ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Nauka poprzez podział na 3 osobne sprawności
Autor Wiadomość
cobrizo 
A Freshman

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008 11:11 pm   Nauka poprzez podział na 3 osobne sprawności

Witam wszystkich serdecznie,
W mojej placówce oświatowej, nauczanie Angielskiego (ESOL) zostało podzielone na trzy oddzielne przedmioty:
- mówienie/słuchanie
- czytanie
- pisanie
Każdy z w/w przedmiotów trwa 60 godzin i kończy sie egzaminem (Camridge ESOL Examinations). Po zdaniu wszystkich trzech egzaminów uczeń otrzymuje certyfikat, w zaleznosci od poziomu (kolejno: Entry 1, Entry 2, Entry 3, Level 1).
Chcialbym poznac Wasza opinie jaki jest sens rozdzielenia jednego przedmiotu na trzy rozne, skoro tak naprawde wspolczesna metodyka idzie w zupelnie innym kierunku. Moze jest to dobre dla uczniow poczatkujacych (via Metoda Callana)? Prosze o sugestie.

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 8:06 pm   

Nie wiem co kierowało dyrekcją placówki aby dokonać takiego podziału, według mnie na początku łączy się speaking i listening, ale po opanowaniu podstaw uczniowie powinni miec lekcje typu integrated skills, rozdzielanie tych sprawnosci wedlug mnie nie sluzy poprawnemu rozwojowi jezyka. Sprawnosci powinno uczyc sie symultanicznie, szczegolnie jesli mowimy o czytaniu i slownictwie. Ja jestem jak najbardziej zwolennikiem integrated skills.

A z ciekawosci zapytam jakie wy macie do kazdego z tych przedmiotow podreczniki?

cobrizo 
A Freshman

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 4:48 pm   

Placowka jest dosc zacofana, tak naprawde to ucze ESOL czyli English For Speakers Of Other Languages, w glownej mierze Azjatow, ale Europejczycy tez sie zdarzaja. Mamy przykaz korzystania z ESOL Skills for Life, ktory jest naprawde zalosnym podrecznikiem, wiec nawet go nie otwieram. Staram sie korzystac z Headwaya lub English File. Generalnie to ciezki kawalek chleba ;) Interesuje sie tym ze wzgledu na prace magisterska, bo niezaleznie od przykazow i tak bede robil swoje, zreszta moi studenci trzymaja poziom. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu