Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007 6:18 pm Kurs dla dorosłych-jaki?
Witam!
Mam do wszystkich zorientowanych w tym temacie pytanie.
Ktoś z dorosłych prosił mnie o polecenie jakiegoś kursu, albo podręcznika do nauki jezyka. Osoba jest dorosła, nie uczyła się angielskiego. Zalezy jej na rozumieniu tekstu i mówieniu, a nie pisaniu.
Co byście polecili??
Będe wdzięczna za podpowiedzi i dobre rady.
Pozdarwiam.
Zawsze polecamd la dorosłych ten sam podręcznik - "New English File" - moim zdaniem naprawdę dobrze opracowany. Oczywiście w połączeniu z płytami. Duzo tam ćwiczenia wymowy, dialogów z codziennego życia itp.
Total English, Move lub New English File, lecz ja polecam zdecydowanie Total English - doskonały kurs dla dorosłych, rozwija wszystkie sprawności językowe. Sam takowego używam - efekty są widoczne już po paru lekcjach, co do English File jestem nastawiony pozytywnie.
Zaproszone osoby: 16 Pomógł: 29 razy Posty: 751 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2007 7:16 pm
Dwa dni temu byłem na prezentacji Total English i jestem pod wrażeniem ilości materiałów dodatkowych (oprogramowanie i multimedia) dostępnych w podstawowym pakiecie, także dla ucznia. Wydaje mi się, ze to dość ciekawy podręcznik. Będę go musiał poznać lepiej, bo mam pracować z tą książką z kilkoma grupami studentów, ale wydaje mi się, że nie rozczaruję się.
Ja uzywam na prrowadzonym przeze mnie kursie z doroslymi Upstreama i nie narzekam:) New English File sama robilam kiedys i wiem ze to naprawde fajna i dobra ksiazka wiec na pewno bedzie przydatna, sama czasem wykorzystuje jakies cwiczenia z tej ksiazki np.listening
_________________ My way of life is English lifestyle
Mam właśnie objąć 6 grup lektoratu. Chciałabym korzystać z podręcznika New English File, tylko zastanawiam się czy Elementary czy Pre-Intermediate... Doradźcie coś. Grupy mam niby wszystkie zdeklarowane jako początkujący, ale w zasadzie wielu studentów ma w jakimś stopniu opanowane podstawy (trochę mówią- o sobie, opisują osoby z zdjęcia, liznęli gramatyki, nie jest z nimi źle) ale są też osoby które nigdy nie miały styczności z angielskim (ok 2-4 os na grupę).
Sama się skłaniam ku newEF pre-inermediate, bo oglądałam oba podr. i wydaje mi się, że będzie ok, tylko chciałabym usłyszeć opinię nauczyciela mającego już praktykę z tym podręcznikiem.
Wszelkie uwagi będą na wagę złota!
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 7:54 pm
Lektorat na poziomie elementary? Nawet pre-intermediate trochę mi się dziwne wydaje, no ale elementary to chyba przesada? Skąd Wy takich studentów bierzecie? :-D
... ale są też osoby które nigdy nie miały styczności z angielskim (ok 2-4 os na grupę).
Jeśli w 6 grupach masz po 2-4 osób, które nie miały do tej pory do czynienia z angielskim zrób z nich osobną grupę. Będzie to korzystne dla wszystkich. Sam kiedyś w takiej grupie byłem, na 30 osób tylko 3 nie uczyły się wcześniej angielskiego. Lektor był bardzo dobry, ale tych 3 osób nie udało mu się przekonać do angielskiego, zaliczał z litości, ale pozostałe osoby wiele traciły.
Cóż, niestety takie dostałam informacje, że grupy są na poziomie elementary, i szczerze mówiąc średnio mi się to podoba, tak jak mówisz marcin, przesada. Grupy utworzono wg zadeklarowanego przez samych studentów poziomu, czyli najpewniej chociaż z lektoratu chcieli mieć luzik, więc poszli na początkujący Chciałabym ich troszkę zmobilizować i nauczyć...
Co do ich faktycznego poziomu, to wiedzą np. że są jakieś czasy, nawet znają nazwy, ale mylą się im np. S. Present i Present Cont., nie mówiąc już o błędnym konstruowaniu zdań...
Poza jedną grupą, gdzie poziom jest lepszy (bo ludzie są świeżo po maturze).
Dla porównania napiszę jeszcze, że ta właśnie grupa rozgromiła dwa teksty jakie im przyniosłam w pół godziny, razem z ćwiczeniami i pytaniami, te same teksty jakie miałam dla drugiego roku, a tenże drugi rok męczył się z tym więcej niż półtorej godziny. niestety ktoś, nie wiem kto, przyzwyczaił ich do nic-nie-robienia i tak właśnie wyobrażają sobie dalsze zajęcia z angielskiego Pytają np. "co będzie na zaliczenie? Kalambury jak w zeszłym roku?" Załamałam się.
Co do mojego pytania o podręcznik, to wykluczam w takim razie elementary
Bejotka, utworzenie nowej grupy to dobry pomysł, tylko nie wiem czy faktycznie da sie to wykonać. Są to studia zaoczne, czasu mało, a są to różne kierunki, mające już jakiś plan zajęć. Niestety...
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 2:09 pm
Na Politechnice Krakowskiej funkcjonuje to tak, że jeśli ktoś słabo napisze placement, odsyłamy go na inny lektorat. Zwykle jest deficyt na niektórych innych językach i lektorzy chętnie przyjmują tam studentów. A u nas poniżej intermediate raczej się nie zaczyna.
1. po pierwsze polecam "Innovations". kurs typowo dla dorosłych, w którym jest wypunktowane słownictwo na każdy temat i związane z danym tematem wyrażenia idiomatyczne.
2. po drugie - New English File, choć mam wrażenie, że tematy tam są nieco dziewczyńskie i facetom mogą wydawać się infantylnie. bardzo zmyślnie gramatyka przemycana jest przy okazji, więc uczący się nie czuje, że się jej uczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum