ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy można odliczyć wydatki poniesione na szkołę??
Autor Wiadomość
tomek860
A Freshman

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 10:45 am   Czy można odliczyć wydatki poniesione na szkołę??

Witam,
Chciałem się zapytać jak to jest z tym odliczaniem od podatku 19% od kwoty wydanej na szkołę.
Chodzę do Łodzi do WSHE, studia magisterskie, zaoczne i i jedna z koleżanek (nie pracująca w szkole) powiedziała, że jej za szkołę 50% płaci pracodawca, a nauczyciele mogą odliczyć od podatku te 19%???Słyszałem też, że w niektórych placówkach szkolnych, szkoła dopłaca jakiś tam procent nauczycielowi, który dalej się kształci??

szymka 
A Beginner

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 11:24 am   

Ja napisałam podanie do dyrekcji o dofinansowanie studiów w ramach dokształcania się. Dostałam ok 1/3 zwrotu kosztów rocznego czesnego. Ale to wszystko zależy od tego, jakimi pieniędzmi dysponuje placówka. Ja miałam szczęście, ponieważ w tym roku chyba tylko 3 osoby ubiegały się o takie dofinansowanie, więc ta pula byłą całkiem całkiem... popytaj dyrekcję, bo naprawdę warto ;) Powodzenia

Pozdrawiam

Kasia

tomek860
A Freshman

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 12:03 pm   

Nie wiem czy jest sens składać podanie o zwrot kosztów. Jestem na ostatnim roku i jeżeli uda mi się znaleźć inna prace to zostanę tylko do końca czerwca w szkole. Wolałbym odliczyć od podatku.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 8:35 pm   

Odliczenia od podatku już nie ma, a dofinansowanie z organu prowadzącego / szkoły wiąże się zwykle z podpisaniem lojalki na trzy lata. :-(

tomek860
A Freshman

Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 8:49 pm   

To chyba raczej zrezygnuję. Dzięki za pomoc, pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku:)

Coach25 
A Freshman

Wysłany: Sro 02 Sty, 2008 8:34 pm   

Witam,
nikt nie może odliczać sobie szkoły od podatku. Ta ulga została zniesiona kilka lat temu. Możliwe jest pokrycie częściowe (do 50%) przez Twoją szkołę, ale o wszystkim decyduje dyrekcja szkoły. Warto jest napisać podanie o zwrot kosztów czesnego w szkole, ja z tego skorzystałem no i dostałem częściowy zwrot :P

Odpowiedz do tematu