ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: marcin
Pią 18 Sie, 2006 12:43 pm
Projekt rozporządzenia
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Zaproszone osoby: 18
Wysłany: Wto 15 Sie, 2006 12:54 pm   Projekt rozporządzenia

Na stronie MENu jest projekt zmian w rozporządzeniu o ocenianiu.
Z tego, co tam wyczytałem, jest parę spraw, o których nikt nigdzie nie dyskutuje, a to poważne i kontrowersyjne zmiany. Bo nie tylko egzamin z języka w gimnazjum i brak promocji za ocenę z zachowania są tam regulowane.
Totalna rewolucja jest w składzie komisji na ustnym z języka obcego na maturze.
Albo na przykład jest wymyślone, że jak ktoś nie zda rozszerzonego, to będzie miał punkty przeliczane na podstawowy i będzie miał możliwość otrzymania świadectwa z poziomem podstawowym.

http://www.menis.gov.pl/o...enia_020806.pdf

Polecam lekturę i zapraszam do dyskusji.

karina 
A Beginner

Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 8:33 am   

Ja mam pytanie... może ktoś zna odpowiedź. Rozumiem, że dzieciak, który dwa razy miał naganne, za trzecim razem powtarza klasę. Czy to ma działać od tej chwili? Czy wstecz? Jeśli dzieciak do tej pory, w 1 i w 2 klasie miał naganne, to teraz, jeśli dostanie naganne 3 klasie to automatycznie zostaje? Czy może zaczyna się to wszystko od tego roku? Nie wiem czy jasno wytłumaczyłam o co mi chodzi :-)

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Czw 17 Sie, 2006 1:39 pm   

Ty wyraziłaś się bardzo jasno, MEN trochę mniej. Na stronie 10 projektu zmian jest rozwinięte trochę to o tym zachowaniu, ale jeśli rozporządzenie ma być rzeczywiście zmienione, będą musieli doprecyzować co z okresem przejściowym.
Rozumiem, że u Ciebie w szkole jest sporo tych nagannych?

karina 
A Beginner

Wysłany: Pią 18 Sie, 2006 9:47 am   

Oj sporo niestety. I w mojej klasie wychowawczej jest właśnie taki przypadek ucznia, który dwa lata pod rząd miał zachowanie naganne (co było przyczyną wielu nieprzyjemnych rozmów z matką danego ucznia) i już drżę na samą myśl co będzie jak za trzecim razem będziemy musieli go "zostawić"

marcin 
Administrator
tel. (+48) 603039039

Wysłany: Pią 18 Sie, 2006 12:39 pm   

Myślę, że to nie będzie działało wstecz, chociaż w naszym kraju to naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać.
A poza tym cóż, chłopak będzie już w ostatniej klasie, więc najwyżej dacie mu poprawne i się go pozbędziecie ;-)
Tak w ogóle to prawdę mówiąc nie sądzę, żeby szkoły często korzystały z możliwości niepromowania ucznia mającego drugi raz naganne, a projekt mówi, że decyzję o promocji podejmuje rada pedagogiczna. Jakoś tak sobie nie wyobrażam, żeby w mojej szkole z powodu nagannego ktoś został na drugi rok. No a z kolei trzeci rok z rzędu nagannego się pewnie nie będzie nikomu stawiało...

ilonas 
Moderator

Pomogła: 28 razy
Wysłany: Pią 18 Sie, 2006 12:47 pm   

No wlasnie czyli kolejny przepis ktory nic nei zmieni, wiadomo ze takich uczniow szkola bedzie chciala sie jak najszybciej pozbyc.

Odpowiedz do tematu