdaje na tej nowej maturze. Wystarczy angielski, hiszpanski, matma i polski?

I jeszcze jedno. Filologia... magisterka... za wiele mi to nie mowi. Czego dokladnie uczy sie na takich studiach? Mi chodzi bardziej o jezyk niz o kulture i historie, bo w przyszlosci chce sobie wyjechac do hiszpanii na stale.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 1:39 pm   

zakrencik napisał/a:
Mam 16 lat wiec jak dojde do matury to juz chyba egzaminow wstepnych nie bedzie

Myslałem, że jestes maturzystką. W takim razie, bez paniki. A na zniesienie egzaminów nie liczyłbym

zakrencik napisał/a:
wlasciwie ja nie wiem jak ile przedmiotow sie zdaje na tej nowej maturze. Wystarczy angielski, hiszpanski, matma i polski?

Obowiązkowe:
- polski (ustny, pisemny)
- j. obcy (ustny, pisemny)
- jeden wybrany (biologia, chemia, fizyka, geografia, historia, matematyka, wos); pisemny

2 lub 3 przedmioty dodatkowe (zalezy od potrzeb)

zakrencik napisał/a:
I jeszcze jedno. Filologia... magisterka... za wiele mi to nie mowi. Czego dokladnie uczy sie na takich studiach? Mi chodzi bardziej o jezyk niz o kulture i historie, bo w przyszlosci chce sobie wyjechac do hiszpanii na stale.

:mrgreen: Nie da się studiować jezyka bez kultury i historii. Uczelnia wręczając tytuł licencjacki, czy magisterski musi miec pewność, że filolog ma (przynajmniej mgliste) pojęcie nie tylko o języku, ale i o aspektach historii i kultury.

Jeszcze raz zachecam do odwiedzenia stron uczelni - bardzo pomocne.

zakrencik
[Usunięty]

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 5:34 pm   

Cytat:
Jeszcze raz zachecam do odwiedzenia stron uczelni - bardzo pomocne.

A znacie jakies adresy takich stronek?

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 5:44 pm   

http://www.menis.gov.pl/szk-wyz/wykaz/szkw-p.php
Z tamtad wybierasz rodzaj szkoły. Długa i ciężka lektura, ale przynajmniej nie trzeba jezdzić osobiście.

Gość

Wysłany: Pon 19 Lip, 2004 6:50 pm   

[quote="Ken Kaniff"]http://www.menis.gov.pl/szk-wyz/wykaz/szkw-p.php
Z tamtad wybierasz rodzaj szkoły. Długa i ciężka lektura, ale przynajmniej nie trzeba jezdzić osobiście.[/quote]
A znasz jakies dobre, godne polecenia szkoly bo ja sie na studiach nie znam?

Odpowiedz do tematu