Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 5:43 pm filmy fabularne do nauki angielskiego
witam serdecznie,
jakie filmy fabularne polecacie z przystepna wymowa? chce puscic film swoim studentom roku 'zerowego' (czyli jeszcze gorzej niz rok pierwszy) dlatego potrzebuje filmu z latwa wymowa, a nic nie przychodzi mi do glowy...
help.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008 6:16 pm
Wszystko z lat pięćdziesiątych. Wbrew pozorom bylo wtedy mnóstwo filmów ciekawych i po dziś dzień potrafiących zainteresować studentów. A w latach pięćdziesiątych wszyscy na filmach mówili po angielsku niczym królowa, nawet jeśli byli przestępcami nowojorskiego podziemia.
Myślę, że skoro przeciętni uczniowie technikum są w stanie rozumieć te filmy, to tym bardziej studenci roku zerowego. Można im ewentualnie włączyć napisy po angielsku, ja na zakończenie kursu oglądam w najbliższy wtorek ze studentkami "A Streetcar Named Desire" z 1951 roku z Vivien Leigh, Marlonem Brando i Kim Hunter. Bardzo lubię ten film, oglądałem go kiedyś z uczniami w technikum na kółku filmowym, rozumieli. Pisałem o nim wtedy w blogu.
Dziekie wielkie. Pojechalam jednak do Beverly Hills Video, a tam tego filmu nie bylo (can you imagine?!) , dlatego zdecydowalam sie na My Big Fat Greek Wedding. Tez calkiem coprehensible, niestety bez mozliwosci angielskich napisow, dlatego beda musieli tylko i wylacznie sluchac. Pozdrawiam
Nie chce zakładać nowego tematu o filmach dlatego pisze tutaj. Jakie filmy typowo brytyjskie polecacie? Tematyka może być różna. Naooglądałam się już dużo i nic nowego nie przychodzi mi do głowy.
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 65 razy Posty: 861 Skąd: the boonies
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008 4:58 pm
Off-the-cuff, Lock Stock and Two Smoking Barrels, Green Street Hooligans, Football Factory, RocknRolla, Dear Frankie, In Bruges, Cassandra's Dream, Trainspotting, Hot Fuzz, Death At A Funeral, Harry Potter series of course, Keeping Mum [...] I'm sure there's a lot more, but I can't remember any more titles now.
_________________ Every man dies, but not every man really lives.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum