Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 10:45 am Czy można odliczyć wydatki poniesione na szkołę??
Witam,
Chciałem się zapytać jak to jest z tym odliczaniem od podatku 19% od kwoty wydanej na szkołę.
Chodzę do Łodzi do WSHE, studia magisterskie, zaoczne i i jedna z koleżanek (nie pracująca w szkole) powiedziała, że jej za szkołę 50% płaci pracodawca, a nauczyciele mogą odliczyć od podatku te 19%???Słyszałem też, że w niektórych placówkach szkolnych, szkoła dopłaca jakiś tam procent nauczycielowi, który dalej się kształci??
Ja napisałam podanie do dyrekcji o dofinansowanie studiów w ramach dokształcania się. Dostałam ok 1/3 zwrotu kosztów rocznego czesnego. Ale to wszystko zależy od tego, jakimi pieniędzmi dysponuje placówka. Ja miałam szczęście, ponieważ w tym roku chyba tylko 3 osoby ubiegały się o takie dofinansowanie, więc ta pula byłą całkiem całkiem... popytaj dyrekcję, bo naprawdę warto Powodzenia
Nie wiem czy jest sens składać podanie o zwrot kosztów. Jestem na ostatnim roku i jeżeli uda mi się znaleźć inna prace to zostanę tylko do końca czerwca w szkole. Wolałbym odliczyć od podatku.
Witam,
nikt nie może odliczać sobie szkoły od podatku. Ta ulga została zniesiona kilka lat temu. Możliwe jest pokrycie częściowe (do 50%) przez Twoją szkołę, ale o wszystkim decyduje dyrekcja szkoły. Warto jest napisać podanie o zwrot kosztów czesnego w szkole, ja z tego skorzystałem no i dostałem częściowy zwrot
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum