ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
UMK
Autor Wiadomość
majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 24 Cze, 2005 11:47 am   UMK

Witam
Mam pytanko. Czy jest na forum ktoś, kto studiuje na UMK? Albo ktoś, kto tam studiował. Ewentualnie ktoś, kto zna tą uczelnię z relacji swojej rodziny lub znajomych :) Chodzi o to, że zdaję tam w tym roku na fil. ang. i chciałbym się dowiedzieć jak tam jest. Chodzi przede wszystkim o profesorów, atmosferę itp. Na pewno wiecie o co chodzi :) Dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sro 13 Lip, 2005 11:29 pm   Interview

Well, I see nobody here studies at the UMK. I'm having an interview in Toruń on Monday. Guys, any advices? Is there a special way of speaking during an interview? Special behaving or sth like that? :)

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Czw 14 Lip, 2005 8:22 am   Re: Interview

majlo napisał/a:
Guys, any advice? Is there a special way of speaking during an interview? Special behaving or sth like that?

I don't know the format of the interview, this, however, is usually a monologue/presentation, sometimes a conversation with the examiner.

Basically, remember all your tips from the oral matura exam: answer the questions in a clear manner, whenever possible try to use formal language and if you're asked a problem question structure it, as if you were making your matura presentation (intro, body with arguments on both sides, conclusion).

Good luck and let us know how the exam went down.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Czw 14 Lip, 2005 10:10 am   

This is taken from UMK website:

"ROZMOWA KWALIFIKACYJNA
Rozmowa prowadzona w języku polskim i angielskim ma na celu sprawdzenie wiedzy ogólnej kandydata, w tym wiedzy na temat krajów anglojęzycznych, oraz jego zainteresowań wybranym kierunkiem studiów i motywacji, którymi kierował się przy tym wyborze. Ponadto rozmowa kwalifikacyjna stanowi test sprawności językowych kandydata, takich jak: stopień opanowania języka angielskiego, umiejętności organizacji wypowiedzi, kultura języka polskiego, sprawności fonetyczne. Rozmowa jest punktowana w skali od 0 do 100. "

Ken, thanks 4 avices, it'll be useful and I really appreciate it :)

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Czw 14 Lip, 2005 10:24 am   

OK, I'd also get ready for questions like:
- why do you want to study English at this university?
- which aspects of the English language are you especially interested in?
- which aspects of the culture of the USA or GB are you especially interested in?

majlo napisał/a:
thanks 4 advice[...], it'll be useful and I really appreciate it

You're welcome.

[A little tip--"advice" is uncountable.]

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Czw 14 Lip, 2005 1:28 pm   

majlo napisał/a:

[A little tip--"advice" is uncountable.]

Thanks 4 your piece of advice :-) I think it'll be useful. I'm also going to do 'Ulysses' by J. Joyce in case they ask me about some book.

aghir
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Lip, 2005 9:46 pm   

Witam,
ja rowniez zdaje na UMK i w poniedzialek mam rozmowe. Nie mam najmniejszego pojecia jak to moze wygladac, poza ta krotka informacja na stronie uniwersytetu. Bylem na Drzwiach Otwartych, z uwagi, ze mieszkam w Toruniu i nic wiecej na temat egzaminow ustnych nie moglem sie dowiedziec. Jestem ciekaw jak to ogolnie wypadnie, juz dzisiaj mam treme.
Pozdrawiam i powodzenia!

aghir
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Lip, 2005 9:48 pm   

a tak przy okazji, dobrze jestes przygotowany z historii i kultury krajow anglojezycznych?
bo wiem ze na pewno bedzie jedno pytanie

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sob 16 Lip, 2005 11:16 pm   

Siemka :) No w koncu jakas bratnia dusza ;)

Jesli chodzi o kulture itp. to jestem obcykany z UK, natomiast USA tak srednio. Najgorzej z literatura, bo historia jeszcze jakos ujdzie. Jutro jeszcze bede sie uczył z USA i powtorke z UK. A ty jak jestes z tego przygotowany?

Sluchaj, moze bysmy się spotkali w poniedzialek??? Co Ty na to?

aghir
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 10:50 am   

Jesli mam byc szczery to najgorzej sie boje literatury, z kultura mysle, ze sobie poradze, z historia tez nienajgorzej, ale wszystko zalezy jakie pytanie sie wylosuje. Z tego co jeszcze sie zorientowalem to nie pytaja az tak szczegolowo, najwazniejsza jest ogolna orientacja.
Mozemy sie spotkac jutro, nie widze problemu:) Tylko jak sie umawiamy? mamy tam byc o 9tej, wiec moze pare minut przed 9ta przy bramie przed wejsciem?

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 11:06 am   

Hmmm, ja wysiadam na Toruń Miasto o 8:42, więc zanim dojde to będzie już pewnie 9:00, ale to chyba nie stanowi problemu bo jako pierwsi wchodzić pewnie nie będziemy. A więc niech będzie o 9:00 pod bramką. Wiesz mniej więcej jak wyglądam z avatara, więc na pewno sie poznamy.

Nie pytają szczegółowo mówisz. To bardzo dobrze :) Byle bym nie musiał gadać o literaturze, bo nie znam wielu autorów. Mam nadzieje ze bedzie dobrze.

Pozdro. Do zobaczenia jutro :)

aghir
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 1:58 pm   

Ja dostalem informacje ze mam byc o 9tej i nie wiem czy wszyscy tak dostali czy tylko ja, czy sobie podzielili ludzi na konkretne godziny. To do zobaczenia jutro o 9tej:)

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 2:55 pm   

Ja także dostałem na 9:00 Wszyscy tak pewnie dostali. Z doświadczenia wiem (bo juz drugi raz daje na fil.ang.) ze to są tylko godziny rozpoczecia egzaminu. Nie wiem jak Ty, ale ja mam nazwisko na 'O' więc pewnie wejde koło południa. Cya

aghir
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 2:59 pm   

Ja mam na F wiec wejde pewnie szybciej. Nie zdziwilbym sie jak Ty bys zdawal we wtorek, bo egzaminy ustne trwaja 18-19ty lipiec, wiec kogo nie zdaza przeegzaminowac w poniedzialek to przerzuca go na wtorek, tak mi sie wydaje. Ja juz tez zdaje drugi raz na filologie, w zeszlym roku nie zdalem pisemnego.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 6:23 pm   

powodzenia chlopaki!!! i napiszcie jak wam poszlo !!

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Nie 17 Lip, 2005 7:06 pm   

aghir napisał/a:
Ja mam na F wiec wejde pewnie szybciej. Nie zdziwilbym sie jak Ty bys zdawal we wtorek, bo egzaminy ustne trwaja 18-19ty lipiec, wiec kogo nie zdaza przeegzaminowac w poniedzialek to przerzuca go na wtorek, tak mi sie wydaje. Ja juz tez zdaje drugi raz na filologie, w zeszlym roku nie zdalem pisemnego.

Nie no myślę, że takich jaj to oni nie będą robić. Mam nadzieję, że dokładnie sobie wyliczyli i podzielili kandydatów. Na powiadomieniu mam datę 18.07. Troche lipa by to była jakbym jutro pojechał (około 80,90 km) i musiałbym wrócić do domu. Na uniwerkach pracują (hope so) inteligentni ludzie, więc takich cyrków chyba nie będzie :) Pozdro

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Pon 18 Lip, 2005 6:05 pm   

Hej,
Na rozmowie dostałem pytanie: Jakie są przesądy o Irlandczykach? Jaki masz doświadczenia z Irlandczykami?

Cos tam jeszcze do tego bylo ale nie pamietam.

Pytanie po polsku: Czy dla Pana anglistyka to nauka tylko o jezyku?

O Irlandczykach powiedziałem, ze nie znam zadnego, nie gadalem nigfdy z zadnym, ale cenie ich za to że mają dobrych aktorów i piosenkarzy :) Pozniej przenioslo się na stereotypy o Niemcach.

Na drugie pytanie to wiadomo. Nauka ta nie jest dla mnie zwiazana tylko z jezykiem, ale takze z hsitorią kulturą itp., itd.

Ogolnie moze byc :) Jestem w miare zadowolony. Wyniki 22. Lipca

Pozdro

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Wto 19 Lip, 2005 7:10 am   

Hey, I'm sorry I couldn't respond to your PM earlier, I'm experiencing hardware problems. Just sent you a PM and explained everything.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Wto 19 Lip, 2005 12:13 pm   

Thanks Ken :) Anyway, I had to talk about my attitude to English philology :) I just hope I'd get accepted.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Czw 21 Lip, 2005 5:48 pm   

Jutro wyniki postepowania kwalifikacyjnego. W razie czego chce napisac odwołanie. Mam w zwizaku z tym prosbe. czy ktos ma moze jakis wzor takiego odwolania albo zna strone na ktorej moglbym taki wzor znaleźć??? dzieki z gory.

Odpowiedz do tematu