Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 6:26 pm Klasa językowa :-)
Od przyszłego roku będę uczył klasę 1 liceum o profilu językowym. Klasa ma mieć szeroko rozszerzony program, (7 h. ang tygodniowo) a moim zadaniem jest trzymanie wysokiego poziomu wśród młodzieży. I tu moja prośba. Do końca tego tygodnia muszę wybrać podręcznik na poziomie Intermediate dla tejże klasy. Co polecacie?
Wiem, że to banalne, ale wybór jest naprawdę trudny, a chcę by uczniowie byli zadowoleni. Ja również, oczywiście. Tak więc proszę Was o pomoc w doborze podręcznika:-)
_________________ : : : : : : I love teaching!!!:-) : : : : : :
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 6:33 pm
Ja polecam New English File, w Teacher's Booku będziesz miał mnóstwo dodatkowych materiałów do urozmaicenia lekcji utrwalających, a uczniowie wraz z ćwiczeniami dostaną płyty z programem komputerowym i nagraniami listeningów.
Ukazała się wreszcie nowa wersja poziomu Upper-Intermediate, więc masz co potem kontynuować, a jeśli oba poziomy zrobisz przed maturą, będzie dużo czasu na pracę z repetytoriami i arkuszami egzaminacyjnymi.
Ewentualnie podobne bogactwo gadżetów ma Total English, a i poziomów tam jest więcej.
Przenieśliśmy w tym roku dorosło-prawie-dorosłe poziomy na Total English i wszyscy zachłysnęli sie szeroką gamą materiałów (DVD, CD-ROMy, rozbudowana baza online - resources, webquesty). Zachwyt trwa nadal i chętnie będę uczyć z nich w przyszłym roku, choć muszę przyznać, że dla grup młodzieżowych dobór tematów bywa niekiedy średnioinspirujący. Trzeba po prostu od czasu do czasu trochę bardziej się pogimnastykować, ale to przecież sprzyja intelektualnej higienie nauczyciela
Marcin, od początku skłaniałem się ku New English File i klamka zapadła. Będziemy korzystać właśnie z tego podręcznika. Bardzo się cieszę, że mogłem na Was liczyć. A co do poziomu Upper- int. fajnie, że ukazał się wreszcie. Znam New English File, bo uczę w technikum właśnie z tego pod., ale zastanawiałem się czy ten czy inny, z powodu dużej liczby godzin tygodniowo. ale jest dużo mat. dodatkowych, ew. jakieś lekturki, 3 klasa to typowa praca z repetytorium i rozw. testów, więc wszystko mam nadzieję się ułoży. Jeszcze raz wielkie dzięki Marcin i tobie Lucertola także :-) Pozdrawiam.
M.K.
[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 9:18 pm ]
Nasze szkolnictwo jeszcze długo będzie dziwne i pełne niedomówień. Zgłosiłem dyrektorowi New English File Intermediate jako książkę dla klasy językowej, a na spisie podręczników zamiast tego, który ja wybrałem, widnieje perełka wśród podręczników dla licealistów, a mianowicie, New Opportunities Intermediate. I nie byłbym zły tak bardzo, gdyby nie fakt, iż jest to książka chaotyczna, bez sensownych wyjaśnień struktur gramatycznych i bez, choćby, odrobiny zaawansowanego słownictwa. Jak mam przygotować młodzież do poziomu rozszerzonego, jeśli ta książka nawet na podstawowy się nie nadaje. Co teraz zrobić? Nie wiem czy było to specjalne czy może przypadkowe, ale ja tego tak nie zostawię. Uczę tak krótko a same kłopoty. Kurczę, czy wasze szkoły są też tak nienormalne, czy może tylko ja odczuwam taki niedosyt? Nie chodzi już tylko o podręcznik, ale też o olewający stosunek do pracownika;/ Kurczę, ale jestem zły. Musiałem się wyżalić. Pozdrawiam.
M.K
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum