Wysłany: Pon 05 Lis, 2007 12:04 pm Poszukuje materiałów do nauki języka angielskiego w przedszk
Wielka prośba! Czy ktoś dysponuje materiałami do nauczania jezyka ang w przedzkolu tj
( obrazki, kasety, piosenki, itp) i mógłby mi je pożyczyć, odstąpić badż odsprzedać???
Z góry wielkie dzięki!!!!
Witam,
ja od drugiego semestru dostanę godziny angielskiego w klasie 1 - 3 szkoły podstawowej. Są to dzieci z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim. Planuję pracować z nimi podobnie, jak pracuje się w masowych przedszkolach...
I tutaj prośba do użytkowników forum... czy proponujecie jakąś książkę? W poście wyżej Anna55 proponuje Balloons...Aniu, jak Ci się pracuje z tą pozycją książkową? A możę zaproponujecie coś innego...
Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i sugestie...
bardzo dobrze pacuje się z tą pozycją ponieważ zawiera cenne rady do prowadzenia zajęć z dziećmi. "Teachers" jest super, bo krok po kroku masz napisane co masz robić, nawet są gotowe dialogi. Balloons jest dla przedszkolaków. zawiera kasety i karty do kopiowania, które dzieci mogą sobie malować.
Resztę dopiszę
[ Dodano: Wto 13 Lis, 2007 8:39 pm ]
natomiast do klasy I-III jest dobry podręcznik Blue Skies - Ron Holt, Longmana. Nie musisz zaraz przerabiać wszystkich trzech części. Można sobie zmodyfikować i przepracować tylko dwie części. W klasie I oprzeć się na podręczniku i dużo tutaj musi być Twoich pomysłów, w klasie II ten sam podręcznik i dołączyć ćwiczenia, a więc bardziej zwracać uwagę na pisownię. w klasie III zastosować II część.
Bardziej kolorowy ale rónież dobry, jak nie lepszy, jest podręcznik "Sparks" - Magdaleny Szpotowicz i Małgorzaty Szulc-Kurpaskiej, wyd. OXford. Tempo pracy dzieci też możesz swobodnie sama regulować przez ich obserwację.
Nie przejmuj się, że są to dzieci wolniej uczące się - ale się uczą. Tempo pracy i tak od Ciebie zależy. Ile dasz rady to ich nauczysz.
Powodzenia!
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Na pewno zajrzę do wymienionych podręczników. Sparks znam, bardzo kolorowy i przyjemnie się z nim pracuje. Pozostałych nie znam. Jeśli macie jakieś fajne pomoce, z którymi mogłabym pracować na lekcjach w kl 1 - 3, będę wdzięczna, gdybyście mogli się nimi podzielić ze mną, początkującym nauczycielem
Witam,
przyłączę sie do tego tematu żeby nie zakładać nowego.
Od nowego roku będę uczył w zerówce ( 2 razy po 30min) i kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać. Do tej pory pracowałem z licealistami a teraz uczę w gimnazjum. A żeby było śmieszniej to na pierwszych spotkaniach dzieciaki nie będą miały książek i muszę coś wymyślić
Tomek ja właśnie cały czas borykam sie z podobnym problemem... w ogóle nie wprowadziłam książek, radzę sobie jak mogę... flash-cards, Język angielski śpiewająco wyd. PONS (nie wiem czy mogę tak otwarcie pisać tytuły i wydawnictwa , jeśli nie, to wybaczcie, nie wiedziałam ). Znalazłam ostatnio również bardzo fajną pozycję książkową na allegro, w przyzwoitej cenie, trzy CD, całość polega na zabawie, śpiewaniu, czyli wszystko, co dzieciaczki lubią najbardziej Język angielski dla przedszkolaków. Fajnie, że odświeżyłeś temat. Już myślałam, że został zamrożony na zawsze...
Tomek i Szymka,
Rozumiem Was, szczerze powiem, nie uczę w przedszkolu angielskiego, ale mam 6 letnią siostrzyczkę i ma angielski. Dzieci mają podręcznik My First English Adventure Starter i szczerze powiem - po przeglądnięciu go wydaje się być fajny:-) Taka zabawa połączona z nauką. Ponadto z tego, co zauważyłem, jest pakiet dla nauczyciela : posters, flashcards, DVD, pioseneczki i wierszyki. faktem jest, że taki pakiecik troszkę kosztuje ; ponad 120 zł. no, ale na pewno jako nauczyciele macie zniżki w księgarniach. Naprawdę nie wiem co Wam poradzić, bo nie uczę w przedszkolu. Dużo jest też w kioskach takich książeczek dla maluszków z j. angielskiego - takie gazetki z płytkami CD. Wg mnie można wymyślać dużo fajnych zabaw, gier, śpiewać piosenki, no i przygotowywać dużo obrazków. 3mam za Was kciuki i służę pomocą. Pozdrawiam.
_________________ : : : : : : I love teaching!!!:-) : : : : : :
Dzięki English za szybką reakcję na naszą dyskusję Masz rację, jest tego masa teraz we wszelkich księgarniach i kioskach. Zastanawiam się nad zakupem English Adventure, o której zresztą wspomniałeś/łaś, wraz z całym pakietem dodatków, płyt, obrazków itd. Podobno mam od drugiego semestru dostać maluchy, ale czy tak się stanie nie wiem... na razie martwię sie na zapas Zamówiłam sobie już nawet pacynkę zgodnie z radami Szanownych Forumowiczów Tomek pisz czasem na forum jak sobie radzisz z maluszkami. Young learners to naprawdę temat rzeka
Rzeczywiście zapomniałem o pacynce:-) A w ogóle jesteś Kasiu zadowolona z pracy w przedszkolu? Rzeczywiście Young Learners to temat rzeka, ale Adults to dopiero temat rzeka:-)
Marcin
_________________ : : : : : : I love teaching!!!:-) : : : : : :
Widzisz Marcin, malutkie nieporozumienie zaszło, ponieważ nie uczę w przedszkolu, a klasę 1 - 3 zamierza mi dyrekcja dać od drugiego semestru. Ale ponieważ uczę w szkole specjalnej, to w zasadzie czuję sie , jakbym uczyła w przedszkolu, ale troszkę starsze dzieciaczki Zadowolona jestem bardzo. I szczerze przyznam, że nie mogę sie doczekać pracy z tymi młodszymi maluszkami Wdzięczne są niezwykle, zawsze uśmiechnięte Prawie zupełnie jak ja
Ja bym powiedział, że nauczanie młodzieży to temat rzeka. U mnie w szkole to zawsze coś "ciekawego" się dzieje: jak nie ktoś załatwi sie na środku klasy, to ktoś inny wyrwie drzwi z futryny. Mój kolega ze studiów to nawet raz sprał dwóch chłopaczków w obronie swoich uczniów jak przyszli do jego szkoły załatwiać jakieś porachunki (w gimnazjum) Nauczyciele powinni mieć zapewnione szkolenie w zakresie samoobrony trochę od tematu odeszło, szczerze przepraszam.
A jeśli chodzi o nauczanie brzdąców to miałem korepetycje u 8-latków i z doświadczenia wiem ze próbowanie np: przekupienia ich jakaś zabawą może źle się skończyć. Po kilku spotkaniach bez tej zabawy nawet nie chcieli słyszeć na nauce
Hmmm... proponuję wymyślać twórcze zabawy, przy których będą musieli nieświadomie myśleć i ciężko pracować Ja tak właśnie "oszukuję" moich uczniów. Zapowiadam zabawę zgaduj-zgadula, przyczepiam do tablicy 9 obrazków i zapamiętujemy, następnie zdejmuję obrazki, a oni muszą je pamiętać. Standardowa zabawa z flashcards, a ile zabawy jest, kiedy wszystkie obrazki są zdjęte... Szkoła specjalna rządzi się swoimi prawami, ale nie narzekam
fajne materiały sa w "early learning centre"
to siec sklepów z zabawkami edukacyjnymi dla dzieciaków, niestety w wlk. Brytanii, ale jesli ktos powaznie mysli o pracy w przedszkolu (mam na mysli na dłużej, lub własna dzialalność) to warto. nie pamietam strony www, ale wystarczy w google wpisac nazwe sklepu. polecam także "waterstone's", niestety także wlk. brytania, ale spory wybor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum