ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Metoda Callana - co sądzicie?
Autor Wiadomość
foofoo
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 2:18 pm   Metoda Callana - co sądzicie?

Co jakiś czas ktoś zadaje mi krępujące pytanie o metodę Callana. Ja tą metodą nie uczę, znam jedną osobę, która twierdzi, że się tą metodą nauczyła mówić po angielsku na elementarnym poziomie. Obserwowałam jedną taką lekcję i widziałam, jak z prowadzącej leje się pot (fakt, że dzień był ciepły). Czy ktoś z Państwa nauczycieli mógłby coś o tej metodzie napisać, o jej skuteczności dla ucznia oraz 'przyjazności' dla nauczyciela? Dodam jeszcze, że drażni mnie manipulowanie hasłami typu '4 razy szybciej, lepiej, taniej' i Bóg wie co jeszcze, tylko nie wiadomo lepiej, taniej, szybciej od czego...

bejotka
Moderator

Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 2:40 pm   

Wydaje mi się, że już kiedyś o tym pisałem. Jest to metoda rozgadywania uczniów, skuteczna w czasie dwóch pierwszych semestrów nauki, gdy uczniowie uczą się od zera, lub podczas dwóch ostatnich semestrów, gdy uczniowie zdają sobie sprawę, że angielski znają, ale muszą być "wygadani" na egzaminie. Dla nauczycieli chyba nie jest to przyjazna metoda, trudno mi sobie wyobrazić żeby nauczyciel Polak uczył ta metoda podczas całego kursu. Wprawdzie zdarzyło mi się mieć lekcje metodą przypominająca Callana. Po raz pierwszy bylo to na lektoracie uniwersyteckim. Lektor wypisywał na tablicy kolumny słów i wyrażeń, a później zadawał bardzo szybko pytania, na które trzeba było równie szybko odpowiadać używając słów i wyrażeń podobnych do tych na tablicy.

Po raz drugi spotkałem sie z czymś podobnym już w pracy, gdzie młody nauczyciel co jakiś czas robił "tempówki". Polegało to na tym, że na kilku poprzedzających sprawdzian lekcjach zadawał kilka dialogów do wykucia na blachę, a gdy nadszedł ten dzień robił sprawdzian. Zaczynał jakis dialog (z tych wykutych) modyfikując go nieznacznie. My musieliśmy odpowiadać również trochę inaczej niż we wzorcu ale z sensem. Istotne było tempo. Po 45 minutach pot lał sie i z teachera i z nas, ale lekcja sprawiała frajdę i sporo z niej zostawało w pamięci.

Zdaje sobie sprawę, że nie jest to czysta metoda Callana, ale idea w obu przypadkach była zgodna z MC. Niezgodne z nia jest to co często spotykamy na forach:

- prośby o skrypty i nagrania do metody Callana;
- przykłady, w których nauczyciel pokazuje uczniom zielony długopis i negatywnie ocenia odpowiedź "it's a green ballpoint" bo na 67 stronie skryptu było "it's a blue ballpoint".

lucertola 
Moderator

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Pią 18 Sie, 2006 12:15 pm   

bejotka napisał/a:
Dla nauczycieli chyba nie jest to przyjazna metoda

Wyobraź sobie, że przychodzisz do pracy pięć minut przed lekcją. Zdejmujesz płaszcz, podchodzisz do półki, ściągasz dziennik i segregator. Sprawdzasz, gdzie grupa skończyła ostatnie zajęcia, cofasz się o 12-15 stron i, cóż, przygotowania do zajęć zakończone :) - wchodzisz do sali.

Różne rzeczy można o MC mówić, ale trudno o przyjaźniejszą metodę. A że trochę się spocisz, eee pikuś.

foofoo
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Sie, 2006 2:52 pm   

Dziękuję za odzew, może jeszcze ktoś skrobnie? Co do metody, dwa ściślejsze pytania:
- ile godzin tygodniowo można uczyć tą metodą? Podobno niektórym głos wysiada...
- czy MC faktycznie jest w stanie przygotować kogoś do FCE od zera w dwa lata (tak obiecują reklamy szkół)
pozdrawiam wszystkich, którzy za dwa tygodnie wracają do pracy

Teacher'ka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 9:31 pm   

Ja pracuję na lekko zmienionej Metodzie Callana.Powtórka zawiera pytania napisane przez lektora, ze słownictwem wczesniej poznanym przez grupę.Uważam,że pozwala ona ludziom zacząć mówić.Pomaga przełamywać bariery.Fakt,glos momentami wysiada.Zajecia to ciagłe mówienie.Jak będę miała czas,napiszę coś wiecej.

Jestem nowa na forum,tak w ogóle.

witam serdecznie

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 11:44 pm   

Witamy Teacherkę. Cóż za piękny avatar!!!

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon 23 Kwi, 2007 11:21 am   

marcin napisał/a:
Cóż za piękny avatar!!!

Couldn't agree more! :)

mauGo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Kwi, 2007 9:22 pm   

To moze teraz ja;-) Prze kilka lat uczyłam MC, poźniej nawet sama szkoliłam przyszłych lektorów MC...wnioski:
- zdecydowanie jest to możliwe by zdac FCE przygotowujac sie tylko i wylacznie MC, nalezy jednak byc systematycznym i robic dokladnie to co zaklada MC.
- W Polsce tak naprawde istnieje jedna szkoła ( patrz Krakow- jedyna autoryzowana szkola przez pana R.Callana) w ktorej naprawde ucza MC cala reszta sa to tylko i wylacznie mutacje MC, tudziez wlasne metody w oparciu o metode;-)
-MC jest bardzo dobra dla poczatkujacych, pozwala im sie "rozgadac" co procentuje znaczaco w przyszlosci , gro moich studentow ktorzy odeszli od metody i trafili na kursy tradycyjne sa najbardziej rozmownymi uczniami w stosunku do reszty swojej grupy i najmniej problemu sprawia im komunikacja w jezyku angielskim:-)
-najbardziej popularnym systemem pracy MC jest 2 spotkania w tygodniu po dwie 50minutowe lekcje, system zalecany przez Callan Organisation to 3 spotkania w tygodniu

Co do nauczyciela...moze i owszem przygotowan szczegolnych do zajec czynic nie trzeba ale... mowimy, stoimy i machamy rekoma non stop przez 100 minut w jednej grupie, jesli danego dnia grup mamy kilka prosze to sobie przemnozyc:)masakra...:-)Jest to jednak dobra szkola dla kazdego nauczyciela i uwazam ze warto sprobowac:)

Od jakiegos czasu nie ucze juz MC , teraz zglebiam tajniki metodyki gdyz to bedzie moim docelowym polem dzialania:)

Gdyby byly jeszcze jakies pytania odnosnie metody zapraszam:)

pozdr

Maugo
-

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 12:00 am   

Ja szczerze mówiąc niewiele wiem na temat metody Callana, oprócz tego, że polega ona tylko/głównie(?) na rozmawianiu. Jeśli chodzi polega tylko na rozmawianiu to nie nie chce mi się wierzyć, że ci uczniowie, którzy po metodzie Callana mają najmniej problemów z komunikacją w języku angielskim potrafią sklecić jedno zdanie bez błedu.

Teacher'ka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 12:02 am   

Nie zgodzę się,że jest to metoda dla każdego nauczyciela.Dlaczego? Po pierwsze,nie każdy potrafi nawiązać dobry kontakt z grupami,co więcej,nauczyciele,którzy wolą posiedzieć przy biurku,zadać coś dzieciom i zbijać"bąki" też się tu nie odnajda,gdyż Callanowi trzeba poświecić maksymalna ilość energii.Nie każdy nauczyciel potrafi też mówić w takim tempie,które zaleca metoda.Kiedyś uczyłam w szkole państwowej.Z Callanem pracuję od września.Zawsze mówiłam dużo i szybko(również po Polsku) i dlatego jest to wymarzona praca dla mnie.Do tego kontakt z ludzmi... It's a dream come true :]

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 7:01 am   

Teacher'ka napisał/a:
nauczyciele,którzy wolą posiedzieć przy biurku,zadać coś dzieciom i zbijać"bąki" też się tu nie odnajda

A tacy nauczyciele w ogóle gdzieś się odnajdą? ;-)

Teacher'ka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 11:06 am   

Marcin,ależ oczywiście,że tak. ;) Niektórym "nauczycielom"(celowo piszę w cudzysłowie),pasuje obijanie się.Takowym serdecznie dziękujemy

Odpowiedz do tematu