to pytanie szczegolnie do bardziej doswiadczonych JAk piszecie konspekty? Z jakich czesci powinien sie taki wzorcowy konspekt skladac? I jesli wymieniacie techiniki (czy metody?) to przykladowo jakie? Moze ktos nam wklei swoj wzorcowy konspekt?
Zapraszam do dyskusji. JA pisze moje ale chcialabym sobie to troche ulatwic korzystajac z rad bardziej doswiadczonych
[ Dodano: Wto 28 Wrz, 2004 ]
No dobrze to napiszcie choc prosze z jakich czesci powinien sie taki dobry konspekt skladac. Po pierwsze mam watpliwosci co do metod/technik wydaje mi sie ze praca w grupach itp. to powinna byc zapisana jako technika pracy. A moj opiekun stazu zwrocil mi uwage ze powinnam to nazwac metodami, a znow metody to przeciez np. metoda naturalna, gramatyczno-tłumaczeniowa itp. i wiadomo, ze obecenie nauczajac jezyka trudno wskazac jedna metode na ktorej ta praca sie opiera. Powiedzcie mi jak wy nazywacie poszczegolne czesci, i jesli mozna z przykladami. PROSZE
[ Dodano: Pon 04 Paź, 2004 ]
Ok the more I wrote the more I get accustomed to it, and now It doesn't seem so bad. I feel really sorry that noone answered my post. C'mon Teachers share your clues please. The main problem for me is that I have to write in Polish and a teacher who checks it teaches history...And I'm the only English teacher at my school so I really don't have anyone to ask :(
aD Gość
Wysłany: Wto 05 Paź, 2004 7:45 pm easy, easy
hehe skoro sprawdza to historyk to czym się przejmujesz, nawet jak to przeczyta to niewiele zrozumie :lol: ;) w sumie każdy ma swoje widzimisię, co do prawidłowego kospektu to postaram się pogrzebać w papirach odnośnie aktualnych wymagań co do jego wyglądu i jak dam radę to coś dopiszę w weekend. co do słowa 'metoda' - to wydaje mi się, że to Ty masz rację, to co chce tam widzieć Twój opiekun to formy socjalne - praca samodzielna / w parach / grupowa
btw. nie sądzę, żeby ktokolwiek zadał sobie trud czytania konspektow (ambitny opiekun stażu przeczyta kilka, wytknie ew. błędy i tyle - tak to wyglądało u mnie, resztę pisałem sobie w ten sam sposób)
oczywiście nie chodzi mi o nieprzygotowywanie się do lekcji, ale pisanie 'oficjalnego' konspektu przynajmniej w moim przypadku znacznie odbiegało od tego, co miałem w swoich prywatnych notatkach, przypuszczam, że nie tylko ja...
pzdr. :D
dzieki przede wszystkim ze odpisalas a po drugie ze poszukasz. Wiem ze w zasadzie to chodzi o to zeby wyprodukowac ten konspekt i jak zrobie to tak jak chce moj opiekun to bede maial spokoj ale ja bym chciala to zrobic tez dobrze ... takie zboczenie
Zatem, powiedzcie mi, czy pisaliście konspekty na pierwszej praktyce ?
Jak wiadomo pierwsze praktyki są bierne, wiec nie przygotowujemy swoich własnych pomysłów na prowadzenie lekcji.
Jesli się myle, prosze o poprawkę:)
Jak mam pisać konspekt z biernego udziału w zajęciach ?
Mnie tam pisania konspektów uczyli na studiach. Co oczywiście nic mi nie dało, bo jak przyszłam do pracy to kazali pisać konspekty zupełnie inaczej. No i przede wszystkim po polsku. Opiekun stażu powinien wiedzieć jak to ma wyglądać i jego radziłabym słuchać.
Powodzenia :-)
Odświeżę temat konspektów ze względu na dużą liczbę wyświetleń??. We wrześniu nie było mnie tutaj, bo chętnie podałabym części składowe konspektu, chociaż w każdej szkole wymagają co innego, to taki konspekt winien zawierać: Datę, nazwę przedmiotu, temat lekcji, treści zawarte w podstawie programowej, które sa omawiane w danej lekcjii, cele, w języku angielskim winny znaleźć się tu cele czterch kategorii: słuchania, mówienia, czytania i pisania. Nie powinno tu zabraknąć innych umiejętności jak: współpraca, zwroty grzecznościowe itp.. Metody, a tu nie jedna, bo nie ma uniwewrsalnej metody, którą prowadziłoby się całą godzinę chcąc, by lakcja była urozmaicona. Pomoce, tu wypisuje się wszystko co wykorzystuje się w czasie lekcji. To była I częć konspektu. Druga to: Przebieg lekcji. Ta część w zależności od wymagań osoby, której ten konspekt jest potrzebny. Ale nawet gdyby dla samego siebie to poiwinno to być podzielone na, nazwijmy to umownie Fazy. A więc I Faza wstępna -Warm-up jeżeli lekcja potrzebuje przygotowania na przerwie, albo jest to sprawdzenie obecności, zadania domowego, zapis tematu i wyjaśnienie tematu. II Faza przygotowawcza - Lead-in: to taka rozgrzewka językowa, przypomnienie słówek, zwrotów na bazie których będzie się pracować w następnej fazie. III Faza - lekcja właściwa - Presentation and Practice - tu jest to, co winno zająć najwięcej czasu lekcyjnego ok. 30 min. i IV Faza końcowa - Sum-up: czyli podsumowanie pracy uczniów, podanie zadania domowego i wyjaśnienie go.
Ot i cały konspekt.
Osobiście uważam, że pisanie konspektów na każdą lekcję jest zbędne, nawet w momencie rozpoczynania pracy, ponieważ trudno jest przewidzieć predyspozycje uczniów w danym dniu. Celowe jest przy hospitacji, bo mogę zapisać to, o czym mogłabym zapomnieć podczas omawiania lekcji po hospitacji.
Czy pisać przedmiot - język angielski po polsku? Miejmy wyrozumiałość dla hospitujących i nie bądźmy zarozumiali, no chyba, że hospitującym jest anglista.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum