ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
angielski w szkole specjalnej
Autor Wiadomość
home_coming_prisoner
A Freshman

Wysłany: Pią 17 Sie, 2007 2:49 pm   angielski w szkole specjalnej

Witam,

Jestem nowa na forum więc z góry przepraszam, jeśli taki wątek gdzieś już wystąpił... W tym roku szkolnym rozpoczynam pracę w szkole specjalnej (podstawowa i gimnazjum). Będzie to 1 rok jezyka angielskiego w tej szkole...W związku z tym moje pytania są skierowane do anglistów uczących dzieciaki i młodzież upośledzoną w stopniu lekkim...
Jakie podręczniki polecacie do podstawówki (jako że Ministerstwo nie określiło ich jeszcze)? Moja propozycja to BackPack Starter wyd. Longman, ale naprawde trudno coś wybrać skoro jeszcze nie widziałam swoich uczniów...Dla gimnazjum na szczęście jest seria darmowych podręczników "I can do it" więc na czymś można bazować, jednak nic mi nie wiadomo o programie nauczania na podstawie którego ta książka została napisana...Anglisci, którzy uczycie z tego podręcznika - jakie metody pracy stosujecie aby zrealizować materiał tam zawarty?? Czy wasi uczniowie zapisują słownictwo w zeszytach?

Mam jeszcze mnóstwo innych pytań, więc jeśli ktoś byłby chętny podzielic się ze mną swoimi doswiadczeniami proszę o kontakt na mail: home_coming_prisoner@yahoo.com.au
Serdeczne dzięki, pozdrawiam!

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Pią 17 Sie, 2007 4:52 pm   

Ja bym na Twoim miejscu spokojnie poczekał z wyborem podręcznika, a nawet z zastanawianiem się nad nim, dopóki nie poznam specyfiki uczniów i dopóki nie zorientuję się w możliwościach uczniów. Można spróbować na początku pobawić się z nimi w różne gry i zabawy językowe w zależności od tego, czy potrafią już pisać, czy jeszcze nie, mogą to być zabawy bardzo różnego rodzaju.
Tym bardziej, że przecierasz w tej szkole szlaki i będzie to, jak sama piszesz, pierwszy rok języka angielskiego. Nie ma żadnego obowiązku, żebyś już od pierwszych dni września podała podręcznik, z którego będziesz korzystać.
Upośledzenie w stopniu lekkim to bardzo szerokie pojęcie, nie bez znaczenia będzie także liczebność grup, warunki lokalowe i pomoce dydaktyczne, jakimi dysponuje szkoła, a wreszcie to, w jakim stopniu różnice w możliwościach dzieci będą wymagały indywidualizacji nie tylko wymagań, ale także metod pracy.
Generalnie to czeka Cię chyba ciężka, ale wdzięczna robota. Tak mi się wydaje, bo sam nie mam wielkiego doświadczenia (chociaż moich mechaników niektóre koleżanki też określają dziećmi specjalnej troski).

home_coming_prisoner
A Freshman

Wysłany: Sob 18 Sie, 2007 1:43 pm   

Dzięki za odpowiedź! Tez mi się wydaje, że charakter mojej pracy bedzie wyznaczać właśnie potrzeba indywidualizacji metod i wymagań...Myslę, że poprzestanę narazie na zapoznawaniu się z różnymi podręcznikami, żeby później wybór był łatwiejszy...Wrzesień bedzie pewnie taki mało konkretny jak chodzi o efekty nauczania, ale mam nadzieje przez ten czas dobrze się przyjrzeć i poznać moich uczniów.
Czy bedzie to wdzięczna praca? Mam nadzieje...Ciężka napewno. Motywuje mnie fakt, że ci uczniowie nigdy dotąd nie uczyli się języka obcego, a że mają świadomość że ich pełnosprawni rówieśnicy się ich uczą, bedzie to dla nich swego rodzaju nobilitacja i mam nadzieje, dobra zabawa, bo na efekty dyrekcja szkoły nie bedzie z oczywistych względów kłaść dużego nacisku...
Pozdrawiam!

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sob 18 Sie, 2007 3:52 pm   

Masz wspaniałe nastawienie, życzę wiele sukcesów i informuj nas jak ci idzie :)

home_coming_prisoner
A Freshman

Wysłany: Wto 21 Sie, 2007 9:34 am   

Dziękuję za dobre słowo :) Skoro moje nastawienie jest ok to może bede w stanie nadrabiać nim brak wiedzy?? :]
Ehh chyba jednak się nie da, więc napewno nie raz skorzystam z pomocy forum ;)

Pozdrawiam!

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007 10:26 am   

Zapraszamy i liczymy na to, że będziesz się z nami dzielić swoim doświadczeniem.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Pią 31 Sie, 2007 7:13 pm   

Witam po raz pierwszy na tym forum :)
Ponieważ mnie również dotyczy ten temat postanowiłam zabrać głos...
Ja również od tego roku zaczynam pracę w szkole specjalnej, kl. 4 - 6 i gimnazjum. Tak jak piszesz, ja również będę korzystała z podręczników WSiPu I can do it, mam natomiast problem ze szkołą podstawową... w sumie "odziedziczyłam" podręcznik wyd Longman Get up an Go! moja poprzedniczka korzystała z niego, ale nie wiem jak będzie mi się uczyło dzieciaki z niego... Bardzo się cieszę, że taki wątek został stworzony, liczę na częsty kontakt z Tobą, home_coming_prisoner ze względów wiadomych, podobna szkoła, podobne problemy...
pozdrawiam

Kasia

inka12
A Freshman

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2007 10:33 pm   

Pracuje w szkole masowej i mam uczniow z uposl. w st. lekkim. Czy jest jakis program do szk. podst. dla tych uczniow? bo szukam i znajduje tylko dla gimnazjum i powyzej. Musze napisac oddzielne plany wynikowe dla kazdego ucznia i zupelnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.
A moze jest ktos na forum kto pracuje w szkole podstawowej specjalnej i podzieli sie doswiadczeniem?

szymka 
A Beginner

Wysłany: Nie 09 Wrz, 2007 5:58 pm   

Osobnego programu dla szkoły podstawowej, dla uczniów z orzeczeniem o upośledzeniu w stopniu lekkim, nie ma, niestety. Ja w tej chwili kombinuję i wymyślam zajęcia dla tych dzieciaków. Zaraz zamówię Angielski śpiewająco wyd PONS. Moja poprzedniczka korzystała z tego podczas opracowania planu pracy w szkole podstawowej, a ja postanowiłam kontynuować jej pomysł. Dodatkową trudnością dla mnie jest fakt, że mam połączoną klasę 4-6. Niektórzy mieli już ang, inni nie. Szok! Jakoś sobie muszę radzić. W gimnazjum jest łatwiej, jest program WSiPu I can do it. Ale na razie nie mogę dostać przewodników dla nauczycieli do tego programu... i taki to nasz ciężki los... mimo wszystko nie narzekam. Zabieram się do zamawiania książki przez internet.

inka12
A Freshman

Wysłany: Nie 09 Wrz, 2007 9:20 pm   

No niestety, kombinowac trzeba, a moze to i dobrze. Ja na razie grzebie we wszystkich dostepnych mi podrecznikach i zeszytach cwiczen i dostosowuje. Na razie musze poznac dzieciaki i ich mozliwosci. Nie moge napisac planu nie znajac ich. A zalecenia poradni sa lakoniczne.

mamamichala
A Freshman

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007 7:37 am   

ja nie pracuję w szkole specjalnej ale uczę trzech chłopców z orzeczeniami o kształceniu specjalnym. I mam wielki problem z planem pracy dla nich właśnie, nie wiem jak mogę pogodzić pracę z nimi - piosenki, zabawy z pracą z resztą klasy - i trudniejszymi zagadnieniami typu past simple. czy ktoś jest w podobnej sytuacji??? Bardzo proszę o pomoc.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007 4:30 pm   

Jeśli dobrze zrozumiałam, to masz tych trzech chłopców z orzeczeniem w klasie masowej, czy tak? Nie jestem w tych kwestiach specjalistką, ale na Twoim miejscu spróbowałabym opracować dla nich jakieś łatwiejsze ćwiczenia po prostu, typu kolorowanie, łączenie rozbitego słowa i tym podobne. Trudno mi powiedzieć na razie jak pracować z nimi na materiale trudniejszym... ja na pewno spotkam się z podobnym problemem w gimnazjum. Podręcznik przewiduje czasy, a oni elementarnych rzeczy nie znają bądź nie pamiętają... powodzenia życzę mimo wszystko...

