Wysłany: Sob 28 Kwi, 2007 9:59 am Challenges - opinie o podręczniku
Proszę wszystkich zorientowanych w temacie o opinie nt. podręcznika Challenges i pracy z nim. Po 8 latach pracy ze Snapshotem i New Snapshotem moja cierpliwość się już wyczerpała. Mimo wielu lat i ciągłych zmian w sposobie nauczania i doborze materiałów dodatkowych, Era Snapshota dla mnie się skończyła.Był to dobry podręcznik ale jest już mocno przestarzały. Proszę o jakieś refleksje.
Z góry dziękuję
Refleksje mam jedną. Wszystko jest lepsze od Snapshota. Właśnie jesteśmy na etapie wyboru podręczników na przyszłe lata i Challenges u nas wygrywa. Głównie ze względu na dostosowanie podręcznika do wymagań egzaminacyjnych. Poza tym, Teacher's book. Rewelacyjne rozwiązanie, które jak na razie spotkałam w niewielu książkach do gimnazjum. Jest to połączenie teachersa i student's book. Na dodatek, jest płyta dodawana również do ćwiczeń, więc ambitni uczniowie mogą sobie słuchać treści zadań w domu. Przystępna cena i fantastyczna współpraca z wydawnictwem jest również dużym plusem. Aha, no i dodają jeszcze taką książeczkę... nie pamiętam jak się to nazywało... w której jest całe mnóstwo przeróżnych ćwiczeń. Baaardzo fajne.
Ogólnie, po przerobieniu Snapshotów, Twistów i Adventures, Challanges wydaje sie być boski!
Pozdrawiam!
_________________ The world is your oyster
roughi [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Maj, 2007 7:38 pm
dzięki za odpowiedź. My też weźmiemy challenges z uwagi na komponenty kursu dla ucznia. Co by ni emówić, snapshotowski teachers też był przywoity. Rezcywiście resource pack dla challenges jest szeroki i współpraca z wydawnictwem udana, to tez niezmiernie ważne.
Bardziej ciekawi mnie, czy ktoś ma już doswiadczenia z pracy z challenges... Co na to młodzież?:)
rataj007 [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Cze, 2007 12:16 pm
Co do podrecznikow do gimnazjum to moim skromynm zdaniem na uwage zasługuje CLICK ON. Moim zdaniem fajna, dosc wymagajaca ksiazeczka. 3 czesc (zolta) jest naprawde na dosc wysokim poziomie i wydusza z ucznia naprawde wielka prace jesli chodzi o slownictwo.
Jesli chodzi o Challenges to mam zamiar w tym roku te ksiazke zaczac. Duzo dobrego o niej czytalem i wogole przeprowadzilem sobie jedna lekcje tak zeby zobaczyc co i jak. Jak sie okazalo calkiem niezle lekcja wyszla, ai uczniowie byli HAPPY.
Kombinowalem takze z ksiazka CONNECTIONS i uwazam, ze jesli mamy mniej zdolne klasy to spokojnie mozna z niej prowadzic lekcje. Material gramatyczny jest wprowadzany bardzo powoli, a jesli chodzi o słownictwo to uczniowie nawet CI najslabsi daja sobie rade. Jesli ktos ma pytania na temat w/w ksiazek prosze pisac
REGARDS
R&R
tatja [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 9:18 am
Osobiscie nie polecam click ona. Trudno sie z nim pracuje, bardzo dlugie unity, maloczytelne, chaotyczne. Poza tym, uczniowie nie lubia pracowac z tym podrecznikiem. Cwiczeniowki podzielone sa 2 czesci; leksykalna i gramatyczna-wprowadza to niepotrzebne zamieszanie. Dziwna ksiazka, chociaz click on 3 i 4 sa dosc zaawansowane jak na poziom gimnazjum, duza ilosc slownictwa ale nic poza tym. Odradzam.
Ja zgadzam się z tatją. Click On jest za trudny. Świetnie się sprawdza na kursach, gdzie młodzież chce się uczyć. W naszych szkołach państwowych poziom jest różny, wielu uczniów jest słabych, a co za tym idzie, Click On jest zbyt trudny po prostu.
Co do Challenges, nie podoba mi się struktura podręcznika, jest jakiś taki dziwaczny. Challenges 1 jest nudna, prosta, zbyt prosta dla 1 gimnazjum kontynuującej naukę języka, lepiej zacząć od 2.
Ja osobiście polecam Twista! - bardzo fajna książka, Blockbuster i Top Score!
A ja się nie zgadzam z english. Od 3 tygodni używam Challenges. Rzeczywiście, początek 1 jest prosty jeśli mówimy o kontynuacji nauki rozpoczętej w szkole podstawowej. Jednak sposób w jaki jest podany ten materiał, w rozszerzeniu o Total Teacher's Pack'a i własne pomysły daje fantastyczne lekcje, z których dzieci wychodzą zadowolone, że sobie pogadały. I wiem, że się powtarzam, ale dla mnie Twist to flaki z olejem.
Cóż; każdy ma inne zdanie; dla mnie praca z Challenges to zabójstwo. Książka jest prosta, niezbyt ciekawa. Ale ... Jeśli Tobie się karinko pracuje dobrze z tym podręcznikiem to fajnie. Każdy lubi coś innego:)
Ja w tej chwili uczę także w gimnazjum, ale z New Snapshot Pre- Intermediate z III klasą. Kurczę... przejąłem tą klasę po innym nauczycielu i zastanawiam się czy przy 3 godzinach tygodniowo, da się w 1 rok zrealizować jeden poziom tego podręcznika, tak by rozpocząć od Elementary w I klasie i zakończyć na Intermediate w III klasie?
Jak sądzicie? Proszę o opinie.
_________________ : : : : : : I love teaching!!!:-) : : : : : :
O to znowu ja się mogę wypowiedzieć :-) Przez 4 lata pracowałam na Snapshocie, ale tym starym. Powiem tak: w I klasie udawało się zrobić całego Startera, w II z Elementary też się był w stanie człowiek wyrobić. Ale Pre-Intermediate to było coś ponad siły naszych uczniów. Żeby dobrnąć do końca książki trzebaby było lecieć z materiałem nie patrząc na uczniów. Faktem jest, że tak było w starym Snapshocie. Może nowy jest inny.
A tak przy okazji, czy to nie jest w ogóle podręcznik przewidziany na 1,5 roku? Tak mi kiedyś pani z wydawnictwa tłumaczyła...
Karinko:)
Klasy w naszym gimnazjum zawsze rozpoczynały od Elementary i kończyły na Pre- Intermediate. Szczerze mówiąc, nie wiem czy Snapshot jest na 1,5 roku. Ale... Moja przygoda z nim kończy się w tym roku. Od września zacząłem uczyć 1 klasę z Connections 2, jak na razie jestem zadowolony:)Pozdrawiam.
Uczę Snapshotem od 2 lat i jakoś go na razie znoszę, ale nie jestem zbytnio zadowolona.
Co do tempa przerabiania tego podręcznika to zaczynamy zwykle od Elementary w 1 klasie, kończymy je ok listopada/grudnia w 2 klasie, zaczynamy pre-intermediate i tak na nim ciągniemy do końca gimnazjum. Czasami w niektórych klasach da się wprowadzić Intermediate.
Co do Challenges to korzystam z niej od 2 mies w szkole językowej i jestem zadowolona Po pierwsze nowocześniejsza, tematy aktualne, uczniowie są bardziej zainteresowani lekcją. Teacher Book jest świetny - nie jest to cegła z wypadającymi kartkami jak Snapshot Duzo listeningu, no i word builder i sentence builder, które mi się bardzo podobają
Zastanawiam się nad wprowadzeniem Challenges, bo to co zastałam w nowej pracy od września stało się dla mnie katorgą. Globetrotter - chyba więce mówić nie muszę...zero writingu, okrojony pseudo-reading, właściwie to chyba z New Snapshotem pracwało mi się lepiej. Chcę teraz dać dzieciakom podręcznik, który będzie przede wszystkim modern. Fantastyczny wydaje mi się Teacher book - świetne rozwiązanie...takie buy 1 get 1 free Jak na razie Challenges wygrywa, nawet z New Adventures które miałam okazję testować na moich dziaciakach
Pozdrawiam
Po 7 miesiącach pracy z Challenges podtrzymuję moje zdanie. Jak na razie, jest to najciekawszy podręcznik z jakim pracowałam. No i te dodatkowe materiały... :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum