ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Connections czy Challenges??
Autor Wiadomość
ani_ka25
A Freshman

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 4:00 pm   Connections czy Challenges??

Witam wszystkich, dopiero się zalogowałam więc kłaniam się nisko i proszę o pomoc - podobnie jak wielu nauczycieli mamy problem z wybraniem podręczników - my pracujemy w gimnazjum (do tej pory na New Snapshot, który średnio jest podciągnięty pod standardy egzaminacyjne), teraz chcemy zmienić - planujemy wybór między Challenges i Connections... przeczytałam wszystkie opinie o Challenges w innym wątku, ale czy ktoś z was pracuje/pracował z Connections i może coś powiedzieć?? z góry dzięki za wszystkie opinie, pozdrawiam :)

english 
A Beginner

Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 10:08 pm   

Oczywiście, uczę klasę I gim z Connections i wydaje mi się, że to najlepsza pozycja na rynku w tej chwili.

motylek8 
A Beginner

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob 05 Kwi, 2008 12:17 pm   

Ja osobiście pzrmierzam się do Access, ale nie wiem, czy do czerwca (kiedy to trzeba podać tytuły podręczników uczniom) zdobędzie nr dopuszczenia. Jeśli się okaże, że muszę wybrać inny podręcznik, będzie to najprawdopodobniej Challenges

ani_ka25
A Freshman

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008 7:59 pm   proszę o więcej!!! :o(

Ok.... ale obydwa wpisy niestety nie ułatwiły mi sprawy, bo nadal się głowimy, ostateczny wybór zapadnie next week więc proszę Was bardzo jeśli ktoś ma jakieś opinie na temat tych podręczników bardzo nam się przydadzą!! Nie wierzę że na całym forum nikt więcej nie zna tych książek, chociaż oczywiście bardzo dziękuję tym osobom które już się odezwaly za wpisy!!! ;oD pozdrawiam i czekam na pomoc ... english - co takiego fajniego widzisz w connections?? a motylek8 - dlaczego wybierzesz challenges?? proszę o jakieś rozwinięcie opinii... dzięki z góry....

english 
A Beginner

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 3:29 pm   

Dlaczego Connections?:
Materiał gramatyczny i leksykalny świetnie rozbudowany
Ćwiczenia dla grup o zróżnicowanym poziomie zaawansowania
Wszystkie ćwiczenia oznaczone według trzech stopni trudności
Extra! teksty dla uczniów chcących rozwijać umiejętność czytania w języku angielskim
Książka ta pozwala mi ocenić postępy moich uczniów: zawsze wiadomo, które partie materiału zostały bardzo dobrze opanowane, a z którymi jest jakiś kłopot :) )
Poza tym, no cóż, kwestia gustu. =]] Jeden lubi to, a drugi tamto... Ponadto myślę, że dobór podręcznika powinien też zależeć w jakimś stopniu od uczniów = przecież to oni będą się z niego uczyć. A ważne jest to, by zachęcać a nie - zniechęcać :_)

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 8:54 pm   

Connections ma świetne materiały do kopiowania w podręczniku nauczyciela. Teksty w podręczniku wydają sie inspirujące dla nastolatków, a ćwiczenia w ćwiczeniach rozwijają to co było na lekcji wprowadzone. I z tego co pamiętam (nie mam pod ręką by sprawdzić) polecenia są w nich po polsku, więc nadają sie świetnie na zadania domowe i/lub pracę dodatkową dla ucznia. Ponadto Oxford ma świetne materiały dodatkowe.
Challanges też mam chyba dwa poziomy, ale jakoś mnie nie przekonują. Nie lubię podręczników, które łączą reading i listening - bo z tekstem to już nie prawdziwy listening. Z punktu widzenia estetyczno-graficznego - tez mi nie odpowiadają podręczniki z wielkimi zdjęciami na cała stronę, preferuje białe tło i mniejsze zdjęcia (wiem tu już się czepiam;), ale takie rozwiązania są moim zdaniem bardzie przejrzyste.
Wybór jest trudny, ale w sumie nie wybrałabym żadnego z tych podręczników. Jednak to wszystko kwestia subiektywnej oceny.

english 
A Beginner

Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 6:19 pm   

Ilona, więc jaki podręcznik dla gimnazjum polecasz? Chętnie posłucham rad świetnego nauczyciela. Ja np. bardzo lubię też Blockbuster, Express Publishing. Co o nim sądzisz?

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 7:04 pm   

english napisał/a:
świetnego nauczyciela
tu bym nie przesadzała ;)
Mi osobiście podoba się podręcznik New Adventures z Oxfordu. Generalnie to wydawnictwo przypadło mi bardzo do gustu. Już stare Adventures było, moim zdaniem, bardzo ciekawe, a nowe jest jeszcze bardziej przemyślane. Po pierwsze świetny pomysł był z rozszerzeniem ćwiczeń, na rzecz ograniczenia podręcznika, co rozwiązuje problem zakupu starych podręczników i walczenie z uczniami by one były powymazywane itp. Tutaj ćwiczenia są właśnie od tego. Takie proste i takie genialne! Po drugie (primo;) materiał jest stymulujący, po każdym dziale Practical English a tam piosenka i Culture. Po trzecie (primo ;) - ćwiczenia - polecenia po polsku, dużo dodatkowego materiału, po dziale powtórka, po dwóch działach powtórka z dz 1 i 2 itd. Druga część ćwiczeń to natomiast Gramatyka - wszystko prosto wyjaśnione w języku polskim, na jednej stronie a na drugiej odpowiednie ćwiczenia - rozkład jak w Murphym. Dalej Word Bank do każdego działu. Pronunciation Bank do każdego działu. I jeszcze słowniczek. Do ćwiczeń jest dodatkowo płyta multimedialna.
Po czwarte (zdaje się) materiały dodatkowe dla nauczyciela - w stylu Oxfordu czyli bogato. Do książki jest też DVD, przy większym zamówieniu.

Co do Blockbuster z Express Publishing - widziałam, przeglądałam, ale nie dość dokładnie by się wypowiadać. Powiem tylko tyle, wydawnictwo bardzo solidne. Jednak po paru latach z Click on czas na zmianę.

ani_ka25
A Freshman

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2008 10:40 pm   ech...

dzięki wszystkim za pomoc!!! wybraliśmy connections, niestety jak to w szkole bywa jedna z głupich osób z naszego zespołu z czystej złośliwości zagłosowała przeciwko zmianie podręczników, gdyż byłaby przeprowadzona po 31 marca, a wiecie że wprowadzono ten idiotyczny przepis o informowaniu o zmianie podręczników do 31?? bez sensu... w każdym bądź razie przez jedną osobę nie zmieniamy w ogóle i w przyszłym roku będziemy próbować przygotowywać dzieciaki do egzaminu z New Snapshot - beznadzieja ;o( jak ja nie lubię głupich ludzi... (to a'propos osoby z którą pracuję!!!)... ech, życie ;o(

motylek8 
A Beginner

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw 01 Maj, 2008 8:55 am   

Ja się wahałam między challenges i Access, jednak jako że właśnie musiałyśmy sie z koleżanką już zdecydować , a Access 2 nie ma jeszcze nr dopuszczenia, no to zostało nam Challenges. Ale mam nadzieję, że będzie nam się dobrze z niego uczyło :]

english 
A Beginner

Wysłany: Nie 04 Maj, 2008 7:28 am   

No tak bywa ani_ka25 :-) Ale nie ma się co przejmować a Snapshoty nie są aż tak złe. Z każdej książki da się poprowadzić ciekawą lekcję. To kwestia wysiłku i chęci ze strony nauczyciela. Dasz radę! :-) POZDRAWIAM
M.K

marya.native 
A Freshman

Wysłany: Wto 20 Maj, 2008 10:37 pm   

W bieżącym roku szkolnym pracowaliśmy na Challenges 2. Już wiem, że nie zdążę zrealizować tego podręcznika - zbyt ambitne tempo pracy założyli autorzy. (Wlasciwie zaczynam żałować, że wycofaliśmy się z Oxfordzkiego Adventures).Wiem, że wydawnictwo Longman rekomenduje już nowsze wydanie Challenges tzw. egzaminacyjne. Czy ktoś sie orientuje jakie będą zmiany?

adam79
A Freshman

Wysłany: Sro 11 Cze, 2008 3:53 pm   

Ja chciałbym tylko wiedzieć czy książka Challenges Total Teacher's Pack Zawiera te gotowe testy. też zastanawiam się nad jej wprowadzeniem.... bo o wiele przyjemniej się kseruje gotowe testy niż pisze własne w oparciu o materiał ^^,

Dziękuje z góry za odpowiedź

Odpowiedz do tematu