ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Korepetycje itp.
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 16
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005 7:28 pm   Korepetycje

Ciekaw jestem, bo ostatnio rozmawiałem o tym z koleżanką, jak przedstawiają się w różnych miastach Polski ceny za korepetycje z angielskiego.
Oczywiście wszystko to zależy od tego, jakie to miasto/region, kto udziela korepetycji i kim jest potencjalny klient korepetytora, ale wydaje mi się, że rozpiętość jest od co najmniej 15 zł (student pierwszych lat filologii, Częstochowa) do 120 zł (profesor uniwersytetu) za godzinę zegarową.
Napiszcie, jakie stawki zaobserwowaliście u siebie w terenie, podając też kto jest korepetytorem i inne ewentualne szczegóły.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2005 2:43 am   

Ja jak dawałem kumpeli korki do matury to brałem 15 zł (zdała na 4 :) a zielona z "Angola" była niemalże kompletnie). Wydaje mi się, że jest stawka minimalna, zarówno w moim regionie jak i w całej Polsce. Później, dałem ogłoszenie w ang.pl, właściwie nie wierząc nawet, że ktoś się zgłosi. Podałem cenę 20 zł za godz. zegarową. Ku mojemu zdumieniu zgłosił się jeden chętny :) 37-letni facet, któremu udzielałem korków do czasu wyjazdu do Londynu. Polegało to jednak tylko na rozmawianiu. Miała być też gramatyka, ale nie starczyło czasu. Jako, że niedługo zaczynam studia w Elblągu, żeby sobie dorobić, znów zamieściłem ogłoszenie na ang.pl. Elbląg jest dużo większy od mojego rodzinnego miasta, ale mając na uwadze ten region, zaproponowałem cenę 20-25zł.

Jeśli chodzi o korki "bardziej profesjonalne". Mam tu na myśli magistrów anglistyki, to z tego, co ja wiem ceny są bardzo różne. Np. moja dziewczyna przed maturą płaciła 20 zł za godzine (ale ona chodziła z koleżanką, i to było, można powiedzieć, że po znajomości). Natomiast, moja koleżanka z klasy z liceum brała przed maturą korepetycje u anglisty z drugiego liceum (bo u mnie są dwa licea hehe :) ), i płaciła 60 zł za godzine.

Wszystko, co wiem na ten temat.

Proszę, przeczytaj zanim cokolwiek napiszesz na forum.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2005 6:55 am   

Srodkowo zachodnia Polska wygląda podobnie, studenci i młodzi nauczyciele biora 15-20 zł, podczas gdy mgr filologii 30-40 za osobę. Cena zajęć w grupach to 45-60 dla trzech osób.

Znam matematyka, którego stawka to 50 zł za spotkanie. Ma znakomita reputację i nie narzeka na brak chętnych.

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005 11:44 am   

u mnie tez tak podobnie, choc ostanio widzialam ogloszenia za 10 zl - jezyk neimiecki, ale osobiscie za 10 zl to bym nie poszla, normalne ceny to 20 - 30,wiecej chyba by nikt nei zaplacil, duzo u nas sie tez szkol teraz pootwieralo, wiec jest konkurencja

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 9:29 am   

Ja w zeszlym roku co prawda w domu korkow nie udzielalam, ale za 50 min nauki angielskiego w szkole w ktorej uczylam szef bral 10 zl od czlowieka, jezeli grupa byla 6 osobowa.

W rejonie Lodzi angielski nie jest dosc drogi, ceny sie ksztaltuja od 10 do 80-90 zl, z tym, ze ceny z wyzszej polki to rowniez zazwyczaj pracownicy naukowi, badz native speakers.
ja osobiscie z racji bycia studentka, w zaleznosci od poziomu zaawansowania biore od 10 do 30 zl :)

justyna17
[Usunięty]

Wysłany: Nie 27 Lis, 2005 8:25 pm   

W tym roku zaczełam chodzic na angielski to płace 15 zł za godzine. Natpmiast mam teez korki z maty , to płace 9 zł , nauczyciel jest naprawde dobry :)

barteks
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Sty, 2006 2:05 pm   

Tutaj możecie sprawdzić ceny z całej Polski:
http://www.ekorki.pl

paulinitka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 17 Lut, 2006 9:33 pm   KOREPETYCJE ANGIELSKI, NORWESKI - WROCLAW

Udzielam korepetycji z jezyka angielskiego i norweskiego

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sob 18 Lut, 2006 2:05 am   Korepetycje itp.

Proszę tu wpisywać wszelkie oferty korepetycji. :) Jeden wątek znacznie ułatwi ewentualne wyszukiwanie "korków".

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sob 18 Lut, 2006 11:40 am   

Kiedyś w forum były subfora do ogłoszeń na poszczególne województwa, ale to zlikwidowałem, bo takie ogłoszenia się szybko dezaktualizują. Ale moze to przywrócić?

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sob 18 Lut, 2006 2:00 pm   

O ile przybędzie.
I nawiasem mówiąc należałoby przenosić do tego wątku posty o korepetycjach opublikowane gdzie indziej. To taki apel do moderatorów. Jakby przykleić to o korepetycjach i napisać w pierwszej wiadomości wyraźnie, by nie pisać o korepetycjach gdzie indziej, to można by dawać warny za to, że ktoś to wrzucił gdzie indziej.

leila
[Usunięty]

Wysłany: Czw 09 Mar, 2006 7:14 pm   

a ja mam pytanie: jakie stawki macie jak dajecie korki 2-3 osobom które tak chciały???czy od każdej bierzecie tyle co normalnie za godzinę, czy moze bierzecie jedną stawkę bez wzgledu czy macie 1,2,3 osoby????nie wiem własnie jak to rozwiązać najlepiej:?

justyna17
[Usunięty]

Wysłany: Czw 09 Mar, 2006 9:24 pm   

mam kolezanke która chodzi na korki z niemca ( w 3 osoby) , to kazda osobno płaci to nie jest tak ze np.. korki kosztuja 15 zł i sie składaja tak zeby tylko tyle dac .kazda osobno płaci okreslona cene ztym ze troche taniej to wychodzi.:)

leila
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Mar, 2006 3:02 pm   

no wąłsnie to mi chodziło...dzięki :) czyli w sumie opłaca się mieć gruopkę ludzi bo weźmie się 5 zł mniej a dla nauczyciela to tak czy siak więcej wychodzi niż za 1 ucznia

iwonarr
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Maj, 2006 11:56 am   

U nas na podkarpaciu jest pewnie podobnie jak wszędzie, studenci biorą w granicach 15-25 zł a magistrzy (zależy też od ich skuteczności) w granicach 25-50 zł. Ja przed maturą sama chodziłam na korki do mgr to płaciłam 35 za godzinę. Cena to była dobra bo ta pani miała renomę jako korepetytorka. Zdałam maturę na 5 i dostałam się na anglistykę więc się opłacało. Potem już na studiach sama dawałam korepetycje. Miałam przypadek że uczyłam dwie osoby, brata i siostrę (I i II klasa gimnazjum), łatwe to nie było bo mieli nieco inny poziom. Płacili mi razem 30 za godzinę. Potem jeszcze uczyłam znajomą za 15 zł. Obecnie już nie udzielam korepetycji że względu na brak czasu, ale myśle że niedługo skądś ten czas "wydrę" i zacznę znowu udzielać.

Mariusz K. 
Administrator

Wysłany: Wto 02 Maj, 2006 1:11 pm   

iwonarr napisał/a:
Ja przed maturą sama chodziłam na korki do mgr to płaciłam 35 za godzinę. Cena to była dobra bo ta pani miała renomę jako korepetytorka. Zdałam maturę na 5 i dostałam się na anglistykę więc się opłacało.

Też tak myślę. ;) Tym bardziej że cena byla w zupełności do zaakceptowania.

Jeżeli chodzi o mnie to wyznaję zasadę "nie zdzieraj". Generalnie za lekcję biorę 20 zl od osoby+ewentualne koszty dojazdu, chodz jestem już niemal magistrem anglistyki. Uważam że najważniejsze jest doświadczenie i obowiązkowe podejście do lekcji. Niektórzy bowiem myślą że jak skserują kilka kartek z podręcznika mają receptę na udaną lekcję-sam się na tym złapałem i dlatego myślę że to pójście na łatwiznę i po prostu nie fair.
Niewykluczam że jak będę uczył (czyt. dawał wskazówki, prowadzil konwersację) kolejne pokolenie maturzystów, zwiększę stawkę za godzinę.

Dygresyjka: Ciekawi mnie dlaczego jeden mgr. bierze 20, 35, a trzeci nawet 40-45 zl za godzinę? Czy znaczy to że bardziej docenia swoje możliwości jako teacher? Możliwe. W takim razie muszę to głęboko przemyśleć bo może większa cena oznacza nie tylko większy prestiż wśród osób zainteresowanych pomocą ale również nam samym dodaje większej wiary we wlasne sily.

"I'd always be beside You, to watch the day and night"
http://nasza-klasa.pl/profile/1935760
http://winogronko.fotosik.pl

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sro 03 Maj, 2006 4:29 pm   

Mam pytanie z innej beczki. Czy zdarzyło Wam się kiedyś mieć ucznia, któremu poświęcacie dobry kawałek lekcji na wytłumaczenie prostej zasady używania pojedyńczej lub mnogiej formy czasownika posiłkowego w czasach Perfect (chodzi również o inne zasady tego typu, m.in. czasy Simple) a na następny dzień dana osoba przychodzi i produkuje coś w stylu Five letters of application has been sent so far.? Przyznam się szczerze, że nie wiem już jak z tym walczyć. Może znacie jakieś metody? Pls, help. :)

lucertola 
Moderator

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Pią 05 Maj, 2006 5:27 pm   

majlo napisał/a:
Może znacie jakieś metody?

A similar problem with a low-int group of teens, the 'She have two cats...' syndrome - used to drive me completely nuts! I cut out a big fat red letter S, glued it onto a piece of card and fixed it onto a long bamboo stick. Whenever I heard a 'She have.. She do.. etc', I'd flip out the red S, more or less discreetly. It worked alright!

Those guys thought it was funny and cool, and soon enough produced similar signs to correct each other. However, should you fancy using this strategy, I strongly suggest you choose your students/groups very carefully. It's so easy to patronize people.
So whaddya think?

lucertola

ps. I don't think a bamboo is a vital part of the arrangement here :D any stick should do.

majlo 
Administrator
Stop the home war!!!

Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 6:33 pm   

lucertola, I do believe it's a good idea but there is one snag. It's not a teenager who makes these mistakes but a 28-year old woman. I don't know if in this case a bamboo stick would work out. However, your idea made me think and I feel that every method is good as long as it's unconventional, amusing etc. I'll have to devise sth new. :)

BTW, thanks 4 your reply :)

lucertola 
Moderator

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sro 10 Maj, 2006 9:40 pm   

majlo, I can't see why age should matter here. Done some really goofy things with adult groups and I figure as long as it's nothing offensive and you yourself are very much into whatever insanity you're trying to get your sts hooked on - things do work.

Anyway, if you're not up for too much unconventionality right away, I suppose a simple echo and elicit should do; as in

St: Five letters of application has been sent so far..
T: How many were there?
St: Five.
T: Oh, ok, so five letters of application..
(St: ..has been sent.
T: has been sent?)
St: have been! Five letters of application have been sent so far.

Tell me off if I'm re-discovering America here ;)
Peace. And tons of patience :D

lucertola[/u]

Odpowiedz do tematu