ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
konspekty
Autor Wiadomość
ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Pon 27 Wrz, 2004 6:32 pm   konspekty

to pytanie szczegolnie do bardziej doswiadczonych :) JAk piszecie konspekty? Z jakich czesci powinien sie taki wzorcowy konspekt skladac? I jesli wymieniacie techiniki (czy metody?) to przykladowo jakie? Moze ktos nam wklei swoj wzorcowy konspekt?
Zapraszam do dyskusji. JA pisze moje ale chcialabym sobie to troche ulatwic korzystajac z rad bardziej doswiadczonych :)

[ Dodano: Wto 28 Wrz, 2004 ]
No dobrze to napiszcie choc prosze z jakich czesci powinien sie taki dobry konspekt skladac. Po pierwsze mam watpliwosci co do metod/technik wydaje mi sie ze praca w grupach itp. to powinna byc zapisana jako technika pracy. A moj opiekun stazu zwrocil mi uwage ze powinnam to nazwac metodami, a znow metody to przeciez np. metoda naturalna, gramatyczno-tłumaczeniowa itp. i wiadomo, ze obecenie nauczajac jezyka trudno wskazac jedna metode na ktorej ta praca sie opiera. Powiedzcie mi jak wy nazywacie poszczegolne czesci, i jesli mozna z przykladami. PROSZE :)

[ Dodano: Pon 04 Paź, 2004 ]
Ok the more I wrote the more I get accustomed to it, and now It doesn't seem so bad. I feel really sorry that noone answered my post. C'mon Teachers share your clues please. The main problem for me is that I have to write in Polish and a teacher who checks it teaches history...And I'm the only English teacher at my school so I really don't have anyone to ask :( :(

aD
Gość
Wysłany: Wto 05 Paź, 2004 7:45 pm   easy, easy

hehe skoro sprawdza to historyk to czym się przejmujesz, nawet jak to przeczyta to niewiele zrozumie :lol: ;) w sumie każdy ma swoje widzimisię, co do prawidłowego kospektu to postaram się pogrzebać w papirach odnośnie aktualnych wymagań co do jego wyglądu i jak dam radę to coś dopiszę w weekend. co do słowa 'metoda' - to wydaje mi się, że to Ty masz rację, to co chce tam widzieć Twój opiekun to formy socjalne - praca samodzielna / w parach / grupowa
btw. nie sądzę, żeby ktokolwiek zadał sobie trud czytania konspektow (ambitny opiekun stażu przeczyta kilka, wytknie ew. błędy i tyle - tak to wyglądało u mnie, resztę pisałem sobie w ten sam sposób)

oczywiście nie chodzi mi o nieprzygotowywanie się do lekcji, ale pisanie 'oficjalnego' konspektu przynajmniej w moim przypadku znacznie odbiegało od tego, co miałem w swoich prywatnych notatkach, przypuszczam, że nie tylko ja...
pzdr. :D

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Wto 05 Paź, 2004 7:56 pm   

dzieki przede wszystkim ze odpisalas a po drugie ze poszukasz. Wiem ze w zasadzie to chodzi o to zeby wyprodukowac ten konspekt i jak zrobie to tak jak chce moj opiekun to bede maial spokoj ale ja bym chciala to zrobic tez dobrze ... takie zboczenie ;)

alishe
A Freshman

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007 9:40 pm   

witam :)

Dobrze, ze taki temat jest założony. Odświeżę go :)

Zatem, powiedzcie mi, czy pisaliście konspekty na pierwszej praktyce ?
Jak wiadomo pierwsze praktyki są bierne, wiec nie przygotowujemy swoich własnych pomysłów na prowadzenie lekcji.

Jesli się myle, prosze o poprawkę:)
Jak mam pisać konspekt z biernego udziału w zajęciach ? :zalamany:

karina 
A Beginner

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2007 10:35 am   

Mnie tam pisania konspektów uczyli na studiach. Co oczywiście nic mi nie dało, bo jak przyszłam do pracy to kazali pisać konspekty zupełnie inaczej. No i przede wszystkim po polsku. Opiekun stażu powinien wiedzieć jak to ma wyglądać i jego radziłabym słuchać.
Powodzenia :-)

alishe
A Freshman

Wysłany: Sob 08 Wrz, 2007 3:44 pm   

:) dzięki

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 02 Gru, 2007 6:19 pm   

Odświeżę temat konspektów ze względu na dużą liczbę wyświetleń??. We wrześniu nie było mnie tutaj, bo chętnie podałabym części składowe konspektu, chociaż w każdej szkole wymagają co innego, to taki konspekt winien zawierać: Datę, nazwę przedmiotu, temat lekcji, treści zawarte w podstawie programowej, które sa omawiane w danej lekcjii, cele, w języku angielskim winny znaleźć się tu cele czterch kategorii: słuchania, mówienia, czytania i pisania. Nie powinno tu zabraknąć innych umiejętności jak: współpraca, zwroty grzecznościowe itp.. Metody, a tu nie jedna, bo nie ma uniwewrsalnej metody, którą prowadziłoby się całą godzinę chcąc, by lakcja była urozmaicona. Pomoce, tu wypisuje się wszystko co wykorzystuje się w czasie lekcji. To była I częć konspektu. Druga to: Przebieg lekcji. Ta część w zależności od wymagań osoby, której ten konspekt jest potrzebny. Ale nawet gdyby dla samego siebie to poiwinno to być podzielone na, nazwijmy to umownie Fazy. A więc I Faza wstępna -Warm-up jeżeli lekcja potrzebuje przygotowania na przerwie, albo jest to sprawdzenie obecności, zadania domowego, zapis tematu i wyjaśnienie tematu. II Faza przygotowawcza - Lead-in: to taka rozgrzewka językowa, przypomnienie słówek, zwrotów na bazie których będzie się pracować w następnej fazie. III Faza - lekcja właściwa - Presentation and Practice - tu jest to, co winno zająć najwięcej czasu lekcyjnego ok. 30 min. i IV Faza końcowa - Sum-up: czyli podsumowanie pracy uczniów, podanie zadania domowego i wyjaśnienie go.
Ot i cały konspekt.
Osobiście uważam, że pisanie konspektów na każdą lekcję jest zbędne, nawet w momencie rozpoczynania pracy, ponieważ trudno jest przewidzieć predyspozycje uczniów w danym dniu. Celowe jest przy hospitacji, bo mogę zapisać to, o czym mogłabym zapomnieć podczas omawiania lekcji po hospitacji.
Czy pisać przedmiot - język angielski po polsku? Miejmy wyrozumiałość dla hospitujących i nie bądźmy zarozumiali, no chyba, że hospitującym jest anglista.

:)

Odpowiedz do tematu