ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
język obcy zawodowy
Autor Wiadomość
besz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2004 5:18 pm   język obcy zawodowy

... czyli po prostu Business English :D . Czy ktoś z was uczy może? Gdzie w sieci znaleźć programy nauczania tego przedmiotu w szkole ponadgimnazjalnej (technikum)? Gdyby ktoś wiedział, bedę zobowiązana.

Pozdrawiam,

besz

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2004 7:10 pm   

I don't know about Internet sources but all the major publishing houses have a wide selection of Business English courses. For instance: Longman offers Power Base, Global links, Work in Progress, Markety Leader (I like this one) and other. Cambridge has Business Goals and Macmillan--In Company and Business Grammar Builder.

Go to their websites for more info and sample pages.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Gru, 2005 11:23 pm   

I suggest "EuroPlus + Business English Millennium".

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005 11:44 pm   

Obawiam się, że język obcy zawodowy to nie jest to samo, co Business English. Chyba że uczysz w liceum ekonomicznym, to wtedy faktycznie. Ja mam język obcy w agrobiznesie w technikum agrobiznesu.

rudzia 
An Enthusiast

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Czw 29 Gru, 2005 11:49 pm   

Nie wiem czy mogę zabrać tu głos, bo nie jestem nauczycielem, ale mam dyplom LCCI z Business English, więc "coś tam" wiem w tym temacie. Po krótce jest to język, który obejmuje wszelkie pojęcia ekonomiczne, marketingowe, itp, dodatkowo zalicza się tam takie tematy jak rozmawiać przez telefon, prowadzić spotkania, prezentacje, pisać raporty, ulotki, memo oraz listy typu: reklamacje, oferty, zapytania. Mi też nie za bardzo pasuje to do pojęcia język obcy zawodowy.

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Czw 29 Gru, 2005 11:52 pm   

Zasugerowałem się tym:
Gość napisał/a:
czyli po prostu Business English

A co do liceum ekonomicznego to uczyłem się tam przez 5 lat i miałem właśnie j. ang. zawodowy :D

[ Dodano: 29-12-2005, 23:54 ]
rudzia, domniemam, zę autorowi postu chodziło właśnie o Business English :]

bejotka
Moderator

Wysłany: Sro 04 Sty, 2006 6:31 pm   Język obcy zawodowy

Wydaje mi się, że nie wolno identyfikować pojęć Business Language z językiem zawodowym. Kilkanaście lat temu była w Warszawie szkoła o nazwie First Business College. Wydawała nawet podręczniki do nauki angielskiego dla swoich uczniów. Podejrzewam, że większość posiadaczy CPE na A miałaby trudności z zaliczeniem (bez uczestnictwa) egzaminu z angielskiego w tej szkole na C. Trzeba tam było umieć rozróżniać i nazywać łyzeczki do kisielu i budyniu oraz całą masę pojęć znanych tylko kelnerom albo tylko trenerom basebolla.

Język zawodowy obejmuje oprócz pojęć związanych z handem i biznesem również tysiące pojęć z przemysłu obuwniczego, rolnictwa i wielu wielu innych.

Na jednym z forów była dyskusja na temat angielskiej nazwy flizeliny. Mnie to słowo kojarzyło się z fitolizyną. A przecież to wyrażne pomieszanie pojęć z przemysłu lekkiego i farmaceutycznego.
Ostatnio zmieniony przez bejotka Sob 18 Lut, 2006 4:24 am, w całości zmieniany 1 raz  

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Sro 04 Sty, 2006 7:53 pm   

bejotka napisał/a:
basebolla

baseballa ;)

Asia
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006 9:30 pm   

język obcy zawodowy to zdecydowanie nie to samo co business english. ja tez jestem po LCCi a do tego ucze w szkole sredniej m.in w technikum hotelarstwa, technikum kelner i technikum orgaznizacji usług gastronomicznych i wiem ze to zupełnie inne rzeczy, ale przy okazji mam pytanie czy ktos ma pomysl na języko obcy zwodowy reazlizowany w pierwszej klasie. zwykle mialam te zajecia w klasach trzecich i wtedy korzystalam z "Highy recommended" ale w technikum orgznizacji usług gastronomicznych jezyk zawodowy jest w klasie pierwszej a HR jest niestety na poziomie conajmniej pre-intermediate, a klasa jest false beginner.....

Kasiunia80
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Wrz, 2006 9:58 pm   

Proponuję spróbowac 'In company' wydawnictwa Macmillan. Również Oxford ma zeszyty z wiczeniami, np do biznesu, komunikacji, podróżowania. zawsze można z nich coś powybierac na tak niskim poziomie. In company też jest 'elementary/

Agnieszka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006 12:19 pm   

no właśnie, czy ktoś zna numer programu do nauki j.angielskiego zawodowego w technikum?

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006 9:59 pm   

Ja wpisuję od lat numer kierunku kształcenia, ponieważ faktycznego programu nie ma.

Odpowiedz do tematu