ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Poszukuje materiałów do nauki języka angielskiego w przedszk
Autor Wiadomość
Koralina 
A Freshman

Wysłany: Pon 05 Lis, 2007 12:04 pm   Poszukuje materiałów do nauki języka angielskiego w przedszk

Wielka prośba! Czy ktoś dysponuje materiałami do nauczania jezyka ang w przedzkolu tj
( obrazki, kasety, piosenki, itp) i mógłby mi je pożyczyć, odstąpić badż odsprzedać???
Z góry wielkie dzięki!!!!

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007 1:51 pm   

mogę Ci wypożyczyć "Balloons" - Scott Foresman; teacher, kasety i książkę do kopiowania :) . Jeżeli nie masz tej pozycji.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Wto 13 Lis, 2007 12:02 pm   

Witam,
ja od drugiego semestru dostanę godziny angielskiego w klasie 1 - 3 szkoły podstawowej. Są to dzieci z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim. Planuję pracować z nimi podobnie, jak pracuje się w masowych przedszkolach...
I tutaj prośba do użytkowników forum... czy proponujecie jakąś książkę? W poście wyżej Anna55 proponuje Balloons...Aniu, jak Ci się pracuje z tą pozycją książkową? A możę zaproponujecie coś innego...
Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i sugestie...

Pozdrawiam

Kasia

Anna55 
A Beginner

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Wto 13 Lis, 2007 3:45 pm   

bardzo dobrze pacuje się z tą pozycją ponieważ zawiera cenne rady do prowadzenia zajęć z dziećmi. "Teachers" jest super, bo krok po kroku masz napisane co masz robić, nawet są gotowe dialogi. Balloons jest dla przedszkolaków. zawiera kasety i karty do kopiowania, które dzieci mogą sobie malować.
Resztę dopiszę

[ Dodano: Wto 13 Lis, 2007 8:39 pm ]
natomiast do klasy I-III jest dobry podręcznik Blue Skies - Ron Holt, Longmana. Nie musisz zaraz przerabiać wszystkich trzech części. Można sobie zmodyfikować i przepracować tylko dwie części. W klasie I oprzeć się na podręczniku i dużo tutaj musi być Twoich pomysłów, w klasie II ten sam podręcznik i dołączyć ćwiczenia, a więc bardziej zwracać uwagę na pisownię. w klasie III zastosować II część.
Bardziej kolorowy ale rónież dobry, jak nie lepszy, jest podręcznik "Sparks" - Magdaleny Szpotowicz i Małgorzaty Szulc-Kurpaskiej, wyd. OXford. Tempo pracy dzieci też możesz swobodnie sama regulować przez ich obserwację.
Nie przejmuj się, że są to dzieci wolniej uczące się - ale się uczą. Tempo pracy i tak od Ciebie zależy. Ile dasz rady to ich nauczysz.
Powodzenia!

NadineLove 
A Dedicated User

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Nie 18 Lis, 2007 4:18 pm   

Ja mam duzo fajnyc materialow na kompie, piosenki, kolorowanki, rozne workshopy takze jak ktos chce to piszcie do mnie na maila podesle.

Ja pracuje teraz z YL na sail away a w przedszkolu robilam New Bingo i Hocus Pocus.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Sro 28 Lis, 2007 1:28 pm   

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady. Na pewno zajrzę do wymienionych podręczników. Sparks znam, bardzo kolorowy i przyjemnie się z nim pracuje. Pozostałych nie znam. Jeśli macie jakieś fajne pomoce, z którymi mogłabym pracować na lekcjach w kl 1 - 3, będę wdzięczna, gdybyście mogli się nimi podzielić ze mną, początkującym nauczycielem :zawstydzony:

Pozdrawiam

Kasia

tomek860
A Freshman

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 4:38 pm   

Witam,
przyłączę sie do tego tematu żeby nie zakładać nowego.
Od nowego roku będę uczył w zerówce ( 2 razy po 30min) i kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać. Do tej pory pracowałem z licealistami a teraz uczę w gimnazjum. A żeby było śmieszniej to na pierwszych spotkaniach dzieciaki nie będą miały książek i muszę coś wymyślić :kwasny:

szymka 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 5:58 pm   

Tomek ja właśnie cały czas borykam sie z podobnym problemem... w ogóle nie wprowadziłam książek, radzę sobie jak mogę... flash-cards, Język angielski śpiewająco wyd. PONS (nie wiem czy mogę tak otwarcie pisać tytuły i wydawnictwa :niepewny: , jeśli nie, to wybaczcie, nie wiedziałam :zalamany: ). Znalazłam ostatnio również bardzo fajną pozycję książkową na allegro, w przyzwoitej cenie, trzy CD, całość polega na zabawie, śpiewaniu, czyli wszystko, co dzieciaczki lubią najbardziej ;) Język angielski dla przedszkolaków. Fajnie, że odświeżyłeś temat. Już myślałam, że został zamrożony na zawsze...

english 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 7:23 pm   przedszkolaki z naszej paki :-)

Tomek i Szymka,
Rozumiem Was, szczerze powiem, nie uczę w przedszkolu angielskiego, ale mam 6 letnią siostrzyczkę i ma angielski. Dzieci mają podręcznik My First English Adventure Starter i szczerze powiem - po przeglądnięciu go wydaje się być fajny:-) Taka zabawa połączona z nauką. Ponadto z tego, co zauważyłem, jest pakiet dla nauczyciela : posters, flashcards, DVD, pioseneczki i wierszyki. faktem jest, że taki pakiecik troszkę kosztuje ; ponad 120 zł. no, ale na pewno jako nauczyciele macie zniżki w księgarniach. Naprawdę nie wiem co Wam poradzić, bo nie uczę w przedszkolu. Dużo jest też w kioskach takich książeczek dla maluszków z j. angielskiego - takie gazetki z płytkami CD. Wg mnie można wymyślać dużo fajnych zabaw, gier, śpiewać piosenki, no i przygotowywać dużo obrazków. 3mam za Was kciuki i służę pomocą. Pozdrawiam.

szymka 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 7:43 pm   

Dzięki English za szybką reakcję na naszą dyskusję :) Masz rację, jest tego masa teraz we wszelkich księgarniach i kioskach. Zastanawiam się nad zakupem English Adventure, o której zresztą wspomniałeś/łaś, wraz z całym pakietem dodatków, płyt, obrazków itd. Podobno mam od drugiego semestru dostać maluchy, ale czy tak się stanie nie wiem... na razie martwię sie na zapas :) Zamówiłam sobie już nawet pacynkę zgodnie z radami Szanownych Forumowiczów :) Tomek pisz czasem na forum jak sobie radzisz z maluszkami. Young learners to naprawdę temat rzeka :)

Pozdrawiam

Kasia

english 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 7:49 pm   

Rzeczywiście zapomniałem o pacynce:-) A w ogóle jesteś Kasiu zadowolona z pracy w przedszkolu? Rzeczywiście Young Learners to temat rzeka, ale Adults to dopiero temat rzeka:-)
Marcin

szymka 
A Beginner

Wysłany: Pią 28 Gru, 2007 9:44 pm   

Widzisz Marcin, malutkie nieporozumienie zaszło, ponieważ nie uczę w przedszkolu, a klasę 1 - 3 zamierza mi dyrekcja dać od drugiego semestru. Ale ponieważ uczę w szkole specjalnej, to w zasadzie czuję sie , jakbym uczyła w przedszkolu, ale troszkę starsze dzieciaczki :) Zadowolona jestem bardzo. I szczerze przyznam, że nie mogę sie doczekać pracy z tymi młodszymi maluszkami :) Wdzięczne są niezwykle, zawsze uśmiechnięte :) Prawie zupełnie jak ja :)

Pozdrawiam

Kasia

tomek860
A Freshman

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 1:02 am   

Ja bym powiedział, że nauczanie młodzieży to temat rzeka. U mnie w szkole to zawsze coś "ciekawego" się dzieje: jak nie ktoś załatwi sie na środku klasy, to ktoś inny wyrwie drzwi z futryny. Mój kolega ze studiów to nawet raz sprał dwóch chłopaczków w obronie swoich uczniów jak przyszli do jego szkoły załatwiać jakieś porachunki (w gimnazjum) :hyhy: Nauczyciele powinni mieć zapewnione szkolenie w zakresie samoobrony :) trochę od tematu odeszło, szczerze przepraszam.

A jeśli chodzi o nauczanie brzdąców to miałem korepetycje u 8-latków i z doświadczenia wiem ze próbowanie np: przekupienia ich jakaś zabawą może źle się skończyć. :) Po kilku spotkaniach bez tej zabawy nawet nie chcieli słyszeć na nauce

szymka 
A Beginner

Wysłany: Sob 29 Gru, 2007 9:04 am   

Hmmm... proponuję wymyślać twórcze zabawy, przy których będą musieli nieświadomie myśleć i ciężko pracować ;) Ja tak właśnie "oszukuję" moich uczniów. Zapowiadam zabawę zgaduj-zgadula, przyczepiam do tablicy 9 obrazków i zapamiętujemy, następnie zdejmuję obrazki, a oni muszą je pamiętać. Standardowa zabawa z flashcards, a ile zabawy jest, kiedy wszystkie obrazki są zdjęte... :) Szkoła specjalna rządzi się swoimi prawami, ale nie narzekam :)

Pozdrawiam

Kasia

lolka
A Freshman

Wysłany: Sob 26 Sty, 2008 12:16 am   

fajne materiały sa w "early learning centre"
to siec sklepów z zabawkami edukacyjnymi dla dzieciaków, niestety w wlk. Brytanii, ale jesli ktos powaznie mysli o pracy w przedszkolu (mam na mysli na dłużej, lub własna dzialalność) to warto. nie pamietam strony www, ale wystarczy w google wpisac nazwe sklepu. polecam także "waterstone's", niestety także wlk. brytania, ale spory wybor.

Odpowiedz do tematu