ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Konferencje metodyczne
Autor Wiadomość
konsultant
[Usunięty]

Wysłany: Pią 24 Mar, 2006 6:07 pm   Konferencje metodyczne

czy czesto chodzicie na konferecje metodyczne? jakie wydawnictwo najelepiej wedlug was je organizuje?

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sob 25 Mar, 2006 9:50 am   

Przynaje sie, ze tez nie chodze. Kiedy pomysle sobie ze mam sie zwalniac...ALe ciagle dostaje oferty. Kojarzy mi sie to rowniez z rozdawnictwem gratisow, ale niektore z nich brzmia ciekawie, np gdy przyjezdzaja zagraniczni autorzy podrecznikow. Zdaje misei ze z McMillan widzialam taka oferte.

leila
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Mar, 2006 7:27 pm   

ha ja chodzę teraz wybieram się na Longmana i Oxfordu..powiem tak-jestem książek fanką Express Publishing ale jak porównałam ich prezentacje na konf.metod z tymi z Oxfordu na przykład, to tak sobie wypadają :kwasny: Oxfordzkie nie skupiaja się tylko na promocjii jakiegoś nowego podr.ale na typowych zagadnieniach metodycznych (np. jak wykorzystać piosenki dla young learners) i dostałam nawet handout ze streszczeniem wykładu, tips itp. poza tym mają lepsze gratisy (nie tylko ksiązki ale i płyty czy jakieś plakaty, czy torby;) dodatkowa sprawa jeśli chodzi o Krk np. to to że Longman i OUP mają te konferencje zazwyczaj na Rynku a Express nie co utrudnia mi znacznie dotarcie :kwasny: nie byłam nigdy na McMillanie więc o nich się nie wypowiem :]

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Wto 28 Mar, 2006 8:32 pm   

Z tą lokalizacją to jest problem nie do rozwiązania. Jednym Rynek odpowiada, dla innych to miejsce zupełnie bez sensu. Niestety Kraków ma to do siebie, że jakiego miejsca by nie wybrać, jest to komunikacyjnie uciążliwe dla większości ludzi z innych dzielnic miasta. Dla mnie z przedmieść Nowej Huty dotarcie na Rynek Główny jest tak czasochłonne, że mija się z celem.
Hotel Forum z kolei to perspektywa korków przy okazji powrotu do domu i też zniechęca mnie to w dostatecznym stopniu.
:-(

Mariusz K. 
Administrator

Wysłany: Sro 29 Mar, 2006 6:52 pm   Warsztaty: I would opt for Oxford's workshops

Staram się chodzić na konferencje metodyczne. Niestety tu muszę zgodzić się z Iloną że niekiedy są one organizowane w godzinach wczesno popołudniowych co jest chyba jakimś nieporozumieniem. ;) Do tej pory uczestniczylem w konferencjach wydawnictw Oxford i Longman i jestem bardziej zadowolony z tych pierwszych. Po pierwsze, można się na nich coś ciekawego dowiedzieć-handouts (ostatnio dostalem materialy nt. dysleksji rozwojowej i przykladowymi role plays, temat 2 warsztatów: "Łers, Łordz, Wrods,Words. Teaching Vocabulary to mixed ability classes" oraz "Let's act it out! How to use drama with children".). Po drugie, oferują gratisy: dostalem podręczniki: "New English Zone 1" z plytką, "Stardust 1+próbla cwiczeń z plytką)+kupony na darmowe dodatki. To wszystko w eleganckich torbach.Po trzecie, na czas wystawiają zaświadczenia (dostalem je wraz z prezentami) o wzięciu w nich udzialu, co jest szczególnie istotne dla mnie-stażysty. O ile pamięć mnie nie myli do dziś nie otrzymalem obiecanych zaświadczeń z Longmana ;)

"I'd always be beside You, to watch the day and night"
http://nasza-klasa.pl/profile/1935760
http://winogronko.fotosik.pl

iwonabp
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Mar, 2006 10:19 pm   

A ja kiedyś lubiłam chodzić, teraz już mniej.
Kolejne tematy pt 'jak zdać nową (już nie taką nową) maturę' działają mi na nerwy, bo z reguły nic nowego nie wnoszą. Jakoś dla szkół ponadgimnazjalnych cieżko im coś innego wymyśleć. Czasami można dostać ciekawe książki, choć w 90% lądują one na uginającej sie już półce. Okazja do spotkania znajomych ze studiów, których widzi się raz w roku, na takiej właśnie konferencji - to lubię najbardziej :) Jak 'pięłam się po szczebelkach kariery nauczycielskiej' to przydawały się papierki, czyli potwierdzenie uczestnictwa. Dodam, ze pilnie słucham co przedstawiciele mają do powiedzenia, zabieram głos, jesli proszą o opinię czy wypowiedzenie sie, ale często wychodza trochę rozczarowana, bo nie było nc a nic ciekawego / nowego itp.

to by było na tyle :)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 8:21 am   

Z tych wypowiedzi i z moich obserwacji prywatnych wynika jednoznacznie, że właściwie konferencje metodyczne dobre są na etapie stażysty i kontraktowego, potem powoli przestaje być na nie czas. Teraz, gdy liceum zostało skrócone do praktycznie 2,5 roku, uważam za całkowitą pomyłkę wyjazd nauczyciela na jakieś tego rodzaju spotkanie kosztem lekcji.

leila
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Maj, 2006 5:10 pm   

mam pytanie- jutro tj. 9.05 ma być podobno konferencja OUP (oxford) czy ktoś z Krakowa ma jakieś info na ten temat???co gdzie kiedy...plisss

Odpowiedz do tematu