ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Challenges - opinie o podręczniku
Autor Wiadomość
roughi
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2007 10:59 am   Challenges - opinie o podręczniku

Proszę wszystkich zorientowanych w temacie o opinie nt. podręcznika Challenges i pracy z nim. Po 8 latach pracy ze Snapshotem i New Snapshotem moja cierpliwość się już wyczerpała. Mimo wielu lat i ciągłych zmian w sposobie nauczania i doborze materiałów dodatkowych, Era Snapshota dla mnie się skończyła.Był to dobry podręcznik ale jest już mocno przestarzały. Proszę o jakieś refleksje.
Z góry dziękuję

karina 
A Beginner

Wysłany: Pon 14 Maj, 2007 5:33 pm   

Refleksje mam jedną. Wszystko jest lepsze od Snapshota. Właśnie jesteśmy na etapie wyboru podręczników na przyszłe lata i Challenges u nas wygrywa. Głównie ze względu na dostosowanie podręcznika do wymagań egzaminacyjnych. Poza tym, Teacher's book. Rewelacyjne rozwiązanie, które jak na razie spotkałam w niewielu książkach do gimnazjum. Jest to połączenie teachersa i student's book. Na dodatek, jest płyta dodawana również do ćwiczeń, więc ambitni uczniowie mogą sobie słuchać treści zadań w domu. Przystępna cena i fantastyczna współpraca z wydawnictwem jest również dużym plusem. Aha, no i dodają jeszcze taką książeczkę... nie pamiętam jak się to nazywało... w której jest całe mnóstwo przeróżnych ćwiczeń. Baaardzo fajne.
Ogólnie, po przerobieniu Snapshotów, Twistów i Adventures, Challanges wydaje sie być boski!
Pozdrawiam!

roughi
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007 8:38 pm   

dzięki za odpowiedź. My też weźmiemy challenges z uwagi na komponenty kursu dla ucznia. Co by ni emówić, snapshotowski teachers też był przywoity. Rezcywiście resource pack dla challenges jest szeroki i współpraca z wydawnictwem udana, to tez niezmiernie ważne.

Bardziej ciekawi mnie, czy ktoś ma już doswiadczenia z pracy z challenges... Co na to młodzież?:)

rataj007
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Cze, 2007 1:16 pm   

Co do podrecznikow do gimnazjum to moim skromynm zdaniem na uwage zasługuje CLICK ON. Moim zdaniem fajna, dosc wymagajaca ksiazeczka. 3 czesc (zolta) jest naprawde na dosc wysokim poziomie i wydusza z ucznia naprawde wielka prace jesli chodzi o slownictwo.

Jesli chodzi o Challenges to mam zamiar w tym roku te ksiazke zaczac. Duzo dobrego o niej czytalem i wogole przeprowadzilem sobie jedna lekcje tak zeby zobaczyc co i jak. Jak sie okazalo calkiem niezle lekcja wyszla, ai uczniowie byli HAPPY.

Kombinowalem takze z ksiazka CONNECTIONS i uwazam, ze jesli mamy mniej zdolne klasy to spokojnie mozna z niej prowadzic lekcje. Material gramatyczny jest wprowadzany bardzo powoli, a jesli chodzi o słownictwo to uczniowie nawet CI najslabsi daja sobie rade. Jesli ktos ma pytania na temat w/w ksiazek prosze pisac
REGARDS
R&R

tatja
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 10:18 am   

Osobiscie nie polecam click ona. Trudno sie z nim pracuje, bardzo dlugie unity, maloczytelne, chaotyczne. Poza tym, uczniowie nie lubia pracowac z tym podrecznikiem. Cwiczeniowki podzielone sa 2 czesci; leksykalna i gramatyczna-wprowadza to niepotrzebne zamieszanie. Dziwna ksiazka, chociaz click on 3 i 4 sa dosc zaawansowane jak na poziom gimnazjum, duza ilosc slownictwa ale nic poza tym. Odradzam.

english 
A Beginner

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2007 6:07 pm   

Ja zgadzam się z tatją. Click On jest za trudny. Świetnie się sprawdza na kursach, gdzie młodzież chce się uczyć. W naszych szkołach państwowych poziom jest różny, wielu uczniów jest słabych, a co za tym idzie, Click On jest zbyt trudny po prostu.
Co do Challenges, nie podoba mi się struktura podręcznika, jest jakiś taki dziwaczny. Challenges 1 jest nudna, prosta, zbyt prosta dla 1 gimnazjum kontynuującej naukę języka, lepiej zacząć od 2.
Ja osobiście polecam Twista! - bardzo fajna książka, Blockbuster i Top Score!

karina 
A Beginner

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007 7:36 pm   

A ja się nie zgadzam z english. Od 3 tygodni używam Challenges. Rzeczywiście, początek 1 jest prosty jeśli mówimy o kontynuacji nauki rozpoczętej w szkole podstawowej. Jednak sposób w jaki jest podany ten materiał, w rozszerzeniu o Total Teacher's Pack'a i własne pomysły daje fantastyczne lekcje, z których dzieci wychodzą zadowolone, że sobie pogadały. I wiem, że się powtarzam, ale dla mnie Twist to flaki z olejem.

english 
A Beginner

Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007 8:14 pm   

Cóż; każdy ma inne zdanie; dla mnie praca z Challenges to zabójstwo. Książka jest prosta, niezbyt ciekawa. Ale ... Jeśli Tobie się karinko pracuje dobrze z tym podręcznikiem to fajnie. Każdy lubi coś innego:)
Ja w tej chwili uczę także w gimnazjum, ale z New Snapshot Pre- Intermediate z III klasą. Kurczę... przejąłem tą klasę po innym nauczycielu i zastanawiam się czy przy 3 godzinach tygodniowo, da się w 1 rok zrealizować jeden poziom tego podręcznika, tak by rozpocząć od Elementary w I klasie i zakończyć na Intermediate w III klasie?
Jak sądzicie? Proszę o opinie.

karina 
A Beginner

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 6:39 pm   

O to znowu ja się mogę wypowiedzieć :-) Przez 4 lata pracowałam na Snapshocie, ale tym starym. Powiem tak: w I klasie udawało się zrobić całego Startera, w II z Elementary też się był w stanie człowiek wyrobić. Ale Pre-Intermediate to było coś ponad siły naszych uczniów. Żeby dobrnąć do końca książki trzebaby było lecieć z materiałem nie patrząc na uczniów. Faktem jest, że tak było w starym Snapshocie. Może nowy jest inny.
A tak przy okazji, czy to nie jest w ogóle podręcznik przewidziany na 1,5 roku? Tak mi kiedyś pani z wydawnictwa tłumaczyła...

english 
A Beginner

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 7:26 pm   

Karinko:)
Klasy w naszym gimnazjum zawsze rozpoczynały od Elementary i kończyły na Pre- Intermediate. Szczerze mówiąc, nie wiem czy Snapshot jest na 1,5 roku. Ale... Moja przygoda z nim kończy się w tym roku. Od września zacząłem uczyć 1 klasę z Connections 2, jak na razie jestem zadowolony:)Pozdrawiam.

agata_ang 
A Freshman

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 10:04 pm   

Uczę Snapshotem od 2 lat i jakoś go na razie znoszę, ale nie jestem zbytnio zadowolona.
Co do tempa przerabiania tego podręcznika to zaczynamy zwykle od Elementary w 1 klasie, kończymy je ok listopada/grudnia w 2 klasie, zaczynamy pre-intermediate i tak na nim ciągniemy do końca gimnazjum. Czasami w niektórych klasach da się wprowadzić Intermediate.

Co do Challenges to korzystam z niej od 2 mies w szkole językowej i jestem zadowolona :) Po pierwsze nowocześniejsza, tematy aktualne, uczniowie są bardziej zainteresowani lekcją. Teacher Book jest świetny - nie jest to cegła z wypadającymi kartkami jak Snapshot ;) Duzo listeningu, no i word builder i sentence builder, które mi się bardzo podobają :)

Apple core 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 26 Mar, 2008 6:54 pm   

Zastanawiam się nad wprowadzeniem Challenges, bo to co zastałam w nowej pracy od września stało się dla mnie katorgą. Globetrotter - chyba więce mówić nie muszę...zero writingu, okrojony pseudo-reading, właściwie to chyba z New Snapshotem pracwało mi się lepiej. Chcę teraz dać dzieciakom podręcznik, który będzie przede wszystkim modern. Fantastyczny wydaje mi się Teacher book - świetne rozwiązanie...takie buy 1 get 1 free ;) Jak na razie Challenges wygrywa, nawet z New Adventures które miałam okazję testować na moich dziaciakach :)
Pozdrawiam

karina 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Mar, 2008 7:45 pm   

Po 7 miesiącach pracy z Challenges podtrzymuję moje zdanie. Jak na razie, jest to najciekawszy podręcznik z jakim pracowałam. No i te dodatkowe materiały... :-)

plateaun
A Freshman

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009 8:47 pm   

Wczesniej uczylam z Inspiration, ktorego szczerze nienawidzilam. Kiedy zobaczylam Challenges ..... od razu mi sie spodobala. Wyglada bardzo zachecajaco i interesujaco. To co mi sie w niej podoba to duza ilosc zadan, tekstow prowokujacych uczniow do mowienia, wypowiadania sie na tematy ktore ich interesuja.To jest super. Uwazam jednak ze ta ksiazka ma jedna wade....za duzo materialu na za malej przestrzeni. Ciagle jakas nowa gramatyka, pelno slownictwa....to dobrze niby, ale moze tez przerazic. Ja bym to troche rozcienczyla.

Odpowiedz do tematu