ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak efektywnie nauczyć? prosze o rady
Autor Wiadomość
Evee
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Gru, 2006 11:22 am   Jak efektywnie nauczyć? prosze o rady

Mam pewien problem, od tygonia daje korepetycje parze, ona 22 lata, on 24, 6 godzin w tygodniu. Ona zaczyna totalnie od podstaw, nigdy nie uczyla sie angielskiego, on uczyl sie 2 lata. W czerwcu wybieraja sie do Londynu na 2 lata. I tu pojawia sie problem. Jak mam ich nauczyc jezyka na poziomie komunikcyjnym w pół roku? Wiem, że musze klasc nacisk glownie na komuniikacje i slownictwo, jednak na tak podstawowym poziomie to jest bardzo trudne. Ucze ich z podrecznika New Headway oczywiscie Elementary, z 1 ksiązki Callana i na kazde zajecia przygotowuje tez swoje handouty. Jednak widze, że bardzo wolno robia postepy i sa jakby zniecheceni, moze to spowodowane jest tym ze zajecia mamy po 2 h od 19 do 21, jest to bardzo pozna pora na nauke, ale inaczej im nie pasuje, bo pracuja.
Jakie techniki mam wykorzystac? Jak najefektywniej nauczyc? Prosze nie piszcie, ze jak nie wiem to nie powinnam sie za to brac, bo to jest dosc wyjatkowa sytuacja. Jestem na 2 roku filologii. Bardzo prosze o jakas pomoc, rady,sugestie. Pozdrawiam.

lucertola 
Moderator

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sro 31 Sty, 2007 12:41 pm   

hey Evee - how's it going with your couple?

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sro 07 Lut, 2007 5:57 pm   

Polecam vocabulary z seriii dziennika, proste i bardzo przydatne, niech sie para zopatrzy a ty ich przepytaj od czasu do czasu. Poza tym nie wiem czy w tej sytuacji wbieranie podrecznika to dobra rzecz Mam za soba przygotowanie ludzi totalnie poczatkujacych, ktorzy po 6 miesiacach wyjechali do Irlandii i na chwile obecna po kolejnym pol roku dobrze sie dogaduja. Moim zdaniem skromnym, jezeli chodzi o gramatyke, to tylko czas terazniejsze, jeden przyszly i troche o przyszlosci.
Najwazniejsze jest nabycie odpowiedniego zasobu slownictwa i to juz powinna byc przede wszystkim wola uczacych sie. Ich wklad plus twoja praca da jakis efekt.
Poza tym trzeba cwiczyc dialogi typowe dla okreslonych sytuacji i uczyc sie np :przyimkow miejsca, ruchu, kierunku, zeby umieli poruszac sie po miescie, wynajac mieszkanie czy zrobic zakupy. Gramatyka tez jest wazna, bo trudno sie porozumiewac bez podstawowej wiedzy, ale przyjdzie z czasem. na poczatek slowka, slowka, slowka :)

Jak chcesz pogadac to zlapiesz mnie na gg

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw 08 Lut, 2007 9:18 am   

Nadine, what are prepositions of place, move etc? ;)

Odpowiedz do tematu