ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukiwane rozporządzenie MEN
Autor Wiadomość
Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006 5:35 pm   Poszukiwane rozporządzenie MEN

Czy ktoś dysponuje najnowszym, ujednoliconym tekstem Rozporządzenia MEN w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych z 8 września 2006? Najchętniej w formacie .doc

Z góry dziękuję.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006 9:07 pm   

Nie ma jeszcze ujednoliconego tekstu. Jest tylko to:
http://www.mein.gov.pl/os...ie_080906_1.pdf
Nawiasem mówiąc w najśmielszych oczekiwaniach nie spodziewałem się, że stworzone zostanie coś takiego. To jest jedno wielkie g.
Dwuosobowa komisja bez nauczyciela, który uczył w danej klasie to niemiła niespodzianka dla uczniów, ale to nie jest koniec świata.
Natomiast ta tabela z przelicznikiem to naprawdę jakiś chory pomysł. No i koniec porównywalności matur, bo przecież te wyniki z podstawowego wpisane według tabeli są nijak się mające do wyników, które uzyskałby uczeń przystępujący do matury podstawowej. No i jak słusznie mi zwróciła uwagę koleżanka - cóż to za porównanie na uczelni wyższej kandydata z ubiegłego roku, z prawdziwym wynikiem, z kandydatem z tego roku, z wynikiem według tabeli?
Maturzyści zostali w tym roku zrobieni w konia w niesamowity sposób.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 7:03 am   

Jednak gdzieś krąży ujednolicony tekst - u mnie w szkole dyrekcja już nim dysponuje.

Tak, czy owak, połączenie podst. i rozsz. matur, to niezła jazda. Jestem wychowawcą maturalnej klasy i wczoraj parę osób mnie spytało: No to co w końcu lepiej zdawać? Chyba podstawowy angielski, bo z tabeli i tak wyjdzie, że jest OK, no nie?

Tragedia.

Zobaczymy na próbnej w listopadzie, co nam zaserwują.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 12:33 pm   

No a co z tymi, którzy muszą zdawać rozszerzony? Ich podstawowy jest wpisany zupełnie bzdurnie i na pewno nie na ich korzyść.
Tacy, którzy piszą rozszerzony na 60, podstawowy mieli na sto lub prawie sto, a nie na 67.

Gamma
Moderator

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 3:26 pm   

Tekst jednolity tego rozporządzenia jest na stronie www.vulcan.edu.pl ale mogą go pobierać jedynie zarejestrowani członkowie OSKKO (Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty) czyli głównie dyrektorzy, choć nie tylko.

A co do tabeli, to jest bez sensu. Chyba nikt nie spojrzał na wyniki tegorocznej matury, chociażby dla porównania. Wymyślono coś zupełnie abstrakcyjnego. Czy ktoś rozumie, dlaczego 29 = 29 ale 30 = 40?

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 4:13 pm   

Dzięki Gamma, dyrektorem to jeszcze nie jestem, więc musze poczekać :-)

Póki co, to rozumiem, że próg zaliczenia poziomu roszerzonego będzie wynosił 20%, czyli 1,5% z tego, co na poziomie podstawowym.

Ciekawy jestem jaki będzie poziom trudności poz. rozszerzonego - teraz będzie musiał zawierać też wymagania standardów podstwowych. Czyli co, mikstura dotychczasowgo podstawowego i rozszerzonego?

Gamma
Moderator

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 6:22 pm   

W tym nowym, podpisanym rozporządzeniu nie ma już mowy o przeliczniku 1.5 z rozszerzonego na podstawowy, jak to było w projekcie. Wymagane jest 30 % z danego poziomu. Z tej magicznej tabeli zaś wynika, że przy wyniku do 29% z rozszerzonego dostaje sie dokładnie tyle samo z podstawowego, czyli dalej egzamin nie jest zdany. Przy 30 % z rozszerzonego (czyli zdanym egzaminie) łaskawie dają 40 % z podstawowego. Nie zmienia sie więc ten próg zdawalności. Ja podejrzewam, że ktoś sie pomylił w tej tabeli (nie istnieją w niej wyniki od 30 do 39 % z podstawowego). Albo nie umiem czytać ze zrozumieniem (jeśli tak, to niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu) albo tam jest pomyłka.

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 8:33 pm   

Opieram się na tym, co usłyszałem dzisiaj na radzie w szkole. Nadal jest dużo zamieszania.

foofoo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 8:53 pm   

projekt rozporządzenia faktycznie zawierał pomysł z 1,5 przelicznikiem punktów z rozszerzonego na podstawowy. w rozporządzeniu podpisanym przez Giertycha 8 września nie ma już tego fragmentu.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006 10:18 pm   

Po prostu w nocy z czwartku na piątek minister Giertych nagle wpadł na inny pomysł, o którym jakoś nie trąbił na konferencjach prasowych od maja.
Pierdu pierdu było ciągle "jaki to ja jestem dobry". Obawiam się, że zanim wszyscy się zorientują, że nie jest taki dobry, to już dawno będzie po wyborach samorządowych.
A niech to szlag trafi. Gość w jednym ma szczęście. Że nie musi się spotkać z moimi stukilkudziesięcioma maturzystami. Jakichś dwudziestu zaszlachtowałoby go kosami (symbol patriotyczny naszej kościuszkowskiej szkoły, a jakby Giertych nie wiedział, to Kościuszko był strasznym liberałem).

foofoo
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 2:51 pm   

no, ja też sobie to tak zawsze wyobrażam - któryś z ministrów edukacji budzi się po ciężkiej nocy, siada do biurka i kreśli po rozporządzeniach...
u nas w szkole (ogromnej - ponad 300 maturzystów) panuje lekka histeria...

Ken Kaniff 
Administrator

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 7:52 pm   

foofoo napisał/a:
któryś z ministrów edukacji budzi się po ciężkiej nocy, siada do biurka i kreśli po rozporządzeniach...

Tak i kombinuje, gdzie by tu znaleźć oszczędności...

ja_czyli_kluska
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 8:39 pm   

wg mnie (ucznia) jest to dobre rozwiazanie. jezeli ktos uwaza ze jest w stanie napisać rozszerzony to po co ma zdawac podstawowy. skroci sie czas egzaminu a prace zostana ocenione szybciej.

wydaje mi sie ze zle interpretujecie ta tabele. wyniki z rozszerzonego przeliczane sa na podstawowy a nei odwrotnie. jezeli ktos napisze rozszerzony to bedzie mial wynik i z podstawowego i z rozszerzonego, a ten co pisze podstawowy bedize mial tylko wyniki z podstawowego. i nei rozumiem stweirdzenia "No to co w końcu lepiej zdawać? Chyba podstawowy angielski, bo z tabeli i tak wyjdzie, że jest OK, no nie?"

swoja droga zgodze sie z tym ze przeliczniki sa troche z kosmosu. (za 70% rozszerzonego powinno byc 100% na podstawie)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 5:10 pm   

A nie rusza Cię to, że będziesz mieć gorsze świadectwo niż Twoi koledzy z ubiegłego roku, którzy zdali dokładnie tak samo?
Niektóre uczelnie liczą taki poziom, niektóre taki, niektóre oba według różnych przeliczników. Słabszy poziom podstawowy to słabszy wynik punktowy.
Co do terminu, to termin poczatku wakacji będzie dużo późniejszy, jeśli uczelnie zdenerwuje ten bałagan i wprowadzą egzaminy wstępne, a matura stanie się papierkiem bez znaczenia.
Poza tym naprawdę są ludzie, którzy mają ograniczone pole manewru. Na przykład chcą iść na studia, na które liczy się poziom rozszerzony z przedmiotu, z którego są słabi, a planowali nadgonić punktami z innych przedmiotów. Teraz muszą zrezygnować z tego rozszerzonego, bo ryzykują nie zdanie całej matury, a więc muszą zrezygnować z tego kierunku studiów, o ktorym myśleli.

Gamma
Moderator

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 8:43 pm   

Dla tych, którym podoba się pomysł ministra z obowiązkowym obdarowywaniem punktami za pozbawienie możliwości pisania poziomu podstawowego, pod rozwagę moja prywatna analiza wyników z języka angielskiego tegorocznych maturzystów z mojej szkoły, gdzie 70% wybrało poziom rozszerzony:

grupa I - "słabsi" PR 28 - 34% i PP 72 - 86%
grupa II - "średni" PR 40 - 50% i PP 80 - 88%
grupa III "najlepsi" PR 60 - 95% i PP 92 - 100%

Radzę porównać to sobie z tabelą proponowaną na rok 2007. Są uczelnie, które przeliczają wyniki z obu poziomów na punkty. W stosunku do absolwentów z 2006 roku, (z których część będzie i w tym roku startować na uczelnie) przyszłoroczni maturzyści stracą średnio 30% za poziom podstawowy.
I czeka ich trudna decyzja. Wybór poziomu podstawowego uniemożliwi im wstęp na niektóre kierunki zaś poziom rozszerzony może zmniejszyć ich szanse w porównaniu z maturzystami z 2006 roku.

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Sob 16 Wrz, 2006 12:45 pm   

Cytat:
Tak i kombinuje, gdzie by tu znaleźć oszczędności...

Taa, żeby było na Narodowy Instytut Wychowania albo jakąś inną bzdurną posadkę dla siebie i swoich kolesi, kiedy już koalicja upadnie.

Odpowiedz do tematu