ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak nauczyć do nowej matury
Autor Wiadomość
ladysherlockian 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 02 Paź, 2006 6:47 pm   Jak nauczyć do nowej matury

Przepraszam, jesli umieściłam ten post w niewłaściwymi miejscu, proszę o wybaczenie.
Jestem jeszcze na studiach, ale mam przygotować koleżankę do nowje matury i z tym jest trochę problemów, bo sama zdawałam starą maturę i niezbyt wiele wiem o tym nowym egzaminie. Bardzo proszę o informacje, jakie są wymagania na ten nowej maturze, jakieś linki, gdzie moglabym się dowiedzieć więcej o tym egzaminie, z punktu widzenia nauczyciela. Byłabym też wdzięczna za wskazówki, jak uczyć, dziewczyna, którą uczę niezbyt chce się uczyć, myśli, że lekcje u mnie wszytko załatwią i niechętnie uczy się dodatkowo w domu, jak zmotywować taką osobę? ponadto moja uczennica robi dużo podstawowych błędów, źle pisze, nie wiem, czy jestem w stanie ją nauczyć, nadrobić wszytkie braki, jak się do tego zabrać? Jak uczyć, szczególnie chodzi mi o część ustną, ale dziękuję za każdą poradę. Dopiero studiuję i jeszcze nie wiem, jak należy uczyć.
Z góry dziękuję za pomoc.

foofoo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Paź, 2006 9:44 pm   

Warto zacząć od zapoznania się z Informatorem maturalnym na stronce:
www.cke.edu.pl/podstrony/...r/angielski.pdf

Jeżeli dziewczyna zdaje maturę za 7 miesięcy, radzę postawić sprawę jasno - jest mało czasu a materiału mnóstwo, nawet jeśli zdecydowała się tylko na poziom podstawowy, a jest słaba. Ma pracować w domu i koniec. Jeżeli tego nie będzie robić, nie możesz brać odpowiedzialności za jej maturę. Jedna godzina nauki nic tu nie pomoże.

Z drugiej strony, jeżeli chodzi tu tylko o zdanie matury, a nie jakiś wysoki wynik, można takiego człowieka nauczyć tych najprostszych rzeczy. Na maturze ustnej jednym z zadań jest opis obrazka. Jeżeli uczeń powie, kto jest na obrazku, gdzie jest i co robi, już dostaje 2 punkty, a więc ma 10%. Niech jeszcze wyduka odpowiedzi na dwa proste pytania i 30%, czyli warunek zdania ustnej, w kieszeni.

Na rynku jest mnóstwo tzw. repetytoriów maturalnych i testów- możesz wszystkie tytuły znaleźć tu na forum:
http://www.anglista.org/f...atury-vt711.htm

Ja korzystam z książek wydawnictwa Express Publishing, ale inne na pewno też są przydatne.

Mogłabyś sprawdzić dziewczynę na gotowym arkuszu maturalnym z zeszłego roku - może marnie pisze ale przynajmniej czyta ze zrozumieniem.

http://www.cke.edu.pl/ind...id=91&Itemid=93

No i poszperaj koniecznie w forumowym dziale MATURA!

Trzymam kciuki :)

ladysherlockian 
A Freshman

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 08 Gru, 2006 1:50 pm   

Dziękuję za pomoc, moja uczennica zdała próbną maturę na 64%, co robić, aby miała lepszy wynik na prawdziwej maturze? Dziewczyna chce zdawać na studia związane z turystyką, to dobra znajomość języka jest jej potrzebna. Ponadto poszukuję adresów internetowych o tym, jak pisać różne formy wypracowań, listy, zaproszenia etc. które są obowiązkowe na maturze. Nie mam skąd pożyczyć takiej książki, w ktorej wszytko by to było, a w jej książce nie ma żadnych takich zasad. w domu mam tylko takie guideliness do CAE i to po angielsku, a dla niej poszukuję wyjasnień jak pisać daną formę wypracowania po polsku. Z góry dziękuję.

Odpowiedz do tematu