Pozdrawiam

Kasia

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 2007 3:05 pm ]
Mija już prawie miesiąc odkąd zaczęłam pracę w szkole specjalnej, ucząc dzieci z upośledzeniem w stopniu lekkim języka angielskiego. Praca nie jest łatwa, ale w której szkole jest... ciągle zaopatruję się w jakieś kolorowanki tematyczne, książeczki dla przedszkolaków do nauki angielskiego itp. Moi uczniowie chętnie kolorują, łączą słówka z obrazkiem, układają wyrazy z rozsypanki literowej. Generalnie nie jest źle :)
Jeśli macie jeszcze jakieś inne pomysły, jak pracować z dzieciakami np. wykorzystując do tego pracownię komputerową bądź internet, będę wdzięczna za wszelkie rady i ewentualne linki do ćwiczeń.

Pozdrawiam

Kasia

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 2007 3:05 pm ]
Mija już prawie miesiąc odkąd zaczęłam pracę w szkole specjalnej, ucząc dzieci z upośledzeniem w stopniu lekkim języka angielskiego. Praca nie jest łatwa, ale w której szkole jest... ciągle zaopatruję się w jakieś kolorowanki tematyczne, książeczki dla przedszkolaków do nauki angielskiego itp. Moi uczniowie chętnie kolorują, łączą słówka z obrazkiem, układają wyrazy z rozsypanki literowej. Generalnie nie jest źle :)
Jeśli macie jeszcze jakieś inne pomysły, jak pracować z dzieciakami np. wykorzystując do tego pracownię komputerową bądź internet, będę wdzięczna za wszelkie rady i ewentualne linki do ćwiczeń.

Pozdrawiam

Kasia

Plush 
A Freshman

Wysłany: Pon 01 Wrz, 2008 5:24 pm   

Cześć

Od tego roku wracam do ucznia w szkole podstawowej,co więcej,integracyjnej.Będę wdzięczna za wszelkie hints,jeżeli chodzi o pracę z dziećmi niepełnosprawnymi,zarówno umysłowo jak i ruchowo.
Przyznam,że trochę obawiam się pierwszych zajęć.
Czekam na książki i przez najbliższy okres będę pracowała bez podręcznika.Co więcej,nie przepadam za wydawnictwem Longman,ale szkoła odgórnie narzuciła podręczniki.Grunt to zająć dzieciaki i zmotywować.Tak bardzo chcę żeby mi się udało.To duże wyzwanie.
Z góry dziękuję za rady.

patison 
A Freshman

Wysłany: Nie 19 Paź, 2008 2:39 pm   Angielski dla dzieci uposledonych

Hey!
Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej. Wybrałam sobie dość karkołomny temat: naczuczanie jezyka angielskiego dzieci uposledzonych umyslowo w stopniu lekkim czy zna ktoś moze jakieś ksiązki które moglyby sluzyć mi za bibliografie? obojetne czy po polsku czy po angielsku :D
Pozdrawiam serdeczenie :D

szymka 
A Beginner

Wysłany: Wto 28 Paź, 2008 3:44 pm   

Zainteresuj się czasopismem "Języki Obce w Szkole", wyszedł jeden numer poświęcony podobnej tematyce (nie pamiętam dokładnie tytułu), pewnie jakieś info znajdziesz. Spróbuj zdobyć "Szkoła Specjalna"3/2008, tam jest jeden artykuł na ten temat. Pozdrawiam...

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 28 Paź, 2008 11:49 pm   

To prawda, były 3 artykuły w tym czasopiśmie w numerze 7/2001 - Nauczanie Języków obcych uczniów niepełnosprawnych.
Może sprawdź dostępność na stronie: www.codn.edu.pl

minima
A Freshman

Wysłany: Sro 05 Lis, 2008 7:57 am   

marcin napisał/a:
Zapraszamy i liczymy na to, że będziesz się z nami dzielić swoim doświadczeniem.

witam, jestem nauczycielką w szkole specjalnej i przygotowuję klasę III gimnazjum do egzaminu. narazie jednak nie znalazłam niczego w necie co mogłoby mi pomóc w opracowaniu testu próbnego dostosowanego do poziomu dzieci z upośledzeniem lekkim. jestem zdezorientowana jesli chodzi o egzamin. wiem jakie są standardy ale są one dostosowane do szkół masowych. prosze o jakiekolwiek wskazówki

Odpowiedz do tematu