ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Metody aktywizujące w nauczaniu języka!
Autor Wiadomość
iwaolej
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Kwi, 2006 6:22 am   Metody aktywizujące w nauczaniu języka!

Błagam o pomoc. Mój opiekun stażu zarzuca, iz nie stosuję w swojej pracy metod aktywizujących. Typu Metaplan, burza mózgów. Jak Wy wykorzystujecie metody aktywizujące w pracy? Dla mnie są to np. role plays czy situations, równiez drama. Ale sami chyba przyznacie, iż nie podczas każdej lekcji jest możliwość zastosowania tychże metod. Proszę o pomoc.

dziękuję!

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Sro 26 Kwi, 2006 8:06 am   

Pewnie, ze nie, ale jesli twoj opiekun tego od ciebie wymaga to sie poporstu dostosuj na pewien czas. Wiem, ze to konformizm w swym najgorszym wydaniu, ale to postawa,ktora kwitnie w szkole i czasem lepiej sie po prostu dostosowac, zwlaszca na poczatku drogi.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Sro 26 Kwi, 2006 9:01 am   

Nawiasem mówiąc "opiekun" nazywa się tak a nie inaczej właśnie dlatego, że powinien służyć rada i pomocą. Bierze za to parę groszy, pewnie wpisuje to do swoich papierów dokumentujących jego osiągnięcia i powinno to działac w obie strony - skoro on od Ciebie czegoś wymaga, to i Ty masz prawo oczekiwać od niego, że powie Ci, czego wymaga, i wyjasni, jak go usatysfakcjonować.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Pon 01 Maj, 2006 3:58 pm   

Byłem niedawno na ciekawym szkoleniu, właśnie dotyczącym metod aktywizujących. Prowadząca stwierdziała, że często spotyka się z sytuacjami, w których dyrektorzy szkół wymagają stosowania takich metod nauczania, pomimo tego, że nie zawsze pasują do formatu każej lekcji.

Wniosek: dostosowujmy metody do specyfiki lekcji.

psotnicki
[Usunięty]

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006 8:39 pm   

ja stosuję sporo metod aktywizujących - warsztatów o prawach człowieka i okolicach (kiedyś w amnesty international działałem), przede wszystkich warsztatów z compassu (tego, do którego niedawno giertych miał zastrzeżenia, cha cha, a parę miesięcy dawniej seweryński przesyłał listy gratulacyjne pracującym przy polskiej edycji;-) dzięki temu rozmawiamy na lekcjach o czyms rzeczywiscie istotnym, jak dyskryminacja, tolerancja, globalizacja w rzeczywiscie angażujących uczniów sposób
cała książka po angielsku online jest tu: http://eycb.coe.int/compass/
polecam bardzo!

aha, czasem jeszcze jakiegoś icebreakera walnę, przy niektórych sporo się mówi. trochę przykładów tutaj

mam nadzieję, że się komuś przyda

Odpowiedz do tematu